Tenk på dette ved valg av sluk på badet

SLUK PÅ BAD: Sluken på badet er faktisk noe av det første du bør tenke på når du skal pusse opp et bad. FOTO: Getty Images.
SLUK PÅ BAD: Sluken på badet er faktisk noe av det første du bør tenke på når du skal pusse opp et bad. FOTO: Getty Images.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan velge i flere typer sluk til badet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre ulike sluktyper på bad

1. Vanlig boligsluk som monteres midt i dusjen eller med fall til sluket fra alle sider.

2. Dusjrenner som monteres inn mot veggen, eller i enden av dusjnisjen. Fallet blir da jevnt mot rennen, som vil forenkle jobben for flisleggeren. Særlig der det er valgt store fliser på gulvet.

3. Hjørnesluk som monteres i hjørnet av dusjnisjen med fall mot hjørnet.

Disse tre slukene kan brukes i alle typer bad. Her er de tmest utseendet, pris og va som er praktisk som bestemmer.

- Vanlig boligsluk er det billigste og enkleste alternativet, men det er mer vanlig at folk til ha et litt penere design på sluket.

- Pris på sluk på badet varierer fra 2000 - 10 000 kroner.

Kilde: Distriktssjef Øst, Blücher Norway AS, Morten Børsum.

- Mens det klassiske runde sluket med hullrist har vært en av de vanligste løsningene i lang tid, introduseres stadig nye løsninger til markedet. Du har mange muligheter når du skal velge sluk til badet, sier Are Skaar Nielsen, fagsjef i Rørentreprenørene Norge.

Han forklarer at det er lurt å bestemme seg for sluktype og hvordan avløpet skal være allerede i planleggingsfasen av badet, siden dette har konsekvenser blant annet for hvor avløpet skal plasseres.

Ulike design på baderomssluk

- I dag finnes det flere forskjellige design å velge mellom. Noen er avlange og smale, andre er trekantede og til bruk i hjørner. Det har også kommet sluk ment for montering i vegg. Snakk med rørleggeren for tips om hva som fungerer aller best på ditt bad, råder Nilsen.

-Toppristen er det som synes av sluksystemet, og en lekker designrist koster litt ekstra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Leverandørene kan tilby mange tiltalende utseender og mønster. Du kan få rister med skrift, farger eller mønster på.

Les også: Slik innreder du et lite bad

Unngå lekkasje

- Når du bestemmer deg for sluk på bad er det viktig å tenke på mulig lekkasje og hvordan du kan unngå det. En veldig stor andel av lekkasjer som oppstår på våtrom skjer nemlig i tilknytning til sluket, forteller Øystein Helgheim, rørleggermester og daglig leder hos 24vvs.no.

Han forteller at de i rørleggerbransjen stadig opplever oppdrag der det er snakk om lekkasje og reparasjon av lekkasje fra våtrom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En typisk gjenganger er problemer i og rundt sluket. Forsikringsselskapene vil ofte ikke dekke skader som skyldes utett overgang mellom sluk og gulv, og kunden må selv betale for slike skader.

- Velger du for eksempel et sluk i hjørnet av dusjen, er belastningen ekstra stor i området rundt sluket, og spesielt i overgangen mellom gulv og vegg. Her er det særdeles nøye å montere sluket etter monteringsanvisning, og du bør ikke ”gamble” med å montere sluket selv. Husk at alle som utfører arbeid på et våtrom, må ha våtromssertifikat, sier Helgheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han informerer også om at et gjentakende problem er dersom du bruker vanlig betong eller baderomstøp på gulv som ligger over første etasje, vil betongen med tiden synke.

- Selve sluket er gjerne forankret i bygningskonstruksjonen og blir ofte stående som det høyeste punktet med årene, ettersom betongen synker, sier rørleggermesteren.

Les også: Så forskjellige er kvinner og menn på badet

Tips til sluk på bad

- Sluk og membran står høyt oppe på listen over oppgaver du bør overlate til fagfolk.

- Ifølge kravene i Teknisk forskrift skal det være sluk i våtrom: bad, dusjrom og vaskerom. Det skal også være godt fall mot slukene, slik at vannet raskt kan ledes bort fra gulvet.

- Det bør være enkelt å komme til for å rense sluket. Hele sluket skal være synlig. Det betyr for eksempel at det ikke skal være murt en flisekant over deler av sluket slik at det ikke kan åpnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Husk å velge flis-størrelse og fallplan i forkant av at sluk- og avløpssystemet fastmonteres slik at rennene kommer på laveste punkt, og vannet fra alle steder har fri tilgang til avløpet.

Kilde: Fagsjef i Rørentrepenørene Norge, Are Skaar Nielsen.

Les også:
Tips for en enklere og rimeligere oppussingprosess Oppussing: Det begynte med litt maling Slik innreder du på et lite bad

Denne saken ble først publisert i Klikk.no