Derfor skal du ikke drepe mauren når du ser den inne

Hvordan bli kvitt maur. Se video.

Slik blir du kvitt den.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I hovedsak er det vedlikehold av bygningen som gjelder. Unngå å ha ved eller treverk liggende rundt huset, sier Anders Aak, forsker ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

Plages du av maur inne er det gjerne svart skogmaur, også kjent som sukkermaur, du har fått besøk av. Disse er ikke veldig farlige og drar igjen så snart det er varmt nok og mat nok ute.

– De går inn for å finne mat, men etter hvert som våren kommer, finner de heller maten sin ute, opplyser Aak.

Hos noen kan det imidlertid bli plagsomt mye, og spesielt om mauren skulle finne på å slå seg ned innendørs. Jordmauren vil kun kunne gnage på mykt materiale, som allerede skadet treverk og isopor.

Får du stokkmaur i hus er problemet hakket større, da disse også går løs på og huler ut friskt treverk.

Les også: – Slaget mot brunsneglen er tapt

MAUR INNE: Mens den svarte skogmauren ikke gjør stor skade inne, fordi den kun gnager på allerede ødelagt treverk, vil stokkmauren også gå løs på helt friskt treverk, om den ikke finner noe som er mykere. Foto: Kjetil Fjellhelm (Flickr / Creative Commons)
MAUR INNE: Mens den svarte skogmauren ikke gjør stor skade inne, fordi den kun gnager på allerede ødelagt treverk, vil stokkmauren også gå løs på helt friskt treverk, om den ikke finner noe som er mykere. Foto: Kjetil Fjellhelm (Flickr / Creative Commons)

Hvordan bli kvitt maur

For å unngå å få dem inn i boligen, gjelder det å holde det ryddig og fint rundt og i boligen. Mauren liker seg der det er fuktig, så sliter du med maur inne kan det være du har en fuktskade.

– Har du en vedstabel inntil treveggen kan det fort bli fuktig bak, og det kan være en inngangsport for mauren. Hold det ryddig rundt huset, tipser Aak.

Er mauren allerede et stort problem gjelder det å finne reiret og kvitte seg med det. Mauren oppholder seg inne i vegg og gulv, så du blir nødt til å åpne opp, og sørge for å ta livet av dronninga. Forgiftet åte fungerer som et lokkemiddel, slik at du over tid kan få tatt knekken på dem.

På jakt etter redet gjelder det å se etter fuktskader, samt varme plasser, som solveggen, gulv med varmekabler og vegger bak elektriske apparater.

Les også: Svensk oppfinnelse kan bli brunsneglens største skrekk

Maur elsker isopor

Christian Krogstad er daglig leder i ABS skadedyrkontroll. Han forteller at måten vi bygger på i dag, dessverre gjør hjemmet ditt til et yndet sted for mauren.

– Mauren går enten inn for å finne seg et sted å bo, eller for å finne seg noe mat. Når en av dem finner noe å spise, «plystrer» han på gutta så resten følger etter.

De kan også gå inn fordi de finner egnede kår. Måten vi bygger på i dag gjør at den ofte gjør det. Maur elsker nemlig isopor, og det er det mye av, skal vi tro Krogstad.

Dessuten legger vi gjerne varmekabler også, slik at inne blir et bedre sted å være enn ute i skogen. En løsning kan selvfølgelig være å tenke maur når du bygger og legger isolasjon, men det er nok ikke en løsning for de fleste å bytte ut den.

– Det er jo selvfølgelig lurt å benytte seg av byggematerialer som mauren ikke liker så godt, men det er det jo ikke alle som kan. Ellers gjelder det å holde det ryddig, se etter maur, og ta livet av maurtuer nærme huset.

Går etter skadet treverk

Mens den svarte skogmauren altså kun går i skadet treverk, er ikke det tilfellet for stokkmauren, selv om også den foretrekker skadet treverk.

Når mauren har kommet inn, vil mange jobbe iherdig med å bli kvitt dem så fort som mulig, men å tråkke på eller støvsuge hver maur du ser vil ikke gjøre at du blir kvitt dem. Et maursamfunn er gedigent, så det eneste som fungerer er å finne ut av hvor de holder til.

– Finn ut hvor tua er. Vær litt detektiv og få mauren til å vise deg vei. Følg etter den heller enn å bare ta livet av den når du ser den.

Kaffegrut mot maur inne

Har du svart jordmaur i huset, er det altså sannsynlig at de drar av seg selv. Får du ikke ha maten på kjøkkenet i fred, finnes det - som med det meste - noen kjerringråd.

Kaffegrut, kanel og pepper er ting som mauren ikke skal være spesielt glad i. Anders Aak i Folkehelseinstituttet mener det imidlertid nok er lite hold i disse tipsene, men det kan jo være verdt å prøve om du har en kake stående du ikke får ha i fred?

– Det kan godt hende de ikke liker kaffegrut, men du blir nok ikke kvitt dem med det – de dør ikke av det, sier Krogstad i ABS skadedyrkontroll.

Det skal også kunne hjelpe å vaske der mauren har laget stien sin, slik at de ikke lenger finner den igjen.

– Mauren følger et duftspor, men om du vasker det, så vil det være maur tilbake igjen likevel. Jeg tviler på at du får til å vaske det vekk, mener Krogstad.

Les også:

Du vil vel ikke ha dette inn i huset?

Insektene som redder hagen

Hva kan du om insektene i hjemmet ditt?

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Personvernpolicy