Riktig tapetsering:Dette må du huske når du legger tapet

IKKE SÅ VANSKELIG: Å tapetsere er nok for mange forbundet med mye kludring og limsøl, men det er faktisk ikke så vanskelig. En vanlig tabbe er å ikke sørge for at underlaget er jevnt. Foto: Borge tapetleverandør
IKKE SÅ VANSKELIG: Å tapetsere er nok for mange forbundet med mye kludring og limsøl, men det er faktisk ikke så vanskelig. En vanlig tabbe er å ikke sørge for at underlaget er jevnt. Foto: Borge tapetleverandør
Artikkelen fortsetter under annonsen

En svært vanlig feil kan ødelegge resultatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette trenger du:

  • Lim, rulle og klistrekost: Be butikken om et riktig og godt lim (i våtrom skal det brukes et spesielt våtromslim, og på papirtapet anbefales klister) og riktig rulle. Du trenger rundt én liter lim per fem kvadratmeter med tapet.
  • Kniv og stålsparkel: Det bør være en god tapetkniv, og husk å bytte blader ofte. Bruk stålsparkelen som anlegg for kniven mot tak- og gulvlist.
  • Loddesnor og tommestokk: Som loddesnor kan du henge noe tungt i en tråd. Den brukes til å holde opp den første lengden.
  • Vann, vannkar og svamp: Fyll en bøtte med rent vann og bruk en grov, porøs svamp, så du får tørket av eventuelt limsøl. Til ferdiglimte tapeter skal det brukes vannkar.
  • Myk plastsparkel eller børste: Denne brukes til å stryke ut tapetet.

– Et tips som mange ikke tenker på når de legger tapet, er grunningen under, sier Trude Iren Bergheim, daglig leder i Maleriet fargehandel i Hønefoss.

Har du nye gipsplater eller lignende som i tillegg er sparklet, bør du imidlertid alltid grunne disse med en silkematt akrylmaling, skal vi tro eksperten. Dette er for å lage en hinne på platene så limet til tapeten ikke skal trekke inn i plateoverflaten. Da vil ikke limet gjøre den jobben med å feste tapeten og man kan fort få blærer i tapeten.

Et annet tips for å sikre et fint resultat er å ha samme grunnfarge som du har i tapetet på veggen bak, så det ikke synes like godt om tapetet skulle sprekke.

Les også: De beste gjør oppussing til en lek

Legge tapet på riktig måte

Det er mange som tenker at å legge tapet er en vanskelig oppgave. Heldigvis får du i dag fibertapet, eller tapet med fiberbakside, som gjør hele jobben mye enklere. Når disse settes opp rulles lim direkte på veggen, og så legges tapetet tørt på – i motsetning til papirtapet som skal fuktes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Har du ikke tapetsert noe særlig, bør du gå for en en slik type, mener Bergheim.

Velger du papirtapet blir jobben hakket større enn med fibertapet. Her skal limet smøres på baksiden av tapetet, før det brettes forsiktig sammen og las svelle noen minutter.

– Når du setter tapetet vil en papirtapet boble opp på veggen. Dette vil glatte seg ut når den tørker, så du må være forsiktig så du ikke jobber for mye med disse boblene. Da sprekker tapeten fort opp, advarer Bergheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Det begynte med litt maling

Tapetserer gjerne hele rom

I tillegg til at farger og mønstre er på full fart inn i norske hjem, har vi også fått opp øynene for tapet.

– Vi kan vel nesten si at du får det meste av mønstre og farger i tapet. Det er alt fra matte overflater til skimmer, glitter, 3D-effekter, glassperler, stiltapter, tekstil, historiske mønstre til flotte fotografier som dekker hele vegger. Det er nesten bare fantasien som kan stoppe deg, mener Bergheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du planer om å legge tapet på en vegg, et rom eller to, er steg én å bestemme seg for hvilket tapet du skal ha. Baksiden med at det finnes så mange valg, er selvsagt at det fort blir litt vanskelig å ta ett. Bergheim råder til å lete litt rundt på nettet før du tar turen til butikken.

– Finner du et du liker, skriv ned den informasjonen du finner. Tar du med deg dette til din lokale fargehandel, kan du få hjelp til å finne frem flere varianter i samme stil. Det er noe med å se og ta på tapetet i virkeligheten.

Les også: Her skulle skillet mellom tak og vegg viskes ut

Ifølge Bergheim er det heller ikke bare flere som tapetserer, men vi vil også gjerne ha mer tapet enn før når vi først er i gang, og tapetserer gjerne hele rom, heller enn kun en fondvegg

– Men dette kommer også an på hvilken tapet man velger. Er det store og fargerike mønster, kan det bli mye å sette det på alle fire vegger i et rom. Da kombineres det ofte med en nøytral tapet på de andre veggene istedenfor maling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: I denne boligen finnes det ikke én eneste hvit vegg

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LEGGE TAPET: Sparkel eller børste bruker du til å stryke ut tapetet. Begynn i midten og jobb deg opp og nedover. Foto: Borge tapetleverandør
LEGGE TAPET: Sparkel eller børste bruker du til å stryke ut tapetet. Begynn i midten og jobb deg opp og nedover. Foto: Borge tapetleverandør

Slik legger du tapet:

Før du begynner må du sørge for at underlaget er jevnt, fast, ensfarget og avfettet. Bruk grunning som matcher tapetet. Sjekk at utstyret ditt er i orden, og at tapetet er uskadd. Rullene skal ha samme innfargingsnummer (batch-nummer).

Mål først opp alle lengdene med tre til fem centimeters skjæringsmonn oppe og nede. Ta hensyn til mønsteret på tapetet. Start så langt fra et hjørne at cirka en til to centimeter av tapetet går rundt hjørnet.

Bruk loddesnoren og trekk opp loddelinjen med blyantstrek. Alle hjørner skal overlappes. Her bør du bruke overlappslim.

Rull lim på veggen og bruk pensel i hjørnene, og heng opp tapetlengden.

Les også: Derfor gjør du lurt i å style boligen før visning

Eventuelt, enda enklere:

– Du kan også la rullen ligge i esken, og dra opp tapet, feste til veggen – og kutte av tapetet nederst. Så flytter du esken med tapetrullen til siden og gjentar, foreslår Birgit Torkildsby, designsjef i tapetleverandøren Borge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruk plastsparkelen/børsten til å stryke ut tapetet. Begynn fra midten og arbeid oppover og nedover, minst mulig til siden. Sett opp neste lengde kant i kant. Tørk forsiktig vekk eventuelt limsøl med en godt fuktig svamp så raskt som mulig.

Les også: Rommene du ikke bør male hvite

Renskjær langs listene med kniven. Husk å bytte blad på kniven ofte.

Bruker du tapet med papirbakside starter du med å fukte baksiden på tapetet godt med vann for eksempel med en svamp. La det «svelle» i mellom tre og fem minutter, men ikke så det tørker.

Les også:

Slik spriter du opp badet på budsjett

Så enkelt fornyer du kjøkkenet på budsjett

– Selv lenge etter at malingen er tørr kan det slippes ut farlige forbindelser

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no