På det meste er det seks meter under taket

HØYT UNDER TAKET: Medina og Mirza hadde fått tips om den unge hustegneren Albin Istogu. De hadde sett for seg hvordan de ønsket at det skulle se ut utenfra, og det ene forslaget hans var ganske likt det de ønsket, med høyde under taket og mye lys inn, moderne og funksjonalistisk. © FOTO: Jeanette Bækkevold
HØYT UNDER TAKET: Medina og Mirza hadde fått tips om den unge hustegneren Albin Istogu. De hadde sett for seg hvordan de ønsket at det skulle se ut utenfra, og det ene forslaget hans var ganske likt det de ønsket, med høyde under taket og mye lys inn, moderne og funksjonalistisk. © FOTO: Jeanette Bækkevold

Huset i Hønefoss er både moderne og funksjonalistisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

–Jeg har aldri vært så fargesprakende av meg, sier Medina Hodzic til magasinet Maison, og ler der hun sitter i det nokså nybygde huset på Almemoen i Hønefoss.

Familien som i tillegg til henne består av Mirza, Melisa (8) og Ariana (5), flyttet inn rett før jul for snart to år siden.

– Vi skulle egentlig flytte inn 1. november, men det var så mye som ble forsinket, så vi kom oss ikke i hus før 22. desember. Da hadde vi bodd hos søsteren min i flere uker mens vi ventet på at alt skulle bli klart. Det var litt hektisk, forteller Hodzic.

Les også: Eli Kristine og Bård bor i en gammel barnehage

Høyt under taket

Hodzic er opprinnelig fra Bosnia og var seks år gammel da krigen brøt ut. Da hadde familien først flyktet til Kroatia, men da de skjønte at det ikke ville være noe å returnere til, kom de til Norge. Familien bodde først i Lier og deretter på Sundvolden før de flyttet til Hønefoss for 18 år siden. I 2005 var Hodzic på besøk i Bosnia for å feire nyttår, og der traff hun Mirza.

– Han hadde bodd i Østerrike i 15 år og var også bare på besøk i Bosnia. Jeg flyttet til Østerrike for å være sammen med ham, og i 2007 giftet vi oss og bestemte oss for å flytte til Norge. Mirza gikk på norskkurs i tre måneder og lærte språket veldig kjapt, han fikk jobb med en gang, så vi har heldigvis ikke hatt noen problemer sånn sett.

Ekteparet bodde i et rekkehus på den andre siden av byen, men drømte om å bygge hus.

– Vi hadde egentlig lyst til å bo midt i byen, men der fantes det ikke tomter. Den eneste muligheten var Almemoen litt utenfor sentrum, så da kjørte vi hit for å se om dette kunne være noe. Vi likte området med en gang og kjøpte denne tomten. Det er et veldig stille og fredelig strøk, og for oss som er glad i å gå tur i skog og mark, er det masse muligheter her.

Artikkelen fortsetter under bildekarusellen.

Les også: Huset på Tromøye har en takhøyde som sprenger norsk standard

ÅPEN LØSNING: De ulike sonene i rommene er klart atskilte, men glir samtidig sømløst over i hverandre. De mørke veggene på den ene siden er med på å skape dybde og varme. FOTO: Jeanette Bækkevold

Gjort veldig mye selv

De fikk tips om hustegneren Albin Istogu og kontaktet ham for å få forslag.

– Vi hadde sett for oss hvordan huset skulle se ut utenfra, og det ene forslaget hans var ganske likt det vi ønsket. Vi ville ha det høyt under taket og masse lys inn, og det har vi fått, sier Hodzic.

På det meste er det seks meter under taket i den åpne stue- og kjøkkenløsningen. I den andre enden av huset er det innebygget garasje, og i etasjen over har jentene soverommene sine.

– Vi fikk fagfolk til å sette opp råbygget, men deretter har vi gjort veldig mye selv med god hjelp fra familie og venner. Vi valgte noen spesialbestilte løsninger fra Bosnia, blant annet trappen.

Hodzic karakteriserer stilen sin som moderne og minimalistisk.

– Samtidig liker jeg at det er koselig, det må ikke være for minimalistisk.

Les også: – Da vi kom på visningen, tenkte jeg: «Her må jeg bo!»

Falt pladask for stuebordet

Hun jakter gjerne lenge og vel på de møblene og gjenstandene hun ønsker seg. Stuebordet så hun et bilde av på nettet og tenkte at det bordet skal jeg ha!.

– Kjøp det, sa Mirza, han var blitt ganske lei av at jeg kjøpte og solgte bord på finn.no fordi jeg aldri ble helt fornøyd. Bordet er kjempefint, men blytungt, forteller Hodzic.

Hun falt også pladask for taklampen Normann 69 fra Normann Copenhagen, som hun kjøpte mens de bodde i det forrige huset.

– Den kom i 69 deler som måtte settes sammen. Det tok meg en hel dag, og lampen er så stor at den bare så vidt fikk plass i stasjonsvognen da vi flyttet hit.

Nå føler Hodzic at det meste har funnet sin plass i huset.

– Jeg kjøper ikke så mye mer nå, jeg tenker i alle fall veldig nøye over det før jeg investerer i noe mer. Det meste av det vi har her nå, har jeg tenkt å beholde.

Denne artikkelen ble først publisert på klikk.no.

Les også:

Fargeforsker skeptisk til nordmenns gråmalte hus

Solveig og Anders fikk «nytt» hus fra 60-tallet

Slik klargjør du hus og hytte til vinteren

Personvernpolicy