Det beste er å ta vasken en dag det plaskregner

BEST I REGN: Jo dårligere vær, jo bedre. Vask av hus og terrasse bør skje i regnet, så det ikke blir tørt igjen mens du holder på.
BEST I REGN: Jo dårligere vær, jo bedre. Vask av hus og terrasse bør skje i regnet, så det ikke blir tørt igjen mens du holder på. Foto: Trine Solberg

Det er forskjell på den årlige vedlikeholdsvasken og den du gjør når du skal rense terrassen før behandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En terrasserens er i utgangspunktet til for å dyprense en terrasse. Etter flere års bruk og lag med terrassebeis eller olje, vil denne løse opp og fjerne det meste av gammel behandling, sier Trude Iren Bergheim, daglig leder i Maleriet fargehandel i Hønefoss.

En slik rens er kun nødvendig hvert femte eller sjette år for å rense planken skikkelig.

Skal du derimot kun gjøre vedlikeholdsvasken, bør dette gjøres hvert år. Da kan du bruke en utvendig kraftvask som blandes slik det står på produktet, mener Bergheim.

- Men hold deg unna høytrykksspyler, dette fliser ofte opp treverket, advarer hun.

Skal vi tro Thomas Sundmoen, produktteknisk konsulent i Flügger farge, du imidlertid ikke bruke kraftvasken - det kan nemlig holde med et vanlig mildt rengjøringsmiddel.

Her er det viktig å følge blandingsforholdene på emballasjen til rengjøringsmiddelet. Sundmoen advarer mot å bruke konsentrert terrasserens, da det fort kan bli langt mer jobb enn du hadde tenkt deg.

- Terrasserens har ofte så høy PH-verdi at den fjerner gammel olje og trebeis. Bruker du dette er du nødt til å behandle treverket etterpå, understreker han.

Vaskemiddelet bør være sterkt, men ikke for sterkt

En fin ting med vask av utvendig treverk er at det faktisk lønner seg å gjøre det en gang det er ordentlig kjedelig vær.

- Til årlig vask holder det med et mildt vaskemiddel. Bruk mye vann fra for eksempel en vanlig hageslange og en terrasseskrubb på forlengerskaft, så sliter du ikke så fælt på ryggen. Det beste er å ta den årlige vasken av hus og terrasse en dag det plaskregner, så får du også hjelp fra naturens side, tipser Kristian Sørli, konsept- og markedssjef i Fargerike.

Bruk gjerne en litt mykere børste til dette, så terrassen ikke får for hard behandling.

- Skal du vaske fordi det er noen flekker fra der grillen sto i vinter eller det bare er noe smuss som skal bort, er det rengjøring med såpevann og lett børsting som gjelder. La rengjøringsmiddelet virke i fem til ti minutter og børst med en litt mykere børste, sier Sundmoen.

Ifølge Bergheim i Maleriet fargehandel kan vanlig grønnsåpe imidlertid bli litt for svak kost igjen. Ifølge henne finnes det kraftvask som er beregnet på nettopp vedlikeholdsvasken, men vær forsiktig om du bruker sterke midler, så du ikke fjerner all behandlingen i treverket.

- Det finnes flere varianter av kraftvask, men dersom denne blandes svakt kan den fint brukes. En terrasserens er ofte laget for å fjerne gammel beis og olje. Men den kan også blandes veldig svak og brukes. Uansett er det bedre å bruke et utvendig produkt som er laget for å fjerne alger og mose og lignende. Vanlig salmiakk eller grønnsåpe, som mange bruker, har ikke de egenskapene, påpeker hun.

Slik gjør du når du skal behandle:

Når du skal vaske før behandling, altså før du skal olje eller beise, er det som nevnt terrasserens som gjelder. I slike tilfeller kan det være lurt å vanne på forhånd, så terrassen ikke er knusktørr. Dette bidrar til at kjemikalie ved hjelp av det fuktige underlaget trenger dypere i underlaget.

- Påfør terrasserensen konsentrert. La det virke i fem til ti minutter og skrubb ordentlig med en stiv gulvbørste. Når du har gjort dette kan det være at det er oljerester igjen, og da må du repetere og ha på rensemiddel på nytt. Gjør det igjen til alt er borte, råder Sundmoen.

Bruk vannslangen når du skylder av terrasserensen. Du kan bruke høytrykksspyleren om du er forsiktig, men på god avstand og med et skånsomt munnstykke som er beregnet for nettopp dette.

- En god børste og hageslangen fungerer vel så bra, da du får så mye mer vann ut av hageslangen. Ved å bruke høyttrykkspyleren feil risikerer du at du fliser opp treverket, advarer Sundmoen.

Forskjellig treverk skal ha helt forskjellige produkter

De aller fleste terrassebord her til lands er i trykkimpregnert furu, og de fleste av oss kan dermed gå for den samme terrasserensen. Det er imidlertid viktig å opplyse i butikken hvilket treverk du har.

- Har du for eksempel teak eller andre eksotisk treverk, trenger du en annen rens. Terrasserensen du bruker på furu er veldig basisk, altså har den høy PH. Den du bruker til blant annet teak er veldig sur – altså helt i andre enden av skalaen, opplyser Sundmoen.

Dessuten er det lurt å merke seg at det er blekemidler i en del terrasserenser, og det kan dermed være skummel å bruke på treverk som er mørknet i olje.

Det samme gjelder om du bare skal vaske terrassen - eller annet treverk for den saks skyld. Informer om hvilket treverk du skal vaske.

- Det rengjøringsmiddelet du bruker bør være beregnet for det du har tenkt til å vaske, for dette er kjemikalier, og kjemikalier kan misfarge treverket, påpeker Sundmoen.

Denne artikkelen ble først publisert hos klikk.no

Personvernpolicy