Meny

Kontor og gjesterom i kjelleren

Det var en gang et roterom

FØR: Rommet i kjelleren ble brukt til å oppbevare alt fra gamle møbler til bøker og rot og skrot.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se hvor smart de utnyttet rommet i kjelleren.

Kjelleren kan ofte være et problemområde i huset.

I dette huset hadde kjelleren levd sitt eget liv i mange år og ble kun brukt til oppbevaring. Det luktet dessuten vondt, og det var viktig for familien å bli kvitt kjellerlukten.

Drømmen var å innrede en lekker kjellerstue med eget kontor og gjesteseng.

ROT: Kjelleren før var mørk og kald, og rommet var upersonlig og lite innbydende. FOTO: Tia Borgsmidt ROT: Kjelleren før var mørk og kald, og rommet var upersonlig og lite innbydende. FOTO: Tia Borgsmidt

Søknadspliktig

Skal man gjøre om på bruken av en kjeller, kreves det en bruksendring av rommet.

- Når du endrer rommet fra et såkalt s-rom, fra ikke-varig til varig oppholdsrom er det en søknadspliktig sak, sier fagsjef Rune Karlsen i NITO-takst.

Det gjelder også selv om du ikke skal sove fast i rommet, presiserer han.

- Selv om gjestene bare skal sove der noen døgn i året, må de kunne sove trygt.

En bruksendring stiller strenge krav til ventilasjon, isolasjon, rømning ved eventuelt brann, samt fuktsikring, og det kan bli en svært dyr affære.

Det er dessuten ikke gitt at du får søknaden godkjent.

- For å få de nødvendige godkjenninger, må du ha en ansvarlig søker, et foretak som har de nødvendige godkjenninger og som vet hva som kreves i akkurat din kjeller. Så må du få søknaden godkjent av kommunen. Selve jobben må utføres av en ansvarlig utbygger, sier Rune Karlsen.

Ble kvitt kjellerfølelsen

Før familien startet med selve innredningen av kjelleren, måte det en totalrenovering til. De rev opp det gamle gulvet, la varmekabler og nye italienske fliser. Til slutt bygget de inn vannrørene og ga veggene et friskt strøk med hvitmaling.

- Vi brukte aldri kjellerrommet før. Det var så mørkt og kaldt der nede. Det hjalp godt å få varme i gulvet og få skjult de stygge rørene, da ble det mer som et vanlig rom, sier de.

- Fra å være et mørk og trist rom ble det et lyst og innbydende rom.

For jobb og hvile

Til selve innredningen, fikk de hjelp av interiørstylist Mette Helena Rasmussen.

Hun foreslo en dagseng for overnatting og to rommelige arbeidsplasser for å dekke familiens behov.

Etter oppussingen er rommet blitt til stor glede for hele familien. Nå brukes det hver dag.

- Det er ikke bare gjestene våre som bruker dagsengen. Hele familien bruker den. Den er fin til å lese eller ta seg en lur på, og barna elsker å leke på den.

En lang benkeplate er satt opp som arbeidsbord for to. Her kan flere jobber samtidig, enten det er med regnskap eller tegninger.

DAGSENG: Istedenfor en ordinær seng, er det valgt en dagseng fra ilva.dk. Den brukes både til overnatting, middagslurer og lek. Brettbordet er fra Hay og bildet på veggen fra stillebenshop.dk. Det marokkanske berberteppet forhandles av byfribert.dk. De store, italienske gulvflisene er fra Byens fliser og sanitet. FOTO: Tia Borgsmidt DAGSENG: Istedenfor en ordinær seng, er det valgt en dagseng fra ilva.dk. Den brukes både til overnatting, middagslurer og lek. Brettbordet er fra Hay og bildet på veggen fra stillebenshop.dk. Det marokkanske berberteppet forhandles av byfribert.dk. De store, italienske gulvflisene er fra Byens fliser og sanitet. FOTO: Tia Borgsmidt

God atmosfære

Familiens bøker, lysestaker og tegninger skaper en koselig atmosfære i kjellerstuen.

Stadig kommer det opp et nytt kunstverk på veggen som er blitt laget nettopp her.

 - Vi synes det er fint å henge opp barnas tegninger for å vise at vi liker det de lager, sier de voksne.

KONTOR FOR TO: En lang benkeplate brukes som skrivebord for to. Lignende får du kjøpt hos Ikea. To hvite spisestoler gjør nytten som kontorstoler. Lignende får du kjøpt hos Habitat. Lampen er fra Jielde, bolina.no. Som oppslagstavle er det brukt en sinkplate. FOTO: Tia Borgsmidt KONTOR FOR TO: En lang benkeplate brukes som skrivebord for to. Lignende får du kjøpt hos Ikea. To hvite spisestoler gjør nytten som kontorstoler. Lignende får du kjøpt hos Habitat. Lampen er fra Jielde, bolina.no. Som oppslagstavle er det brukt en sinkplate. FOTO: Tia Borgsmidt

Les også:

Lure løsninger til vaskerommet

Nei, hvitt er ikke bare hvitt

Oppbevaring som både er genial og enkel

Helse og livsstil
Populært