Giftlarven har kurs nordover

Ni tyske barn er lagt inn på sykehus etter ufriovillig å ha pustet inn larvens giftige hår. På norsk heter insektet Eikeprosesjonsspinner som nå trekker nordover. Danmark forbereder beredskapstiltak.
Ni tyske barn er lagt inn på sykehus etter ufriovillig å ha pustet inn larvens giftige hår. På norsk heter insektet Eikeprosesjonsspinner som nå trekker nordover. Danmark forbereder beredskapstiltak. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den siste måneden har ni barn blitt innlagt på sykehus etter ufrivillig å ha pustet inn giftige hår fra larven. I Tyskland stenges parker og restauranter for å stanse insektet som trekker nordover med varmen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De giftige hårene fra larven gir utslett, pustebesvær, kvalme og oppkast. Disse spres med vinden som pollen. Hver enklet larve har 62.000 av de giftige hårene.

Med varmere klima regner man med at insektet vil trekke nordover. Turister på kontinentet advares mot å komme i kontakt.

Eikeprosesjonsspinneren skal ennå ikke være observert i Norge, men i Tyskland har man allerede opplevd konsekvensene og danskene forbereder seg på at spinneren vil komme.

Ni barn syke

Det er larven som skaper problemer, og det advares mor å komme i kontakt med de hårete dyrene og redene som legges i eiketrær.

Hver enkelt larve skal ha 62.000 giftige hær. Foto: Shutterbox
Hver enkelt larve skal ha 62.000 giftige hær. Foto: Shutterbox

Ni barn i den tyske byen Mülheim er den siste tiden blitt innlagt på sykehus etter å ha pustet inn hårene under et sportsarrangement, melder danske DR.dk.

Og i Münster skal seks personer ha blitt øyeoperert etter å ha kommet i kontakt med de giftige hårene, skriver The Guardian. Også på De britiske øyer herjer larvene, deriblant var problemet stort i Londons parker i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mest aktive nå

Det er i juli og august at larvene er mest aktive. Da kommer de ned fra trærne for å forpuppe seg, sier den danske eksperten Iben Margrete Thomsen.

Hun opplyser også at det er den siste tidens varme vær som har skapt ekstra gode forhold for larven. I Tyskland bekjempes de med biologiske bakterier som skal ta livet av dem, og i enkelte byer felles eiketrær for å komme dem til livs.

Eksperten sier at det ikke er en invasiv art, men at man må regne med at dyrene vil kome nordover med varmere klima. I Danmark har man allerede observert enkelte eksemplarer.