Meny

Spleiset på tomt uten å kjenne hverandre

TETT I TETT: Kjøpte felles tomt og fikk plass til to hus. FOTO: Federico Kulekdjian/Dezeen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen av dem hadde råd til å kjøpe tomt alene. Slik gikk det da de la pengene sammen og kjøpte en på deling.

Det er ingen tvil om at det er både dyrt og utfordrende å skulle finne eller bygge hus. Og enda større blir problemet når du leter etter drømmeboligen midt i en travel og tettbefolket storby.

Ledige tomter er det langt mellom, og det som finnes er ofte prismessig utenfor rekkevidde for mange.

Det var ifølge design- og arkitekturnettstedet Dezeen det som var tilfellet for de to unge boligkjøperne i Buenos Aires.

Begge var de på jakt etter hus, gjerne noe nytt og moderne, men ingen av dem hadde lykkes med å finne noe de hadde råd til i det området av byen de kunne tenke seg å bo i.

Etter at begge enkeltvis hadde vært i kontakt med arkitektfirmaet Hitzig Militello Arquitectos angående ulike prosjekter, anbefalte faktisk arkitektene at de to unge mennene slo seg sammen.

Løsningen arkitektene foreslo? Legge pengene sammen og kjøpe én tomt - og få hjelp av dem til å få plass til to boliger på den.

Én bygning, to hjem

Etter å fortvilet ha jaktet på hus i mange måneder ble forslaget positivt mottatt av de unge boligkjøperne, som ble enda mer overbeviste etter å ha sett tegningene fra arkitektene på hvordan de så for seg at huset kunne bli.

 BYGGEKLOSS: Slik er husene, som ligger sammenvokst, bygget. Illustrasjon: Hitzig Militello Arquitectos BYGGEKLOSS: Slik er husene, som ligger sammenvokst, bygget. Illustrasjon: Hitzig Militello Arquitectos

 TO HJEM: Det var viktig for arkitektene at begge eierne skulle ende opp med like store og funksjonelle hjem. Illustrasjon: Hitzig Militello Arquitectos TO HJEM: Det var viktig for arkitektene at begge eierne skulle ende opp med like store og funksjonelle hjem. Illustrasjon: Hitzig Militello Arquitectos

MODERNE: Begge huseierne ønsket seg lyse og moderne hjem. Det har arkitektene sørget for. FOTO: Federico Kulekdjian/Dezeen MODERNE: Begge huseierne ønsket seg lyse og moderne hjem. Det har arkitektene sørget for. FOTO: Federico Kulekdjian/Dezeen

 - De var begge unge forretningsmenn, det de var på jakt etter når det kom til bolig var noe ganske likt, og vi følte at denne tomten absolutt hadde potensiale til å kunne få plass til to funksjonelle og flotte hjem, forklarer arkitekt Leonardo G. Militello til Klikk Bolig.

- Å kjøpe tomt sammen med noen man ikke kjenner høres kanskje litt merkelig og potensielt risikabelt ut, men i dette tilfellet gikk det over all forventning.

Militello forklarer at ikke bare ble prosjektet med begge boligene vellykket, men at også det tette naboskapet mellom de to boligeierne fungerer fint.

- Og det var jo bonusen med hele prosjektet.

Klemt inn mellom nabo-bygg

For å maksimere plassen til begge husene som skulle på plass, måtte arkitektene utnytte hele tomten.

- Det vil si at bygget ligger tett inntil naboliggende hus på begge sider, forklarer Militello.

- Noe som ble bakgrunnen for valg av farge og eksteriørmaterialer. Eierne ønsket at bygget skulle stå i kontrast til både nabobygg og også annen bebyggelse i nabolaget, noe vi mener at vi har oppnådd ganske bra.

PRIVAT: Til tross for at de to husene ligger helt tett-i-tett har de lite innsyn og påvirkning på hverandre. FOTO: Federico Kulekdjian/Dezeen PRIVAT: Til tross for at de to husene ligger helt tett-i-tett har de lite innsyn og påvirkning på hverandre. FOTO: Federico Kulekdjian/Dezeen

URBANT NABOLAG: I det tettbefolkede nabolaget i Buenos Aires finnes det naboer på alle kanter. Men arkitektene har sørget for at disse boligene har så lite innsyn som mulig. FOTO: Federico Kulekdjian/Dezeen URBANT NABOLAG: I det tettbefolkede nabolaget i Buenos Aires finnes det naboer på alle kanter. Men arkitektene har sørget for at disse boligene har så lite innsyn som mulig. FOTO: Federico Kulekdjian/Dezeen

Det nye bygget ble malt i en mørk grå farge, som bidrar til å skille det nye bygget fra nabohusene.

- Vi la også til perforerte metallplater på husets fasade for å ytterlige understreke den moderne stilen til bygget og eierne.

På denne måten skapte arkitektene noe helt nytt.

- Disse husene har rett og slett ingen ting med nabobebyggelsen å gjøre, forklarer Militello til nettstedet Dezeen.

- Akkurat det eierne var på jakt etter. De ville ha noe som var annerledes, men samtidig ganske nedtonet i fargebruk på fasaden.

To hensyn å ta

Når det kom til hvordan tomten skulle fordeles mellom de to eierne, var det ingen tvil: Begge krevde hjem som var like store.

- Og nettopp dette er det vi ser på som den største suksessen med hele prosjektet, forklarer arkitekten.

- At vi fikk gjort ferdig hele bygget med like mange kvadratmeter fordelt mellom de to eierne, og at ingen av boligene mistet noe av hagen i bakkant av husene.

Arkitekten forklarer at det til tider var en utfordring å skulle ta hensyn til to meninger for det meste som måtte avgjøres.

LIKE STORE: Det var viktig for huseierne at husene de skulle flytte inn i var omtrent like store i størrelsen. FOTO: Federico Kulekdjian/Dezeen LIKE STORE: Det var viktig for huseierne at husene de skulle flytte inn i var omtrent like store i størrelsen. FOTO: Federico Kulekdjian/Dezeen

 KONTRAST: Utsiden på de nye husene skiller seg stort fra annen arkitektur i området. FOTO: Federico Kulekdjian/Dezeen KONTRAST: Utsiden på de nye husene skiller seg stort fra annen arkitektur i området. FOTO: Federico Kulekdjian/Dezeen

GJENBRUK: Deler av det gamle bygget som stod på tomten ble brukt som en del av de nye husene. FOTO: Federico Kulekdjian/Dezeen GJENBRUK: Deler av det gamle bygget som stod på tomten ble brukt som en del av de nye husene. FOTO: Federico Kulekdjian/Dezeen

Løsningen ble å bygge husene på en måte som gjør at de begge er sentrert rundt en felles akse, som i dette tilfellet var en indre gårdsplass.

- På denne måten fikk vi til å lage to hjem som så nøyaktig som mulig er like store, forklarer Militello.

- Et annet grep vi måtte ta for å ikke stjele unødvendig plass på innsiden, var å legge noen av trappene mellom de tre etasjene i begge hus på utsiden av bygget.

Gjenbrukte det gamle huset

Da eierne overtok tomten, stod det allerede et gammelt bygg på den. I stedet for å rive dette da de gikk i gang med prosjektet med de nye husene, valgte arkitektene å resirkulere deler av det gamle bygget.

- Vi brukte faktisk utformingen til det gamle huset for å bygge første-etasje i de nye husene, forklarer Militello.

- Hus A har fire rom og hus B, med lik høyde og samme størrelse som hus A, har fem rom, og dermed ett soverom mer enn nabobygget.

Begge husene er bygget på en slik måte at de både har terrasser på frem- og baksiden av bygget.

- Men måten disse er bygget på, gjør at de er helt private og ikke har innsyn fra noen naboer, forklarer arkitekten.

 LUFTIG: Smarte løsninger gjør at husene fremstår som langt større enn det de i realiteten er. FOTO: Federico Kulekdjian/Dezeen LUFTIG: Smarte løsninger gjør at husene fremstår som langt større enn det de i realiteten er. FOTO: Federico Kulekdjian/Dezeen

 UNIK: Eierne ville at husene skulle skille seg fra andre hus i nabolaget. FOTO: Federico Kulekdjian/Dezeen UNIK: Eierne ville at husene skulle skille seg fra andre hus i nabolaget. FOTO: Federico Kulekdjian/Dezeen

UTNYTTET PLASSEN: Tomten de hadde å bygge på var ikke spesielt stor. Da måtte arkitektene utnytte høyden for å få nok plass. FOTO: Federico Kulekdjian/Dezeen UTNYTTET PLASSEN: Tomten de hadde å bygge på var ikke spesielt stor. Da måtte arkitektene utnytte høyden for å få nok plass. FOTO: Federico Kulekdjian/Dezeen

Moderne og minimalt

Nå det kom til interiøret i de to husene, var også talen fra eierne klar: Det skulle være moderne hjem, på grensen til det minimale når det kom til dekor, og med så enkle, men funksjonelle løsninger som overhodet mulig.

- Tømmergulv og hvite vegger skaper en nøytral bakgrunn, forklarer Militello.

- De lysene veggene på innsiden skaper i tillegg en flott kontrast til den mørkere overflatefargen på byggets fasade.

Arkitektene gikk for mye bruk av treverk på skap og hyller, noe som varmer opp de kalde hvite veggene noe.

- Store vinduer med sprosser tilfører et litt industrielt preg, samtidig som de oppfyller sin funksjon ved å tilføre mye og godt naturlig dagslys.

Les også:

 Familien droppet vinduer da de bygget hus

 - Vi måtte snu huset på hodet

 Tomten var i utgangspunktet ubebyggelig og altfor liten

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus