Meny

Frost i rør:

– De fleste vil oppleve vannskader i løpet av livet

SJELDENT SYN: Når vann fryser til is utvider det seg med ti prosent. I avløp og toalett er det som regel «plass» til det, og når isen smelter renner den bare ut igjen. I innestengte vannrør er det verre. Foto: Gjensidige Forsikring

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syv vanlige feil som kan skade huset ditt.
Slik forhindrer du frostskader:

Her er forsikringsselskapets råd:

  • Ha på tilstrekkelig varme i alle rom med vanninstallasjoner som rør, kraner og vaskemaskin
  • Lukk ventiler og vinduer for å holde på varmen
  • Ikke la vannet renne for å hindre frost. Dette er ikke tillatt, og kan medføre at avløpet fryser og vann flommer ut i huset
  • Steng ledningen til hagekranen på høsten og tøm den for vann. Slanger og slangetromler skal løsnes fra kranen, selv om kranen er frostsikker
  • Steng hovedkranen og tøm rørene for vann ved å åpne kranen
  • Hvis det suser i rørene når du skrur på vannet, sjekk ledningsanlegget for skader før du forlater det med åpen hovedkran
  • Er vannledningene frosset, steng av vannet og lokaliser hvor i huset det er for kaldt. Øk temperaturen i området der det er frosset
  • Bruk gjerne vifteovn eller hårføner for å tine frosne rør, men bruk aldri åpen varme – det er strengt forbudt
  • Be noen holde øye med hus og hytte hvis du skal være borte en stund

 

(Kilde: Gjensidige.no)

Det er høysesong for frostskader og snø på steder du ikke vil ha det. Marerittet er vel å gå komme til hytta en sen fredagskveld og finne toalettet som på bildet over.

Ifølge If Skadeforsikring har 58 prosent av hyttene i deres portefølje innlagt vann. Men fjorårets skademeldinger tyder på at ikke alle er like flinke til å ta sine forholdsregler.

Stor risiko

I 2013 ble det registrert 3592 skader relatert til frost.

De endelige tallene for 2014 er ikke klare ennå, men ifølge Finans Norge (FNO) ble det registrert totalt 805 skader i løpet av det første kvartalet.

I gjennomsnitt var erstatningsbeløpet for disse skadene i fjor 62.000 kroner.

Dette gjelder private hus, altså både boliger og hytter.

– Det er langt større risiko for å få en vannskade enn et innbrudd. De fleste av oss kommer til å oppleve minst en vannskade i løpet av livet. Og antallet vannskader totalt har økt kraftig de siste 10-20 årene. Vann kan føre til enorme skader og ofte kreves omfattende og kostbar utbedring, sier kommunikasjonssjef i FNO, Stine Neverdal, til Klikk Bolig.

Les også: Oppvaskmaskiner tåler ikke norsk vinter

Hun påpeker at det ofte kan ta lang tid før vannskader på hytter oppdager og fikses. Hvis du har vannskader bør du kontakte forsikringsselskapet umiddelbart.

En del av skadene kan også unngås.

– Men bildet av den frosne doen er et unntak. Selv om avløpsrøret fryser er det åpent begge veier, og vannet sprenger ikke normalt hull i røret. Hvis det eventuelt skulle tine igjen renner det jo bare ut. I et vannrør er derimot vannet innestengt og i verste fall kan vann som fryser sprenge hull, sier prosjektleder for Sintefs Vannskadekontor, Lars-Erik Fiskum.

vannlekkasje, dusj, vedlikehold, bolig, skadeIKKE TETT: Vannlekkasje fra rør. Foto: SINTEF Byggforsk

Bruk hårføner på frosne rør

Stoppekran og temperatur er derfor stikkordene du bør ha i bakhodet før du forlater hytta etter helgen. Det er også de to første tingene du bør gjøre noe med hvis du kommer til hytta og ser at det ikke kommer noe vann ut av kranen.

– Hvis du er heldig så er ispluggen lett tilgjengelig, for eksempel i kjøkkenbenken, og da kan du tine med en hårføner. Men ofte er den på et utilgjengelig sted. Før du begynner å tine må du for all del stenge hovedstoppekranen først. Når du har tint må du åpne kranen forsiktig, sier Fiskum.

Les også: Enkelt triks for å unngå vannskader

Han råder til å kontakte rørlegger hvis du ikke finner ut hvor røret er frosset.

Informasjonssjef i Gjensidige, Bjarne Rysstad, sier du bør være forsiktig med å tine selv.

– Enkelte har benyttet åpen flamme som skibrenner og lignende som igjen kan føre til brann, og altså ikke er å anbefale, sier han.

Gjensidige har en markedsandel på cirka 25 prosent, og totalt i fjor hadde de 432 millioner kroner i erstatninger etter vannskader i norske boliger i 2014.

Slik forhindrer du frost

Det er det forebyggende arbeidet som er viktigst. Fiskum påpeker at en kuldeperiode i nærmeste fremtid kan føre til svært mange skader, fordi det ofte kommer «som julekvelden på kjerringa».

– Det er én ting som gjelder: steng av hovedstoppekranen. Selv du har varme og strøm på så kan den ryke. Og blir det kaldt nok så fryser vannet, og hvis det smelter før du rekker å komme har det fri adgang.

Les saken: Slik styler du baderommet i 2015

Det er spesielt to forhold du bør være oppmerksom på når du skal beskytte boligen mot kulde.

Assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, Emma Elisabeth Vennesland, sier du må slå av hovedstoppekranen hvis du skal være borte fra hytta i mer enn tre dager. Det er en forutsetning for at forsikringen skal dekke vannlekkasjer på hytta fullt ut.

If Skadeforsikring tipser også om å helle frostvæske i vannlåsen og sluket når du skal være borte i en periode med mulighet for frost.

– Hvis du heller frostvæske i vannlås og sluk senker du frysepunktet og da kan du unngå at det fryser, forklarer Sintefs Vannskadekontor, Lars-Erik Fiskum.

If Skadeforsikring råder også om å sette varme (hvis man har det) på høy styrke og lav temperatur.

– Dette er gode tips, men vil ikke ha betydning for erstatning hvis hovedstoppekrana er stengt. Det har også betydning for hyttas «velvære» at det står på litt varme, sier Vennesland.

Les også: Slik fikser du de gamle flisene selv

Unngå brann

Samtidig advarer informasjonssjef i Gjensidige, Bjarne Rysstad, mot branner som starter i det elektriske anlegget. En beregning viser at dårlige elektriske anlegg ga erstatninger for 800 millioner kroner totalt for bransjen i fjor.

– Et kontrollert elanlegg der alle feil og mangler som er avdekket blir rettet gir trygghet for den enkelte. Dessuten gir det også inntil 20 prosent rabatt i forsikringsprisen der kontrollen er gjennomført av sertifisert kontrollør, sier han.

Ifølge Rysstad skyldes to av ti bygningsbranner feil i elektrisk anlegg og utstyr.

Statistisk sentralbyrå registrerte i fjor 416.621 hytter i Norge.

Tining vannrør=OPPTINING: Bruk av åpen flamme for å tine vannrør, kan i verste tilfelle føre til brann. Foto: brymo på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.

Disse feilene kan skade huset ditt i vinter

Nettstedet Woman's Day har samlet syv måter mange utsetter husene sine for skade, uten å vite om det.

Men det er heldigvis mye man selv kan gjøre for å forhindre både frost og brann.

– De fleste vil oppleve vannskader i løpet av livet

Feil 1: Å ikke holde rørene varme nok Eventuelt glemme å stenge hovedstoppekrana før man drar.

Feil 2: La takrenner tømme seg tett inntil huset Pass på!

Feil 3: Overfylte lysgraver foran vinduer Forhindrer også rømningsvei.

Feil 4: Å glemme å stenge hagekranen Kan føre til lekkasje.

Feil 5: Å brenne dårlig ved
Brenner dårlig og soter mye.

Feil 6: Bruk av for sterke avisingsprodukter i innkjørselen
Begrens saltbruke

Feil 7: Å bruke metallspade Kan skrape opp og flasse av.

Les også:

Forsikringsselskapenes verste skrekkbilder 

Ikke gjør dette med frosne vannrør 

Beskytt huset mot kulda

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Helse og livsstil
Populært