Undersøkelse: 1 av 4 nordmenn ville gledet seg til vegansk mat på julebordet
Da Oslo rådhus arrangerte vegansk julebord bestilte 45 prosent kjøtt på forhånd. En like stor andel nordmenn ville gjort det samme om det var julebordet på jobben deres, viser undersøkelse.
I år var vegansk mat standard på julebordet til Oslo rådhus. På menyen sto bakt selleri, fennikel crudités og stekt portobellosopp. Ikke-veganske alternativer som ribbetallerken og fisk måtte bestilles på forhånd.
Norstat har gjennomført en undersøkelse på vegne av ABC Nyheter, hvor de har stilt følgende spørsmål til drøyt 1000 nordmenn:
«På Oslo rådhus sitt julebord blir de ansatte servert vegansk mat som standard. Vil du ha kjøtt, må du bestille på forhånd. Hvordan ville du reagert om dette var julebordet på din jobb?»
Totalt svarte 45 prosent at de ville ha bestilt kjøtt på forhånd, 25 prosent oppga at de hadde gledet seg til veganmat – og 21 prosent sa de heller ville valgt å bli hjemme.
Frps gruppeleder på rådhuset, Camilla Wilhelmsen (Frp), tror grunnen til at valget oftere faller på ribbetallerken fremfor vegansk mat bunner i tradisjonen nordmenn flest har med julebord.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Det er en god, gammel tradisjon å gå på julebord, og på et julebord skal det bugne av gode, norske råvarer. Både pinnekjøtt, ribbe og pølser er jo det mange av oss forbinder med julen. Da er det kanskje ikke så rart at mange velger det tradisjonsrike, sier hun til ABC Nyheter.
Kommentar: Jeg elsker kyllingpølse. Kyllingpølsa er en inkluderingshelt!
Skille mellom landsbygda og storbyen
Undersøkelsen som hadde 1016 respondenter, viste at andelen som ville bestilt kjøtt på forhånd var ganske lik selv når man delte inn i ulike grupperinger.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDet var likevel litt flere personer fra landsbygda som ville bestilt kjøtt (49 prosent), deretter fulgte tettsteder og byer med mellom 5.000-50.000 innbyggere (46 prosent), mens andelen var lavest i byer med flere enn 50.000 innbyggere (42 prosent).
Mens nesten en av fire (24 prosent) fra landsbygda ville blitt hjemme fremfor å dra på vegansk julebord, gjaldt dette kun 17 prosent av folk fra Oslo.
Artikkelen fortsetter under annonsenOslo-borgere oppga også i større grad at de ville gledet seg til vegansk julebord (30 prosent), mot kun 15 prosent fra landsbygda som oppga det samme.
Det var også en betydelig høyere andel av dem med høyest utdanning, i form av mastergrad eller tilsvarende, som oppga at de ville gledet seg til et kjøttfritt julebord (36 prosent), sammenlignet med grupper med lavere utdanning.
– Tradisjoner står rotfast i Norge
Wilhelmsen i Frp synes det er vanskelig å si noe om hvorfor det var flere fra bygda som oppga at de ville bestilt kjøtt eller blitt hjemme dersom deres julebordmat var vegansk. Hun drar frem at også i Oslo var andelen som valgte vegansk mat liten.
– På julebordet vi hadde på Oslo Rådhus, var det heller ikke mer enn 20 prosent som valgte vegansk, og det sier vel litt om at tradisjoner står rotfast i Norge, sier Wilhelmsen.
Artikkelen fortsetter under annonsenSelv mener hun at buffét ville vært det beste alternativet på norske julebord. Hun tror valgfrihet står sentralt for mange nordmenn, og på denne måten ville alle fått velge det de selv ville spise.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Folk må få spise det de selv ønsker, enten det er kjøtt, fisk eller vegansk. Men man skal heller ikke påtvinge andre sine egne preferanser, så det må være en mulighet til å velge. I motsatt fall tror jeg mange ville blitt hjemme, og det hadde vært leit, sier hun.
Vil gjøre det enklere å velge bort kjøtt
Oslo MDGs gruppeleder og leder av miljø- og samferdselsutvalget i Oslo, Sirin Stav (MDG), sier til ABC Nyheter at hun ikke er overrasket over at nordmenn flest ville valgt kjøtt på julebord.
– Vi spiser mye kjøtt i Norge. Kjøttforbruket har mer enn doblet seg siden 1950-tallet, og med hele 50 prosent bare på de siste 30 åra, sier hun.
Stav har derimot troen på at kjøttkonsumet vil minke etter hvert som tilbudene blir bedre. Allerede ser hun positive endringer.
Artikkelen fortsetter under annonsen– De to siste årene har kjøttforbruket vårt begynt å gå litt nedover. Over 40 prosent av nordmenn sier de iblant eller ofte bytter ut kjøtt med grønnsaker. Vi vil tilrettelegge for at det skal bli naturlig, enkelt og attraktivt å velge vegetarisk overalt, forklarer hun.
Stav sier hun har forståelse for at det tar tid for nordmenn å endre matvaner, spesielt siden jula er bunnet i tradisjoner.
Hun tror grunnen til at flere utenfor byene ønsker seg kjøtt fremfor vegansk mat på julebord, er fordi vegetarutvalget utenbys ofte er dyrt og dårlig.
– Det er jo nettopp det vi i MDG jobber for, at det skal bli mye enklere og attraktivt å velge sunn, kjøttfri mat. Om vegetartilbudet blir bedre og billigere, vil nok enda flere velge dette, sier MDG-politikeren.