Tre merkelige interiørtrender

På samme måte som vi mennesker har skapt små og store byggverk til små og store behov siden tidenes morgen, har vi også slitt med ett evig spørsmål: hva skal vi ha her, da?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle disse kvadratmeterne med hjemmeareal bør naturligvis fylles med smarte, komfortable ting man faktisk trenger for et behagelig liv, som senger, stoler og kjøkkenredskaper.

Likevel ønsker vi oss også hjem som inneholder ting og tang vi liker å se på i det daglige, ting som uttrykker hvem vi er, hvor vi er i livet, og gjerne posisjonerer oss sosialt ved å uttrykke hva vi føler, tenker på og bryr oss om.

Av og til går likevel dette jaget etter å ha det både hjemmekoselig og smak- og meningsbærende noen steg for langt i retning tant og fjas. Nedenfor finner du tre høyaktuelle eksempler:

#3 – Møbler med "artig" funksjon

Årets utgave av den 26. årlige International Contemporary Furniture Fair i New York, ICFF blant venner, viste frem mye fint. Blant annet ser det ut til at det glade 80-tall er tilbake som inspirasjonskilde, i tillegg til messe-mantraet om at "alle fortjener sin egen trone", noe som vil appellere til egoet hos de fleste av oss.

Ett av innslagene var også såkalte 2D-møbler, der det du trodde var et bilde av en stol faktisk er noe du kan parkere stussen din på. Ganske kreativt, og ganske morsomt – i de tre sekundene overraskelseseffekten varer. Møbler med morsom funksjon er omtrent det samme som å åpne døren naken når gjestene ankommer middagsselskapet ditt; ganske gøy en kort stund, og ganske kjipt en lang, lang stund etter.

2# – En overdose gull og edelmetall i borgen

I følge flere eksperter på interiør er gull, kobber og andre metallnyanser siste skrik innen vågal og spennende dekor av hus og hjem. Gull er svært vakkert i de fleste øyne, og har vært forlokkende for oss siden tidenes morgen. Det er ikke uten grunn at et metall uten noen form for praktisk verdi ut over å være pent å se på danner verdigrunnlag for papirpengene vi bruker i det daglige.

Likevel kan man spørre seg hvor lenge mange av oss hadde orket å bo et sted der det ser ut som Liberace har eksplodert. Det som ser film-aktig forlokkende ut når du har gjester og drukket noen glass med bobler, er der fortsatt når det øsregner på en mandag. Sur partner, regninger og hverdagsmas?

Du har fortsatt stuen til en lyssky kokainbaron å glane på, noe som burde sette ditt eget liv i en ganske grell kontrast de fleste dagene av året. Likevel, om du faktisk er en nyrik russer uten hint av måtehold eller stilistisk sans, burde dette faktisk være et perfekt uttrykk for deg.

#1 – Bokstavklosser som ikke uttrykker noe som helst

Store bokstaver i metall eller treverk har vært en bestselger hos norske interiørforretninger i en årrekke, og ser ut til å blitt allemannseie for lengst. Essensen her er altså å forme ord, som regel LOVE eller HOME, for å skape en en atmosfære av kos, hygge og harmoni.

Tanken er åpenbart god, men selve utførelsen er skrekkelig intetsigende. Man skulle tro at poenget med objekter i hjemmet er å nettopp skape "love", ikke å platt konstatere at slik er det her i huset. Det hele fremstår mest av alt som en merkelig versjon av hjemmesnekrede propagandaplakater: "her hygger vi oss!", "det finnes faktisk kjærlighet i dette hjemmet, tenk!".

For hvor blir det av kreativiteten? Hvis du først skal ha slike bokstaver, må man jo gire på litt og ha det morsomt med denne voksenutgaven av bokstavleken. Hva med BANAN? eller et strategisk velplassert DASS på badet? Bokstavklossene byr på uendelige muligheter for kreativ lekenhet, ironi og meningsuttrykk. Dermed er det sørgelig at de aller fleste velger å uttrykke seg med den samme finessen som livslei regnskapsfører.

Personvernpolicy