Test av luftavfuktere:Tørker klær på halve tiden

TRØKER LUFTEN: Vi har testet ni luftavfuktere. Foto: Øyvind Lie
TRØKER LUFTEN: Vi har testet ni luftavfuktere. Foto: Øyvind Lie

Luftavfuktere suger fuktighet ut rommet og tørker klærne i samme slengen - vi har testet ni slike maskiner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om testen:

Vi rigget en kjeller med luftfuktere og varmeovner. Der sørget vi for at vi fikk en stabil temperatur og luftfuktighet, henholdsvis 21 grader og 70 prosent luftfuktighet. Vi testet først de fire billigste maskinene sammen, deretter de fem dyreste.

Kapasitet er beregnet ut i fra to timers bruk. Strømforbruk er beregnet ut i fra våre kapasitetsmålinger relatert til produsentens oppgitte forbruk.

Bjarte Sæthre er vår ekspert i denne testen. Han er eier og daglig leder i firmaet Humid. Han har lang erfaring med rådgivning knyttet til fukt, sopp og inneklima. Sæthre er utdannet Cand. Scient. i biologi ved UiO og har gjennomført en rekke kurs innen bygningsfysikk, fuktmåling og termografering. Han har også praktisk bakgrunn som tømrer.

En luftavfukter suger inn fuktig luft, henter ut vannet og blåser tørr luft ut i rommet igjen. Et billig og enkelt tiltak mot fuktproblemer om det er stor fuktproduksjon i huset, for eksempel når det er mange som dusjer og det vaskes mye tøy.

I tillegg tørker du klesvasken på under halve tiden. Vi har testet luftavfuktere for hjemmebruk, og alle er beregnet på bruk i romtemperatur. Prismessig strekker de seg fra 1.350 til 5.000 kroner.

Kriterier

Vi har lagt mest vekt på hvor mye vann avfukterne klarer å hente ut av den fuktige luften. Dernest har vi sett på brukervennligheten og strømforbruket. Det siste er viktig siden dette er maskiner som står på konstant i lange perioder.

Tegn på for høy luftfuktighet

Dugg på innsiden av vinduene, sopp i vinduskarmen og bak møbler som står inntil veggen. Det er sikre tegn på for høy luftfuktighet. Lukt kan også være indikasjon på fukt fordi dette øker veksten av forskjellige mikroorganismer.

Luftfuktighet måles i RF, relativ fuktighet. Normale fuktverdier i inneluften er mellom 15 og 30 prosent RF om vinteren, og mellom 40 og 60 prosent om sommeren.

Som en tommelfingerregel kan man si at ved relativ luftfuktighet over 80% er det en risiko for at det skal oppstå muggsoppskader. Et hydrometer som viser luftfuktigheten koster et par hundrelapper, og kan kjøpes i jernvarebutikken.

Syk av fukt

I følge Astma- og Allergiforbundet er fuktproblemner en av årsakene til helseplager i hus. Det kommer fra kilder som dusj, badstue, våtrom, vaskemaskiner, uventilerte tørketromler og tørkeskap.

Når den fuktige luften treffer kalde flater dannes kondens som igjen lager næringsgrunnlag for sopp og bakterier.

God ventilasjon

– Det er ventilasjonen som skal håndtere luftfuktigheten i et hus, forklarer vår ekspert Bjarte Sæthre.

Han er eier og daglig leder i firmaet Humid. Det er når kapasiteten på ventilasjonen er for liten i forhold til fuktproduksjonen at problemene oppstår.

Studentkollektiver er et godt eksempel på dette. Her er det ofte mange personer på liten plass, for å få litt privatliv stenger beboerne dørene til rommene sine. Det er mange som dusjer, og klestørkestativene står på rekke og grad i stuen.

Da går det ikke lang tid før det er muggsopp i vinduskarmer og bak senger. En famileie produserer fem til ti liter fukt i døgnet som tilføres inneluften. Bare pusting og svetting fra en person utgjør en liter i døgnet. På et lite soverom med lukket dør og dårlig ventilasjon blir dette fort et fuktproblem.

Det er viktig å huske på at ventilasjonen også skal fjerne avgassing, CO2 og tilføre frisk luft. Dette gjør ikke en luftavfukter. Den er derfor ikke en erstatning for ventilasjon, men et godt hjelpemiddel til å ta fukttoppene.

Slik bruker du luftavfukteren

Det beste er å bruke avfukteren til å ta fukttoppene. Typisk når det dusjes og tørkes tøy. Har du et lite rom eller kott du kan bruke til klestørk, så sett luftavfukteren inn der og steng døren.

Dersom du mangler avrekksvifte på badet eller denne fungerer dårlig så er det fint å ha en avfukter på her, men da er det viktig å plassere den forskriftsmessig når det gjelder strøm og vann. Sjekk om avtrekksviften på kjøkken kun er et kullfilter eller om luften trekkes ut. Dersom det bare er et kullfilter eller ikke har avtrekksvifte, kan det være fint å bruke avfukteren på kjøkkenet når du lager mat.

Soverom er ofte et sted hvor luftfuktigheten blir høy, men dette er ikke et rom vi anbefaler luftavfukter til. Den produserer en del støy og det påvirker søvnen. På soverommet er det også viktig med frisk luft. Da er det bedre å sove med vinduet åpent og døren på gløtt.

Best vinter og høst

Det er i den kalde årstiden når vi stenger oss inne at det er mest aktuelt å bruke en avfukter. Det vil si fra september/oktober til april.

Ved bruk på kjøkken og baderom er det fint å stille inn avfukteren på automatikk til 50 prosent RF. For tørking av klær kan den settes på maks, og har avfukteren en funksjon for varme, så øker det effekten.

Ved kontinuerlig bruk er det lurt å legge en slange fra avfukteren til et sluk om det finnes. Ved høy luftfuktighet vil den fjerne flere liter fukt fra luften per døgn, og da går beholderen fort full.

Tørke klesvask

I tillegg til å reduserere fuktproblemer går tøytørkingen mye fortere med en luftavfukter . For å sjekke hvor fort gjorde vi denne testen: Vi vasket og sentrifugerte sengetøy og håndklær. Vasken veide syv kilo etter sentrifugering, og brukte drøye ni timer på å tørke på naturlig måte.

Så gjentok vi hele operasjonen, bortsett fra at vi brukte en luftavfukter. Da tørket alt på under fire timer og avfukteren hadde samlet opp 1,5 liter vann.

– Klestørking med avfukter er en utmerket måte å benytte avfukteren på, sier Sæthre.

Se alle produkter i Tørker klær på halve tiden:


Meaco 20L Platinum

Veil. pris: 3 990,00

Les hele testen

6/6


Cotech 20L luftavfukter 36-5205

Veil. pris: 1 998,00

Les hele testen

5/6


Woods DS28-F

Veil. pris: 4 995,00

Les hele testen

5/6


Mitsubishi Mj-E15CG

Veil. pris: 4 400,00

Les hele testen

5/6


Sandstrøm SDH20L13E

Veil. pris: 2 495,00

Les hele testen

4/6


Anslut 417046

Veil. pris: 2 399,00

Les hele testen

3/6


Biltema Luftavfukter 84083

Veil. pris: 1 349,00

Les hele testen

3/6


Stadler Form Albert

Veil. pris: 3 299,00

Les hele testen

3/6


Wilfa Tørr S DH-18

Veil. pris: 3 699,00

Les hele testen

3/6


Les også:

– De fleste vil oppleve vannskader i løpet av livet

Billigmerke danker ut det dyreste

Flekkfjernere er stort sett bortkastet

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.