Hva er forskjellen på altan, balkong, terrasse og veranda?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi bruker begrepene altan, balkong, terrasse og veranda om hverandre, og de fleste av oss har ikke peiling på hverken forskjeller eller likheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg har fått en del spørsmål om altan, balkong, terrasse og veranda, og ved hjelp av Språkrådet skal vi prøve å gjøre ting litt klarere.

Språkrådets definisjoner er hentet fra K.M. Viestad: Byggeteknisk fagleksikon, Universitetsforlaget 1980.

Altan

En ikke-overbygd oppholdsplass på tak. Den er forsynt med rekkverk eller balustrade. Altanen kan også være understøttet av søyler eller stolper.

Balkong

En oppholdsplass på husfasade. Golvet på balkongen ligger i samme plan som golvet innenfor, og er en fortsettelse av dette. Balkongen kan bæres av bjelker som er utkraget fra golvet innenfor eller av konsoller.

Terrasse

En avsats foran bygninger. Fra terrassen er det vanligvis inngang til stua (stueterrasse) og trapp til nedenforliggende hage. En terrasse ligger oftest på bakkeplan.

Veranda

En åpen eller overbygd (med tak) oppholdsplass som tilbygg til hus. Taket på verandaen kan være understøttet av stolper. Fra verandaen kan du som regel gå rett inn i stuen eller gå ned trappen til hagen.