Det er forskjell på en interiørarkitekt og en interiørdesigner

Slik finner du riktig interiørekspert.
Slik finner du riktig interiørekspert.

Slik finner du riktig interiørekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Interiørarkitekt MNIL

For å kalle seg interiørarkitekt MNIL må man være medlem av Norske Interiørarkitekters Landsforening. For å bli medlem må interiørarkitekten bli godkjent av foreningens opptakskomité, som stiller en rekke krav, både til utdanningsnivå og praksis. Et medlemskap i NIL kan således sees på som en kvalitetssikring.

Det er så mange muligheter når du skal gjøre endringer i hjemmet ditt. Valgene er mange og det finnes et hav av lure løsninger. Men det finnes fallgruver også, og noen ganger kan det være lurt å få en annens blikk på det hele, for det er lett å se seg blind. Det finnes mange gode grunner til å bruke eksperthjelp i interiøret, enten det er en interiørarkitekt du vil satse på, en interiørdesigner, eller annen type interiørhjelp.

En interiørarkitekt vil først og fremst jobbe for å gjøre boligen bedre for deg, og de behovene du har. Men estetikk er selvsagt en viktig del av ethvert prosjekt. Tidligere var det nok først og fremst de med spesielt god økonomi som kjøpte slike tjenester. Men etter hvert er nettopp denne typen hjelp noe som er blitt opp­nåelig for stadig flere. Kanskje er målet å skape økt trivsel på hjemme­bane, utnytte plassen bedre – eller kanskje har du et ønske om å øke boligverdien?

Les også: Lars ville gjøre om soverommet til et kjøkken

Interiørarkitekt eller interiørdesigner

Det finnes en flust av hjelpere der ute. Hvem vil sørge for at du får et resultat du vil leve godt med?

Interiørarkitekter har erfaring med å jobbe på større prosjekter og sitter ofte på litt tyngre kompetanse enn interiørdesignere. Interiørdesignere har kortere utdannelse. Men tittel og formell utdannelse er ikke det eneste som teller når du søker etter en fagperson. Se på referanser også. Det finnes mange gode interiørdesignere, kanskje en av dem passer for deg? Bruk jungeltelegrafen. Lytt til andres erfaringer. Gå gjennom interiørarkitektenes hjemmesider og sjekk hvilke prosjekterer som appellerer til deg. Liker du interiørarkitektens tidligere arbeider, er det et godt utgangspunkt. Søk i Norske Interiørarkitekters Landsforbunds (NIL) medlemsregister. Kryss av for geografi og den kompetansen du trenger. Da kan du finne interiørarkitekter som spesialiserer seg på privatbolig i Trondheimsområdet. Mange av medlemmene har lagt ut en portefølje du kan vurdere.

Les også: Eli Kristine og Bård bor i en gammel barnehage

Under finner du seks tips til hvordan du finner riktig interiørekspert:


Viser vei i inspirasjonshavet

Det finnes et hav av inspirasjon der ute, i magasinhyllene og på nettet. Interiørblogger og Instagram kan virke overveldende, og det kan være vanskelig å vite hvor du skal begynne.

Les mer


Be om totalpris

Før du bestemmer deg for hvilken type eksperthjelp du skal bruke, vurder også kvaliteten på oversendt tilbud, ikke bare totalprisen. Kvaliteten på tilbudet sier blant annet noe om hva slags fagperson du har med å gjøre.

Les mer


Øker boligverdien med hjelp?

Ifølge eiendomsmeglerbransjen er det ofte lettere å selge boliger med gode planløsninger, på samme måte som en ryddig og pen bolig er lettere å selge enn en rotete.

Les mer


Smart med små prosjekter

Det er en utbredt forestilling at man må ha et stort prosjekt foran seg for å kontakte en interiørarkitekt eller annen faglig hjelp. Slik er det ikke.

Les mer


Hva kan du gjøre selv?

For å kunne hjelpe deg, må interiørarkitekten bli kjent med deg og dine behov. Derfor er det en fordel å være oppriktig med tanke på hvem du er, hvordan du lever og hvordan du ønsker å leve.

Les mer


Kjenn dine begrensninger

De mest fornøyde kundene er også de som har et realistisk forhold til hva man kan få for pengene. Det betyr at du må kjenne din begrensning og sørge for at forventningene henger sammen med virkeligheten.

Les mer


Les også:

Eieren synes leiligheten på Bøler i Oslo var kjølig og steril

Har du disse interiørgjenstandene?

Tre tips for en god planløsning

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no