– Nei, du har ikke plikt til å møte på dugnad

Våren er dugnadstid. Men verken i boligaksjeselskaper, borettslag eller i sameier har beboerne noen arbeidsplikt. llustrasjonsfoto: NTB scanpix.
Våren er dugnadstid. Men verken i boligaksjeselskaper, borettslag eller i sameier har beboerne noen arbeidsplikt. llustrasjonsfoto: NTB scanpix.

Du kan ikke ilegges gebyr som straff for ikke å delta på dugnad, sier ekspert. Det betyr likevel ikke at det ikke kan besluttes at arbeid skal utføres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våren er høysesong for dugnader i mange sameier og borettslag. Men selv om mange ser det som helt naturlig å være med naboene i vårens ryddesjau, er det alltid noen som ikke har anledning eller lyst til å delta.

Det mange ikke er klar over, er at det er frivillig å delta. Det kan være både praktisk, hyggelig og ikke minst økonomisk lønnsomt at beboerne sammen tar seg av dugnadsarbeidet. Men verken i boligaksjeselskaper, borettslag eller i sameier har beboerne noen arbeidsplikt.

– Beboerne kan ikke ilegges gebyr som straff for ikke å delta på dugnad, sier advokat Annita Magnussen i Huseiernes Landsforbund.

Les også: Nå er det tid for vårrengjøring

Kan beslutte

Det betyr ikke at det ikke kan besluttes at arbeid skal utføres. Dersom arbeidet settes bort, vil utgiftene måtte dekkes av fellesskapet. Styret i borettslaget eller sameiet kan da velge å belønne de som stiller opp for fellesskapet ved at de slipper å betale sin del av kostnadene.
– Forutsetningen må være at det dreier seg om enkelt arbeid vanlige folk kan utføre. Arbeid som krever spesialkompetanse skal overlates til noen som kan det. Det må også settes en realistisk pris på det totale arbeidet som utføres. På den måten sikrer man at de som skal betale ikke belastes med mer enn sin andel av verdien av det arbeidet som er utført, sier advokat Magnussen i en pressemelding fra Huseiernes Landsforbund.

Les også: Start kampen mot brunsneglene nå

Fordelingsnøkkel

Fellesutgifter skal alltid fordeles etter en bestemt nøkkel. Dette gjelder også for utgiftene til arbeidet som utføres på dugnad. I mange lag og sameier er det vanlig å ilegge alle som ikke stiller på dugnad en «bot» på for eksempel 500 kroner. Riktig fremgangsmåte vil være å fastsette en realistisk pris på hele jobben, fordele den på beboerne etter den vanlige nøkkelen, og la dem som jobber slippe å betale.

– Dette kan virke unødig tungvint, men vi ser ofte at de faste gebyrene oppfattes som for høye. En fordeling på lik linje med andre felleskostnader vil være riktig, både overfor de som deltar på dugnaden og for de som ikke deltar, avslutter advokat Annita Magnussen i Huseiernes Landsforbund.

Les også: Du kan male huset ditt i hvilken farge du vil