Ikke mal møbler med fargeprøver

Små og billige - men ikke samme kvalitet som spann med én eller tre liter. (Foto: Anne Ross Solberg)
Små og billige - men ikke samme kvalitet som spann med én eller tre liter. (Foto: Anne Ross Solberg)

Malingen i prøveboksene er ikke av samme kvalitet som den du kjøper i litersspannene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Interiørmaling
  • Interiørmaling kommer i to hovedtyper: Rullekvalitetsmaling for større flater, og penselskvalitetmaling for steder med større slitasje som dører og lister. I tillegg kan du velge mellom ulike grader av blankhet, fra matt til helblank.
  • Felles for de fleste innendørsmalingstyper er at minste kvanta er én liter. Hvis du bare skal male en stol eller to, er dette ofte alt for mye. Da kan det være fristende å kjøpe rimelige halv- eller trekvartsliters prøvemalingsbokser istedet.
  • Ber du om en prøveboks for å teste fargen på interiørmalingen, er det imidlertid viktig å være klar over at dette som regel er en annen type maling enn den dyrere interiørmalingen i enliterspann.

Én liter er noen ganger alt for mye. Det kan derfor være fristende å kjøpe prøvemaling i stedet for en hel litersboks, om du kun skal male et lite område, eller fikse opp et lite møbel.Før du vurderer å male med prøvemaling, bør du imidlertid være klar over at malingen som leveres i boksene med fargeprøver som regel er av en annen og dårligere kvalitet.

Test av interiørmaling: Billig maling like bra som dyr

Ikke like hard

Hensikten med halvliters eller trekvartsliter bokser med fargeprøver er å gi deg muligheten til å teste ut fargen på interiørmalingen du skal kjøpe. Ber du om en boks med prøvemaling, får du gjerne en rimeligere veggmaling i lateks eller akryl. Denne er ikke er like hard og robust som interiørmaling i penselskvalitet, som er spesielt beregnet for maling av møbler, lister eller andre ting som skal vaskes og utsettes for slitasje.

– Interiørmalingen inneholder mer akryl, er hardere og har bedre flyt, forklarer Tommy Haraldseth hos Norsjö Design på Ensjø.

Les også: Fingerfett kan løse opp maling

Risikerer kliss

Malingen i prøveboksene er også mer klebrig:

– Maler du stolen med prøvemaling kan du risikere å sitte fast i den, advarer Haraldseth.

Hos Jotun og Flügger får vi bekreftet at det samme gjelder der: Prøvemalingsspannene inneholder rimeligere malingstyper som ikke har like god kvalitet, og derfor egner seg dårlig til å male flater som skal tåle mye slitasje. Flügger sender forøvrig malingsprøver i posten, om det er langt til nærmeste butikk.

Gjelder også veggmaling

Også når du kjøper veggmaling bør du være oppmerksom på at malingen du får i prøveboksen ikke nødvendigvis er den samme som den i større spann. Kjøper du en boks prøvemaling for å flekkmale en vegg, er det lurt å spørre fargehandelen om hvilken glanstype det er.

Hvis det er forskjell i glans kan dette skjemme sluttresultatet.

TIPS: Store fargeprøver gjør det enklere å se hvordan fargen ser ut på veggen hjemme. Du kan også henge opp et stort ark eller kartong på veggen som du prøvemaler på, for å unngå problemet med forskjeller i underlaget.

Personvernpolicy