Anleggsgartnerne roper varsku - vil erstatte gift med kokende vann

- Vi kjører elbil til og fra jobb for å spare miljøet, men når vi kommer hjem så sprøyter vi omgivelsene våre med ugressmiddel. Her er det en logisk brist, sier Stein Wikholm. Dette er en annen gartner enn ham
- Vi kjører elbil til og fra jobb for å spare miljøet, men når vi kommer hjem så sprøyter vi omgivelsene våre med ugressmiddel. Her er det en logisk brist, sier Stein Wikholm. Dette er en annen gartner enn ham Foto: Ap

– Det er uforståelig at vi lar ungene våre leke på lekeplasser som er sprøytet med gift, sier styreleder Stein Wikholm i NAML - norske anleggsgartnere - miljø og landskapsentreprenører.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wikholm mener det brukes alt for mye gift i bekjempelsen av ugress, og er bekymret for miljøet og for menneskene som bruker utearealene som sprøytes for å holde ugresset i sjakk.

- Varmtvann er en mye bedre løsning, sier bransjetoppen.

Kokende vann

- Vi kjører elbil til og fra jobb for å spare miljøet, men når vi kommer hjem så sprøyter vi omgivelsene våre med ugressmiddel. Her er det en logisk brist, sier Wikholm.

Han tror at mange ikke vet at det finnes et bedre alternativ og forteller at kokende vann er løsningen.

- Når det kokende vannet treffer ugressrøttene dør hele planten, ikke bare den delen som stikker opp av jorden, forklarer han.

Hanevold la skiene på hylla - tjente 9 mill. på aksjer

Fire fotballbaner

Stadig flere av de norske anleggsgartnerfirmaene satser på varmtvann, og det er ikke uvanlig å se anleggsgartnere med håndholdt utstyr. Noen har investert i større og tyngre materiell.

- De største maskinene på markedet har en kapasitet på inntil 30.000 kvadratmeter per dag, som tilsvarer mer enn fire fotballbaner, sier Wikholm.

Dette er nordmenns nye feriefavoritt

Farlige planter

- Anleggsgartnere har kunnskap om kjemikaliefri fjerning av hissige invasive arter som kjempebjørnekjeks (også kjent som tromsøpalme), slirekne, lupiner og kjempespringfrø, sier han.

Han forteller at kjempebjørnekjeks finnes over hele Norge, og at saften i stilken kan gi tredjegrads forbrenning på huden i kombinasjon av sol.

- Hvert år skjer flere alvorlige skader på barn i Norge på grunn av denne planten, sier Wikholm.

Saken ble først publisert på hegnar.no

Personvernpolicy