Sebastian (23): – Det er veldig ensomt å være ung utenfor arbeidslivet

– Det er skremmende lett å overbevise folk om at vi er en gjeng som snylter på staten. Det er det ekstremt få som gjør. Sannheten er at går du på AAP, så er du sjuk, sier Sebastian Hens Gansmoe. Han har gått på AAP i fire år.
– Det er skremmende lett å overbevise folk om at vi er en gjeng som snylter på staten. Det er det ekstremt få som gjør. Sannheten er at går du på AAP, så er du sjuk, sier Sebastian Hens Gansmoe. Han har gått på AAP i fire år.

Det er en feilslutning at unge kan sultefôres ut i jobb, mener 23 år gamle Sebastian Hens Gansmoe, som selv mottar AAP. Hadde han blitt rammet av regjeringens nye kutt, måtte han ha flyttet inn igjen på gutterommet.

– Det er skremmende lett å overbevise folk om at vi er en gjeng som snylter på staten. Det er det ekstremt få som gjør. Sannheten er at går du på AAP, så er du sjuk, sier Sebastian Hens Gansmoe.

Han er 23 år og en av 12.000 nordmenn under 25 som går på arbeidsavklaringspenger (AAP).

– Knekkebrød er billig

I statsbudsjettet for 2020 går regjeringen inn for at nye AAP-mottakere under 25 år skal få redusert minsteytelsen med 60.000 kroner i året, tilsvarende om lag 5.000 kroner i måneden. I tillegg vil regjeringen avvikle ung ufør-tillegget.

Kuttet gir en innsparing på 119 millioner kroner i året. Disse pengene skal gå til Nav, som regjeringen vil skal følge opp denne gruppa tettere.

Ettersom kuttet ikke gjelder de som er inne i ordningen i dag, vil ikke Gansmoe rammes av endringene. Han har likevel et klart råd til de som gjør det:

– Len deg på familie om du har mulighet til det. Og så vet jeg ikke hva annet jeg kan si enn at knekkebrød er veldig billig.

– Ensomt

Sammen med samboeren sin og to katter, bor Gansmoe i en leilighet litt utenfor Fredrikstad sentrum. Den leier de for 9.000 kroner i måneden.

– Hadde jeg fått 5.000 kroner mindre å rutte med i måneden, hadde vi ikke kunnet bo her. Hadde jeg vært alene, måtte jeg ha flyttet inn igjen på gutterommet, sier 23-åringen.

– Det er veldig ensomt å være ung utenfor arbeidslivet, sier 23 år gamle Sebastian Hens Gansmoe. Foto: Mina B. Ræge
– Det er veldig ensomt å være ung utenfor arbeidslivet, sier 23 år gamle Sebastian Hens Gansmoe. Foto: Mina B. Ræge

I tøffe perioder har det hendt at han og samboeren har vært bakpå med leia, og det er ofte et par regninger i måneden de sliter med å betale. Å ta en tur på byen blir ofte for dyrt, og det er vanskelig for Gansmoe å bli med på sosiale aktiviteter med jevnaldrende kompiser som er i full jobb.

– Det er veldig ensomt å være ung utenfor arbeidslivet, spesielt når du strever med økonomien. Det er noe annet om du er student. Da er du automatisk en del av et miljø, og alle er i samme livssituasjon. Sånn er det ikke her i mitt miljø, sier Gansmoe.

Han minner om at det også er en del kostnader knyttet til å være syk. Medisiner, legetimer og psykologtimer gjør jevnlig et innhugg i økonomien.

Les også: Flere tusen AAP-mottakere er avhengige av sosialhjelp

– En grå sky

Gansmoe har bipolar lidelse type 2, og sliter også med angst.

Blant mottakerne av AAP mellom 18-24 år i august i år, hadde 74 prosent en diagnose knyttet til psykiske lidelser.

Gansmoe forsøkte seg både på byggfag-linja og på helse- og sosialfaglinja på videregående, men klarte ikke å fullføre. Han søkte derfor om AAP. Etter dokumentasjon fra lege, fikk han det innvilget. Gonsmoe har bare gode ting å si om saksbehandleren han har i Nav nå, men hans generelle inntrykk er at Nav ikke har nok ressurser til å gi en tett oppfølging av AAP-brukerne.

– Hvordan har ditt møte med NAV vært?

– Det er som å møte en anonym mastodont som du ikke vet hva vil med deg. Det føles ut som å gå inn i en grå sky, sier Gansmoe.

Han ble fort koblet over på den frivillige organisasjonen Blå Kors, som ga ham muligheten til å prøve seg i ulike tiltaksplasser. For det meste jobbet han i butikk. Det gikk bra, helt til stillingsbrøken ble økt litt for mye.

– Da ble det for mye for meg. Jeg sto i butikken og kjente på mye angst og måtte gå en del på bakrommet, forteller Gansmoe.

Les også: LO om AAP-kutt: – Viser hvor travelt regjeringen har det med å kutte hos de svakeste

«Redusere sykdomsfokuset»

Ett av regjeringens argumenter for å endre AAP-ordningen, er at de mener arbeid eller utdanning vil være helsefremmende for flesteparten av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser. Likeledes er argumentet for å fjerne ung ufør-tillegget at det kan bidra til å «redusere sykdomsfokuset».

(Saken fortsetter under bildet)

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Foto: Lene Sørøy Neverdal
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Foto: Lene Sørøy Neverdal

Sysselsettingsutvalget, som i vår leverte sin utredning, anbefaler å kutte i AAP-ordningen for unge. I utredningen skriver utvalget: «For mange unge på arbeidsavklaringspenger er helseproblemene ikke nødvendigvis hovedårsaken til at de er uten arbeid. For denne gruppen kan mottak av en helserelatert ytelse føre til overdrevent fokus på helsemessige utfordringer og svekke mulighetene til å komme i arbeid.»

Et annet argument regjeringen har fremført, er at AAP lett kan bli en utenforskapsfelle for unge mottakere fordi de har høyere inntekt enn jevnaldrende studenter som kun lever på studielån.

Videre mener regjeringen at det er bedre å bruke de 119 millionene som kuttes fra AAP-ordningen til å følge opp mottakerne tettere, enn å dele dem ut som kontantytelse.

Les også: Nav-ansatte «nesten sjokkert» over regjeringens nye AAP-kutt

– Må hente inn ostehøvelkutt

Gansmoe reagerer på det han ser på som en idé om at unge kan sultefôres ut i arbeidslivet.

– Hadde jeg hatt arbeidsevne, så ville jeg vært i jobb, konstaterer han.

23-åringen er likevel enig i at det er rom for å følge opp de unge tettere enn i dag.

– Men at de 119 millionene kommer til å gå til det, tror jeg ikke før jeg får se det. Mesteparten går vel til å hente inn igjen det Nav taper på regjeringens ostehøvelkutt, sier Gansmoe.

Alle statlige virksomheter skal hvert år spare inn 0,5 prosent på effektivisering, i tråd med regjeringens avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform (ABE-reformen). For 2020 utgjør dette 58 millioner kroner på Navs budsjetter.

Statssekretær Guro Angell Gimse (H) i Arbeids- og sosialdepartementet forklarer at de vil følge opp hvordan Nav bruker den ekstra tildelingen ved å sende et brev hvert år med tydelige styringssignaler. Brevet skal si noe om hva departementet forventer at etaten får ut av midlene.

– Dette er ikke øremerkede midler, men gir etaten muligheten til å forsterke innsatsen mot denne gruppen, sier Gimse.

For Gansmoe høres det ut som regjeringen tror det er vond vilje som hindrer unge i å jobbe eller ta utdanning, ikke at de har betydelig helseplager.

– De kunne brukt flerfoldige millioner på at min NAV-saksbehandler skulle fulgt meg tettere opp. Det hadde vært bra, men jeg hadde ikke blitt mer arbeidsfør av den grunn.

Etter å ha vært i AAP-ordningen i fire år, har han nå inne en søknad om å bli ufør. Den får han svar på i vår.

– Jeg håper den blir innvilget. I gode perioder vil jeg kunne jobbe noe, mens det i dårlige perioder ikke vil være mulig. Det tror jeg vil være bra for meg.

For ordens skyld opplyser vi om at Gansmoe er medlem av Rødt og sto på 45. plass på Rødts liste foran kommunevalget i Fredrikstad i år.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:16 15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38 USA har utvist kinesiske diplomater21:33 Dette hendte i verden i 201921:20 Martin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56 Erdogan truer med å stenge sentral flybase20:27 Ronaldo-dobbel sendte Juventus til topps20:13 TV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06 De Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02 Ny smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51 Lindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25 Johnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07 Midtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49 Vlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15 18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48 Oppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40 Vertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34 Amalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44 Simen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32 Premieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08 Vy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07 Simen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03 Thingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32 Solberg skuffet etter klimamøtet15:18 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07 Får ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Eldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen
Siste nytt
22:16Norge15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38VerdenUSA har utvist kinesiske diplomater21:33VerdenDette hendte i verden i 201921:20SportMartin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56VerdenErdogan truer med å stenge sentral flybase20:27SportRonaldo-dobbel sendte Juventus til topps20:13NorgeTV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06SportDe Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02SportNy smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51SportLindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25VerdenJohnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07SportMidtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49SportVlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15Sport18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48NorgeOppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40SportVertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34SportAmalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44SportSimen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32ReisePremieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08ReiseVy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07SportSimen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03SportThingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32VerdenSolberg skuffet etter klimamøtet15:18VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07SportFår ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeEldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen
Populært