Sebastian (23): – Det er veldig ensomt å være ung utenfor arbeidslivet

– Det er skremmende lett å overbevise folk om at vi er en gjeng som snylter på staten. Det er det ekstremt få som gjør. Sannheten er at går du på AAP, så er du sjuk, sier Sebastian Hens Gansmoe. Han har gått på AAP i fire år.
– Det er skremmende lett å overbevise folk om at vi er en gjeng som snylter på staten. Det er det ekstremt få som gjør. Sannheten er at går du på AAP, så er du sjuk, sier Sebastian Hens Gansmoe. Han har gått på AAP i fire år.

Det er en feilslutning at unge kan sultefôres ut i jobb, mener 23 år gamle Sebastian Hens Gansmoe, som selv mottar AAP. Hadde han blitt rammet av regjeringens nye kutt, måtte han ha flyttet inn igjen på gutterommet.

– Det er skremmende lett å overbevise folk om at vi er en gjeng som snylter på staten. Det er det ekstremt få som gjør. Sannheten er at går du på AAP, så er du sjuk, sier Sebastian Hens Gansmoe.

Han er 23 år og en av 12.000 nordmenn under 25 som går på arbeidsavklaringspenger (AAP).

– Knekkebrød er billig

I statsbudsjettet for 2020 går regjeringen inn for at nye AAP-mottakere under 25 år skal få redusert minsteytelsen med 60.000 kroner i året, tilsvarende om lag 5.000 kroner i måneden. I tillegg vil regjeringen avvikle ung ufør-tillegget.

Kuttet gir en innsparing på 119 millioner kroner i året. Disse pengene skal gå til Nav, som regjeringen vil skal følge opp denne gruppa tettere.

Ettersom kuttet ikke gjelder de som er inne i ordningen i dag, vil ikke Gansmoe rammes av endringene. Han har likevel et klart råd til de som gjør det:

– Len deg på familie om du har mulighet til det. Og så vet jeg ikke hva annet jeg kan si enn at knekkebrød er veldig billig.

– Ensomt

Sammen med samboeren sin og to katter, bor Gansmoe i en leilighet litt utenfor Fredrikstad sentrum. Den leier de for 9.000 kroner i måneden.

– Hadde jeg fått 5.000 kroner mindre å rutte med i måneden, hadde vi ikke kunnet bo her. Hadde jeg vært alene, måtte jeg ha flyttet inn igjen på gutterommet, sier 23-åringen.

– Det er veldig ensomt å være ung utenfor arbeidslivet, sier 23 år gamle Sebastian Hens Gansmoe. Foto: Mina B. Ræge
– Det er veldig ensomt å være ung utenfor arbeidslivet, sier 23 år gamle Sebastian Hens Gansmoe. Foto: Mina B. Ræge

I tøffe perioder har det hendt at han og samboeren har vært bakpå med leia, og det er ofte et par regninger i måneden de sliter med å betale. Å ta en tur på byen blir ofte for dyrt, og det er vanskelig for Gansmoe å bli med på sosiale aktiviteter med jevnaldrende kompiser som er i full jobb.

– Det er veldig ensomt å være ung utenfor arbeidslivet, spesielt når du strever med økonomien. Det er noe annet om du er student. Da er du automatisk en del av et miljø, og alle er i samme livssituasjon. Sånn er det ikke her i mitt miljø, sier Gansmoe.

Han minner om at det også er en del kostnader knyttet til å være syk. Medisiner, legetimer og psykologtimer gjør jevnlig et innhugg i økonomien.

Les også: Flere tusen AAP-mottakere er avhengige av sosialhjelp

– En grå sky

Gansmoe har bipolar lidelse type 2, og sliter også med angst.

Blant mottakerne av AAP mellom 18-24 år i august i år, hadde 74 prosent en diagnose knyttet til psykiske lidelser.

Gansmoe forsøkte seg både på byggfag-linja og på helse- og sosialfaglinja på videregående, men klarte ikke å fullføre. Han søkte derfor om AAP. Etter dokumentasjon fra lege, fikk han det innvilget. Gonsmoe har bare gode ting å si om saksbehandleren han har i Nav nå, men hans generelle inntrykk er at Nav ikke har nok ressurser til å gi en tett oppfølging av AAP-brukerne.

– Hvordan har ditt møte med NAV vært?

– Det er som å møte en anonym mastodont som du ikke vet hva vil med deg. Det føles ut som å gå inn i en grå sky, sier Gansmoe.

Han ble fort koblet over på den frivillige organisasjonen Blå Kors, som ga ham muligheten til å prøve seg i ulike tiltaksplasser. For det meste jobbet han i butikk. Det gikk bra, helt til stillingsbrøken ble økt litt for mye.

– Da ble det for mye for meg. Jeg sto i butikken og kjente på mye angst og måtte gå en del på bakrommet, forteller Gansmoe.

Les også: LO om AAP-kutt: – Viser hvor travelt regjeringen har det med å kutte hos de svakeste

«Redusere sykdomsfokuset»

Ett av regjeringens argumenter for å endre AAP-ordningen, er at de mener arbeid eller utdanning vil være helsefremmende for flesteparten av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser. Likeledes er argumentet for å fjerne ung ufør-tillegget at det kan bidra til å «redusere sykdomsfokuset».

(Saken fortsetter under bildet)

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Foto: Lene Sørøy Neverdal
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Foto: Lene Sørøy Neverdal

Sysselsettingsutvalget, som i vår leverte sin utredning, anbefaler å kutte i AAP-ordningen for unge. I utredningen skriver utvalget: «For mange unge på arbeidsavklaringspenger er helseproblemene ikke nødvendigvis hovedårsaken til at de er uten arbeid. For denne gruppen kan mottak av en helserelatert ytelse føre til overdrevent fokus på helsemessige utfordringer og svekke mulighetene til å komme i arbeid.»

Et annet argument regjeringen har fremført, er at AAP lett kan bli en utenforskapsfelle for unge mottakere fordi de har høyere inntekt enn jevnaldrende studenter som kun lever på studielån.

Videre mener regjeringen at det er bedre å bruke de 119 millionene som kuttes fra AAP-ordningen til å følge opp mottakerne tettere, enn å dele dem ut som kontantytelse.

Les også: Nav-ansatte «nesten sjokkert» over regjeringens nye AAP-kutt

– Må hente inn ostehøvelkutt

Gansmoe reagerer på det han ser på som en idé om at unge kan sultefôres ut i arbeidslivet.

– Hadde jeg hatt arbeidsevne, så ville jeg vært i jobb, konstaterer han.

23-åringen er likevel enig i at det er rom for å følge opp de unge tettere enn i dag.

– Men at de 119 millionene kommer til å gå til det, tror jeg ikke før jeg får se det. Mesteparten går vel til å hente inn igjen det Nav taper på regjeringens ostehøvelkutt, sier Gansmoe.

Alle statlige virksomheter skal hvert år spare inn 0,5 prosent på effektivisering, i tråd med regjeringens avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform (ABE-reformen). For 2020 utgjør dette 58 millioner kroner på Navs budsjetter.

Statssekretær Guro Angell Gimse (H) i Arbeids- og sosialdepartementet forklarer at de vil følge opp hvordan Nav bruker den ekstra tildelingen ved å sende et brev hvert år med tydelige styringssignaler. Brevet skal si noe om hva departementet forventer at etaten får ut av midlene.

– Dette er ikke øremerkede midler, men gir etaten muligheten til å forsterke innsatsen mot denne gruppen, sier Gimse.

For Gansmoe høres det ut som regjeringen tror det er vond vilje som hindrer unge i å jobbe eller ta utdanning, ikke at de har betydelig helseplager.

– De kunne brukt flerfoldige millioner på at min NAV-saksbehandler skulle fulgt meg tettere opp. Det hadde vært bra, men jeg hadde ikke blitt mer arbeidsfør av den grunn.

Etter å ha vært i AAP-ordningen i fire år, har han nå inne en søknad om å bli ufør. Den får han svar på i vår.

– Jeg håper den blir innvilget. I gode perioder vil jeg kunne jobbe noe, mens det i dårlige perioder ikke vil være mulig. Det tror jeg vil være bra for meg.

For ordens skyld opplyser vi om at Gansmoe er medlem av Rødt og sto på 45. plass på Rødts liste foran kommunevalget i Fredrikstad i år.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32 Blir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35 Vi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28 Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27 Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48 Elvestuen får kritikk for hemmelighold11:38 SAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36 Vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04 Mistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04 Sp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59 Tyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58 Dommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57 Nesten en million alderspensjonister i Norge10:15 Mali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08 Norge felt i barnevernssak09:54 Nye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35 Rapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34 Nord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32 Hongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23 Forbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09 Hareide fortvilet tross EM-jubel09:08 Sørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06 Pårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51 Norsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51 Nesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10 Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08 – Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00 Frode Berg skal snakke med pressen06:48 Millionoverskudd for orienterings-VM06:46 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31 Spillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30 Nordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25 Nav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00 Oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50 Dette skjer i dag05:49 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42 Dette skjedde i natt05:38 Burger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30 Ekspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18 Trumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 Torp vil ikke gjøre noe med ulovlig transport16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen
Siste nytt
14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32VerdenBlir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35Helse og livsstilVi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28VerdenRussland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27PolitikkRegjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48PolitikkElvestuen får kritikk for hemmelighold11:38ReiseSAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36VerdenVestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04VerdenMistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04PolitikkSp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59VerdenTyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58PolitikkDommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57PengerNesten en million alderspensjonister i Norge10:15VerdenMali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08NorgeNorge felt i barnevernssak09:54MotorNye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35VerdenRapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34VerdenNord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32VerdenHongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23PengerForbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09SportHareide fortvilet tross EM-jubel09:08SportSørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06VerdenPårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51NorgeNorsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51NorgeNesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10SportSpania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08Penger– Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00NorgeFrode Berg skal snakke med pressen06:48SportMillionoverskudd for orienterings-VM06:46NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31SportSpillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30NorgeNordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25NorgeNav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00NorgeOppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44Helse og livsstilNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenBurger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30NorgeEkspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18VerdenTrumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerTorp vil ikke gjøre noe med ulovlig transport16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen
Populært