Åse og Ivar reiser fra Italia for å komme til hytta i Søgne

Å være så nær sjøen er til stor glede for store og små. Nivåforskjellene gjør at hele tomta tas i bruk.
Å være så nær sjøen er til stor glede for store og små. Nivåforskjellene gjør at hele tomta tas i bruk.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den lange turen til hytta er verdt hver time.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ytterst mot havet er det blankskurte holmer og skjær. Innenfor er det en lun skjærgård med fjorder og viker som skjærer seg inn i landet.

– Godfølelsen kommer i det øyeblikket vi setter foten ved hytta. Det første vi gjør, er å lage god kaffe og sette oss på steinen utenfor kjøkkendøren, forteller Åse Line. Hun og Ivar bor i Firenze, og har gjerne en lang kjøretur med bilkø fra Stavanger bak seg i tillegg til flyreisen fra Italia før de endelig kan puste ut. Selv om de kommer sent frem, kvikner de til i sola. For med beliggenheten mot vest slipper solstrålene til fra tidlig morgen til langt på kveld.

Les også: Dobbelt så mange ønsker å kjøpe hytte

Ut for å legge seg

Å være på hytta synes de skal være annerledes enn hjemme. Derfor er den formet for å være mye ute.

– Det å måtte gå ut for å komme til soverommet eller toalettet gir en følelse av å være på hyttetur, sier Ivar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da vi så på tomta, var det bare trær, kratt og steiner. Jeg trodde ikke det kunne være mulig å bygge noe her! Men Ivar har 3D-syn og visualiserte det for meg ved å bygge en liten modell av balsatre, forteller Åse.

Et viktig grep i den arkitekttegnede hytta er at de kan se gjennom den fra flere hold. Det gir en nær kontakt med naturen.

Hytta er innredet med lyse farger som varmer og gir en god lunhet, selv om dagslyset flommer inn gjennom store vinduer, også på soverommene. Åse var litt skeptisk til en innovervendt utsikt. Hun er glad for at hun lot seg overtale av arkitekten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et stort vindu på det ene soverommet som vender mot berget der det står et tre foran. Det er det vakreste maleriet av alle!

Oppholdsrommene med store vinduer gir litt av en utsikt mot leia, og kjøkkenet er sentralt, både i plassering og i sinn. At familien er glad i mat, er ingen hemmelighet. Gode måltider med venner og familie verdsetter de høyt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik kan hyttedrømmen gå i oppfyllelse

(Saken fortsetter under)

Livet på sjøen kan følges også fra sofakroken. Glassflaten er som et foranderlig maleri på veggen.

Lukten av havet

De er også glad i båtturer til Høllen, sandstranden på Åros og til restauranten i Ny-Ålesund. Barna, som nå er 15 og 20 år, har vokst opp med båtlivet.

– Båtturer i den vakre skjærgården og kjenne lukten av havet, det er hytteliv, det! Det er også fuglekvitter, lyden av bølgene og ospeløvets knitring.

Sjøboden er åpnet opp, og under overbygget kan nærheten til sjøen nytes omtrent uansett vær. Med et glødende bål i utepeisen i forgrunnen, blir knitringen fra bålet en del av stemningen.

– Her får vi energi, både ute og inne. Inne spiller vi spill, leser, lager mat og samles rundt spisebordet. Ute treffer vi hyttenaboer, går turer, eller tar en båttur inn til Kristiansand. Et godt liv på hytta er å komme bort fra hverdagen, finne ro i sjelen og nyte stillheten.

Å sprenge bort det flotte berget, var uaktuelt. Steinen er mye brukt som sittemøbel. At de må ut fra hovedhytta for å komme til soverom og bad, gir en forsterket følelse av naturen. Gjestesoverom til høyre, hovedsoverom bak glassvinduene i midten. Bak steinen er kjøkkenet.

Les også:

Jørund og Mona krysser bare plenen når de skal på hytta

Anne-Karin glasset inn stuen

Denne utsikten var årsaken til at Vivian og Thomas kjøpte hytteruinen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no