– Norske husfasader tåler mindre i dag enn tidligere

Mye fuktighet på veggen fører til soppvekst og misfarging. Særlig nye hus er utsatt. Foto: Mycoteam
Mye fuktighet på veggen fører til soppvekst og misfarging. Særlig nye hus er utsatt. Foto: Mycoteam

Vær og vind setter nådeløst preg på nye norske hus. Forsker advarer om at enkelte nybygg kan begynne å råtne etter tre til fem år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når nye norske hus skal bygges i dag, skjer det gjerne i funkisstil med miljøvennlige materialer og god energisparing. I en fersk pressemelding, forteller daglig leder i Mycoteam, Kolbjørn Mohn Jenssen, at dette gir økt belastning på fasaden.

– En rekke nye norske hus tåler rett og slett ikke å stå ute, sier Jenssen som er bekymret over utviklingen i byggebransjen. Hus med funkisutseende mangler nemlig ofte takutspringet.

Daglig leder i Mycoteam, Kolbjørn Mohn Jenssen. Foto: Mycoteam
Daglig leder i Mycoteam, Kolbjørn Mohn Jenssen. Foto: Mycoteam

– Et takutspring på 20-30 centimeter gir en veldig god beskyttelse for fasaden. Når det mangler, vil vannet renne ned langs veggen og øke faren for sopp- og råteskader etter få år, forklarer Jenssen.

Isolasjon gir kalde vegger

Bedre isolasjon gjør stua varm og strømregningen lav. Men ytterveggene er kaldere i dag enn de var tidligere.

– I gamle dager tørket ytterveggen av seg selv når man fyrte innendørs. Moderne hus er så godt isolert at ytterveggen forblir kald og våt lenger enn før, forteller Kolbjørn Mohn Jenssen. Han fortsetter:

– Både trehus og murhus er mer utsatt for skader når ytterveggen ofte er våt. Mye fuktighet på veggen fører til soppvekst og misfarging. Etter hvert kan murfasader sprekke og trefasader råtne.

Les også: Nordmenn bruker minst på bolig i Skandinavia

Utfordring med ubehandlet tre

For å gjøre malingen mer miljøvennlig, har pålagte restriksjoner og direktiver ført til at produsentene har måttet fjerne noen effektive, men miljøskadelige, stoffer. Dermed blir malingen dårligere.

– Selv om det jobbes intenst med nye kombinasjoner som står seg mot sopp, er dagens maling ofte mindre holdbar enn den vi hadde på 1970-tallet, sier treteknolog Lone Ross Gobakken ved NIBIO.

En trend som slår stadig mer om seg, er fasader i ubehandlet tre. Dette skaper nye utfordringer, mener Grobakken.

– Man må ha mye høyere kvalitet på utførelse og detaljering når man velger en umalt fasade. Alle detaljer må være perfekte og materialvalget må være riktig, ellers risikerer man at veggen blir for våt og begynner å råtne, sier Gobakken.

Les også: Ofte har ingen av partene råd til å eie boligen

Kledningene vil råtne

Kolbjørn Mohn Jenssen ser mange nye høyhus kledd med furu, der 30 prosent av bordene er yteved. Det som i utgangspunktet spesifiseres til «kjerneved», har gjerne store innslag av yteved ettersom ren kjerneved av furu er kostbart.

– Yteved har dårligere materialkvalitet enn kjerneved. Når disse husene også mangler takutspring, kan det ikke gå bra. Jeg tipper at kledningen på disse husene vil begynne å råtne etter tre til fem år, forklarer Jenssen før han avslutter:

– Det er lett å skylde på klimaendringer, men det går minst like mye på valg av materialer, maling og husets utforming. Husfasader tåler mindre i dag enn tidligere.

Les også:

– Kan komme «over natta» i nye, godt isolerte boliger

Derfor bør du unngå å kjøpe bolig usett

– Boligkjøpere over 60 år kan få seg noen overraskelser

Personvernpolicy