Vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler

Regjeringspartiene ønsker en gjennomgang av Beslutningsforumet Nye Metoder.
Regjeringspartiene ønsker en gjennomgang av Beslutningsforumet Nye Metoder. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En del pasienter må vente for lenge på å få avklart om de får tilgang til nye legemidler på det offentliges regning, mener regjeringspartiene på Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå gir Høyre, Frp, KrF og Venstre regjeringen beskjed om at Beslutningsforum Nye Metoder bør evalueres.

Høyres helsepolitiske talsmann Sveinung Stensland sier de har lyttet til pasienter, helsepersonell og legemiddelfirmaer om hvordan ordningen fungerer. Mange synes det er elementer å sette fingeren på.

Sjeldne diagnoser

– Problemet i dag er at mange er fortvilet over tiden det tar før enkelte legemidler tas i bruk, i en del tilfeller må en vente for lenge, sier Stensland til NTB.

Han er spesielt bekymret for pasienter som tilhører en liten pasientgruppe, har en sjelden diagnose eller må ha persontilpasset medisin.

Hvis du har en sjelden sykdom, stilles det like strenge krav til dokumentasjon som det gjøres til pasienter med sykdommer som er veldig vanlige, sier Stensland.

Beslutningsforumet ble etablert i 2013. Stensland mener derfor det er på tide at ordningen får en skikkelig gjennomgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Møtes en gang i måneden

De fire partiene mener en evaluering bør ta for seg både formen Beslutningsforumet har, måten det jobber på, spørsmål rundt åpenhet og hvem som skal sitte i et slikt organ.

Beslutningsforumet består i dag av de fire administrerende direktørene i de regionale helseforetakene. I tillegg deltar en observatør fra brukerutvalgene samt en del fagdirektører som bisittere.

Beslutningsforumet møtes en gang i måneden for å ta stilling til om medisiner eller andre behandlingsmetoder skal gjøres tilgjengelig i det offentlige helsevesenet. Ofte har oppmerksomheten dreid seg om hvorvidt forumet sier ja eller nei til innføringen av dyre kreftmedisiner.