
– Ikke nødvendig å overdosere med «grønne» vaskeprodukter

Er du blant dem som bruker litt mer av produkter med naturlige ingredienser? Da er du ikke alene - men det er ikke nødvendig, og kan virke mot sin hensikt.
– Vi blir stadig mer positive til å velge bærekraftig, og er villige til å betale litt ekstra for å få bærekraftige produkter. Men hvis vi sammenligner disse gode holdningsmålene og intensjonene med adferdsdata, ser vi at sannheten ikke er så lys, forteller Siv Skard, førsteamanuensis ved NHH, på FOOD-konferansen 2019.
NHH og Orkla gjennomførte i fjor en undersøkelse av forbrukeres oppfatning av hvor godt «grønne» produkter fungerer i forhold til «vanlige». Undersøkelsen gikk ut på at testpersoner ble presentert med to identiske slukrenser, men ble fortalt at den ene var lagd med naturlige ingredienser, i motsetning til den mindre bærekraftige, som var full av kjemikalier.
Deretter ble testpersonene bedt om å måle opp mengden av produktet som var nødvendig for å få ønskede resultater.
Undersøkelsen viser at testpersonene målte opp «signifikant mer av den miljøvennlige slukrenseren».
Les også : Stein Erik Hagen sjokkerte Orkla om sukker og salt
Overforbruk av bærekraftige produkter
Denne innstillingen til miljøvennlig produkters effektivitet kan føre til et paradoksalt overforbruk av bærekraftige varer.
Undersøkelsen ble presentert på FOOD-konferansen, men er ennå ikke publisert.
Orkla produserer selv bærekraftige produkter, deriblant husholdningsartikler, og har samarbeidet med NHH i studien for «å forstå mer om hvordan forbrukere tenker og agerer rundt bærekraft».
– Vi ønsker å lære mer om dette slik at vi treffer med vår produktutvikling og ikke minst med hvordan vi snakker om produktene våre. Det hjelper ikke at vi utvikler bærekraftige produkter hvis forbrukerne ikke forstår dem og derfor velger dem bort - eller bruker dem feil, sier kommunikasjonssjef i Orkla Home & Personal Care, Anne Gjemdal.
– Overdosering er uheldig
Blant de bærekraftige artiklene til Orkla er produktserien «Klar» - en serie bærekraftige produkter med naturlige ingredienser, også med husholdningsprodukter. Riktignok ikke slukrens, men for eksempel WC-vask og vaskemidler til klær.
– Når det gjelder dette med mulig overdosering av miljøvennlige produkter – fordi man tror de vasker dårligere enn andre – er det en kjent oppfatning som nok mange bærer med seg fra den gang miljøvennlige produkter faktisk var mindre effektive. Nye råvarer og teknologi har imidlertid gjort det mulig å utvikle fullgode miljøvennlige produkter som tester godt på effekt, forteller Gjemdal.
Hun understreker at produktene deres er tydelig merket med riktig dosering, og at det ikke er nødvendig for kunder å overskride dette.
– Overdosering er uheldig både for miljøet, for vaskeresultatet og for lommeboken.
Hun forteller at selv om de ikke har dokumentasjon på hvorvidt folk faktisk overdoserer fordi de må kompensere, kan man likevel ikke se bort fra at dette forekommer.
– Vi tror at forbrukerne er i endring her – og spesielt yngre målgrupper. De opplever nok ikke de samme barrierene og holdningene som kanskje eldre har.