– Ingenting er farligere enn at det ikke er politisk debatt

Odd E. Rambøl er en ivrig leserbrevskribent, mildt sagt. – Jeg har ikke noe mål å skrive hver dag, men jeg har en del ting liggende som jeg har begynt på.
Odd E. Rambøl er en ivrig leserbrevskribent, mildt sagt. – Jeg har ikke noe mål å skrive hver dag, men jeg har en del ting liggende som jeg har begynt på. Foto: Mimsy Møller

Mens nettroll og ekkokammere tar livet av ethvert tilløp til debatt på nett, prøver mange fortsatt å krangle seg forbi papiravisenes debattredaktører. – Jeg dypper pennesplinten i giftbegeret, sier Odd Egil Rambøl (76) om sin lange, lange rekke med leserinnlegg.

Denne historien begynner helt tilfeldig. Nå i 2019 er det 25 år siden 1994, siden EU-kamp, OL på Lillehammer og Fotball-VM. Et begivenhetsrikt år. Det er et år for mimring, og derfor satt undertegnede en dag og bladde i gamle aviser. I avisa fra 3. januar, over et leserinnlegg om nettopp EU med, punchlinen «dette understreker behovet for å beholde mest mulig nasjonal sjølråderett på det økonomiske området», lyser et navn mot meg. Signaturen Odd E. Rambøl.

Hadde ikke jeg sett det samme navnet i min egen avis, denne dagen, tidlig nå i januar, 25 år seinere? Hadde ikke han skrevet et innlegg der man kunne lese «NHO kjører nå frem EØS-avtalen som livsviktig for norsk næringsliv». Samme tema, egentlig. Holder han virkelig på ennå?

Ikke mange navn går igjen i avisspaltene gjennom 25 år. Fra 1994 og fram til i dag er de fleste profilerte journalister og redaktører borte. Det er noen. Det er Harald Stanghelle, vår egen Arne Strand, noen til. De fleste politikere er byttet ut. Det er bare en håndfull som satt på Stortinget i 1994 og som fortsatt er folkevalgte. Erna Solberg, Jan Tore Sanner, Trond Helleland (alle H) og SVs Karin Andersen har alle hengt med siden 1989. Bent Høie (H) siden 1993. De fleste ledere på alle samfunnsfelt er slitt ut. Vår mann, Odd E. Rambøl, har holdt på siden 1975. Og alt han sitter igjen med er åtte flasker vin. Mer om Arbeiderbladets rødvin seinere.

Les også: «Høyres spinndoktorer fløy rundt som skremte høner, de ante ikke hva de skulle gjøre!» (DA+)

– Formulere meg ganske spisst

– Jeg har stayeregenskaper. Også kan jeg formulere meg ganske spisst. En partivenn sa at jeg pleide å dyppe pennesplinten i giftbegeret, sier Rambøl humrende fra godstolen på Tøyen i Oslo. Sosialøkonom og sosiolog.

– Får jeg nei fra Aftenposten, kan jeg vri litt på det og få det inn i VG, sier Odd E. Rambøl. Alle foto: Mimsy Møller
– Får jeg nei fra Aftenposten, kan jeg vri litt på det og få det inn i VG, sier Odd E. Rambøl. Alle foto: Mimsy Møller

Rambøl er opprinnelig fra Sarpsborg, gikk på Blindern på 1960-tallet og Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen tidlig på 70-tallet. Han har sittet i bystyret i Bergen, og vært leder av lokallaget av Arbeiderpartiet der i to omganger. I 1977 var han vara for Hordaland til Stortinget. Til Tøyen midt i Oslo kom han for snart tre år siden. Enkemannen flyttet for å komme nærmere døtrene.

– Jeg er samfunnsengasjert, sier han med et åpenbart understatement, fra stolen som også fungerer som kontor. Han har så langt i år vært på trykk i VG, Aftenposten, Klassekampen og Dagsavisen.

Hyllene rundt ham er fylt med historie, politikk og biografier. Bøker av og om Arbeiderpartiets største menn. Koht. Lie. Og Gunnar Berge. Magasinet Samtiden. Aviser i en samler ved siden av lenestolen. Med en Mac i fanget hakker han ned sin meninger og sender til byens største redaksjoner med lønnlig håp om å komme på trykk.

Det er forsket lite på leserinnlegg i norske aviser. Eiri Elvestad, nå professor ved Universitetet i Sørøst-Norge, utga i 2001 en studie av leserbrevskribentene. Rambøl er et nesten perfekt eksemplar av arten. Menn mellom 50 og 60 dominerte Elvestads funn, mens Rambøl er 76. Tre av fire innlegg var skrevet av menn, og de med høyere utdanning dominerte. Rambøl har to utdanninger. Særlig dominerte de utdannede i region- og storbyavisene. Og 65 prosent av dem som skrev, er eller har vært politisk aktive.

– Hva det gir meg? Nei, det er rett og slett et engasjement jeg får utløsning for, det fins jo ikke noe Speakers Corner, ingen margarinkasse der jeg kan stå og hyle, sier han.

– Sånne ting må man tillate seg

Det er aviser i Bergen som dominerer hans leserbrev-CV. Bergens Tidende og Bergensavisa etter 45 år i vestlandsbyen. Siden tilbaketoget over fjellet er det Dagsavisen, Klassekampen og Aftenposten det gjerne går i. Og VG, Dagbladet og Vårt Land. Sju innlegg på trykk så langt i år, i snitt ett i uka de siste årene. Vi har notert EØS, abort, moms og en streng pekefinger om analysene av konsekvensen av drapet på Rosa Luxemburg.

– Helt generelt vil jeg si at det er veldig hyggelig å komme på trykk. Og jeg er så gammeldags at om de sier at «vi kan publisere deg i den elektroniske utgaven», da gidder jeg ikke det. Da kan jeg heller se om det kan passe et annet sted. Får jeg nei fra Aftenposten, kan jeg vri litt på det og få det inn i VG. Sånne ting må man tillate seg.

Odd har så langt i år vært på trykk i VG, Aftenposten, Klassekampen og Dagsavisen. Han flyttet til Tøyen for snart tre år siden etter et langt politisk liv i Bergen.
Odd har så langt i år vært på trykk i VG, Aftenposten, Klassekampen og Dagsavisen. Han flyttet til Tøyen for snart tre år siden etter et langt politisk liv i Bergen.

Første gang Rambøl dukker opp i norsk offentlighet er i 1975. Det handlet ikke om EF eller EU, som så mange ganger senere, men om Forsvaret og en oppsigelse som ble debattert i Stortinget.

– Det begynte med at vi på NHH fikk gjennom en resolusjon der vi støttet Narve Trædal. Jeg vet ikke om du husker den saken?

Journalisten bøyer sitt hode. Det klinger ingen bjeller. Men dette var tida da NHH var rødt, ikke mørkerødt, men på venstresida, og Rambøl var aktiv student. Det pikante var at han også var såkalt vernepliktig løytnant. For et par ukers tjeneste i året, fikk han en månedlig godtgjørelse. Småpenger, men kjærkomment.

– Trædal avslørte noen hemmelige operasjoner og øvelser. Forsvaret hadde vært så lite lure, etter min mening, at de hadde lagd et scenario med uroligheter og opprør i Odda og noen andre radikale industristeder. Man bygde opp noen nesten borgerkrigsaktige tilstander, og det der ble avslørt. Forsvaret fikk mye kritikk, og AUF var veldig sinte blant annet.

– Det var direkte stupid at Forsvaret skulle henge ut deler av venstrebevegelsen. Odda var et raddissted, men ikke så mørkerødt at det var fare for rikets sikkerhet. Etter at jeg da støttet resolusjonen, var ganske krass i stilen, om at Forsvaret måtte forholde seg nøytralt, fikk jeg ikke fornyet mitt engasjement som lønnet befal.

Les også: Anne Enger: – Jeg husker Gros reaksjon da jeg sa at EU ville svekke faglige rettigheter. «Løgn!» (DA+)

Ble sparket

Trædal var soldat og lekket hemmelige NATO-telegrammer til Klassekampen. Hans historie ble senere omtalt i boka «Soldaten som ikkje ville teie». Trædal fikk senere en datter, Mari Skurdal. Hun er i dag sjefredaktør i Klassekampen.

– Du fikk fyken?

– Ja, da ble jeg sparket, og det ble litt mas på Stortinget og litt sånn. Kanskje mest fordi han obersten ikke akkurat ga meg avskjed sånn nøytralt og greit. Han var rasende.

Det ble rettssak.

– Jeg hadde Staff som forsvarer, men jeg tapte, og fikk et klart inntrykk av hvor borgerlig rettssystemet i Norge er, sier Rambøl.

– Det betyr at du har vært aktiv gjennomgående i avisspaltene siden 1975?

Odd puster tungt.

– Ja, du kan vel si det. Men det som virkelig fikk meg aktiv, var den borgerlige seieren ved kommunevalget i 1975. Da begynte jeg å skrive ganske mye.

– Skriver for å overbevise meningsmotanderne?

– Nei! Man må ha et realistisk syn på dette. Selvfølgelig kan man ønske å overbevise noen, men man må regne med at de er ganske faste i fisken og har sin overbevisning. Så fins det en ganske stor gruppe som er interessert og som er påvirkelig. Men det aller viktigste, slik jeg ser det, er å levere argumenter til meningsfeller. Jeg har kalt det ammunisjonsbæring, der har du den gamle løytnanten. Det høres litt krigersk ut, men det har jeg drevet med i mange år.

– Ingenting er farligere

Det har knapt noen gang vært mer debatt i samfunnet. Aldri før har det vært flere stemmer. Ordskiftet er demokratisert, med sosiale medier har alle fått en stemme, men på nett mangler vi redaktøren, ordstyreren, og debatten sklir for ofte ut i usakligheter og sjikane. Det er utrolig hvor få tankerekker det er mellom absolutt hva som helst og innvandring.

– Debatt er veldig viktig. Ingenting er farligere enn at det ikke er politisk debatt. Man sier jo at en av grunnene til at Hitler kunne vinne fram var at de tyske akademikerne følte seg så høyt hevet over «denne ynkelige debatten» at de ikke ville delta, og de trakk seg tilbake og sa «nei, fyttirakkern». De som selvfølgelig deltok, var da ytterpunktene, sier Rambøl.

I dag er mye av nettdebatten blitt nettopp ynkelig, og mange aviser har måttet ta grep for å avvikle den. Likevel, i mediene har meningsstoffet blitt stadig viktigere, ifølge professor Elisabeth Eide ved OsloMet. Hun har målt stoff om spesielle samfunnsgrupper, men dette gir en pekepinn om generell kvantitativ sjangerutvikling.

Hun viser til boka «Ut av medieskyggen» (redigert sammen med Jan Grue og Tonje Vold, 2014) der 1.331 artikler ble gjennomgått fra årene 1993, 2003 og 2013. Andelen nyhetsartikler gikk ned fra 54 til 36 prosent i perioden, mens andelen «meningsstoff», altså avisa egne ledere og kommentarer samt eksterne kronikker og leserbrev, går opp fra 12 prosent i 1993 til vel 25 prosent i 2013. En annen undersøkelse av endring av medieinnhold fra årene 1996/97 til 2016/17 viser en nesten dobling i andelen meningsstoff, og her er det det eksterne meningsstoffet som øker.

Les også: Oslo Ap går til valg uten egen ordførerkandidat

– Mye bra

De store mediene har i praksis gitt opp å ha åpne kommentarfelt. Å røkte en døgnåpen debatt, har vist seg umulig. Dagbladet stengte i 2016. Vårt Land i 2017 og nylig sa Nettavisen at nok var nok. Denne uka meldte VG at også de vil strupe adgangen og innføre et lukket system der man må registrere seg med fullt navn. Avisen vil også ta et sterkere redaktørgrep. «På sitt beste tilfører kommentarfeltet verdi til artiklene. I utgangspunktet er det viktig å legge til rette for fri debatt og dialog om innholdet i VG.

Men noen debatter har begrenset verdi for andre enn et knippe aktive brukere. Språkbruken er tidvis for aggressiv, og overtramp skjer med ujevne mellomrom», sa sjefredaktør Gard Steiro til Medier24 denne uka.

– Du trekker en historisk parallell til Tyskland. Hva syns du om engasjementet rundt deg i dag?

– Det er mye bra, og mye engasjement. Men det har vært en utvikling. Vi hadde alle sammen før et inntrykk av at det var meninger og holdninger der nede som ikke var stuereine, men de kom ikke til uttrykk. Facebook har jo sluppet disse holdningene, skal vi kalle det en brun strøm, mye mer fram, sier Rambøl, som likevel mener at det er et viktig prinsipp å holde åpen en fri debatt.

– Jeg syns det er dårlig at Nettavisen ikke tar et større redaksjonelt ansvar. De skulle holdt det åpent, men silt. Det blir uansett offentliggjort, men kanskje i et ekkokammer på nett. Hos Nettavisen var det tross alt en bredde og man kunne få debatt.

– En av de viktigste sidene ved en avis, ved alle aviser, er å opprettholde en felles offentlighet, diskutere og skape debatt. At dette skulle bli borte eller overlates til Facebook, ville vært et virkelig tap. Hva er demokrati? Jo, blant annet debatt og utveksling av meninger. Jeg reagerer derfor veldig negativt når man snakker om å lukke noen ute. Jeg sier da se til Sverige, se hva man har gjort der. Ved å lukke noen ute, har man skapt det tredje største partiet i landet. Og jeg vil påstå at en av de viktigste grunnene til det er at man ikke tok en skikkelig debatt, sier Rambøl.

– Andre viker litt unna

Erfaringene med avisene er ulike. Han sender aldri det samme innlegget til flere, og har lært gode lekser av Dagbladets Kort og godt-spalte.

– Jeg fikk fantastisk trening i den spalta. 800 anslag! Det er disiplinerende. Og jeg må jo være ærlig og innrømme at det blir ofte bedre når jeg kutter ned.

– Debattredaktørene fungerer stort sett bra, men jeg legger merke til at avisene har ulike vektlegginger. Noen er entusiastiske hvis de skjønner at de kan skape debatt. Andre viker litt unna, Aftenposten, for eksempel.

Rambøl ler.

– Der skal man ikke si mye pent om venstresiden før du ikke kommer inn.

Odd Egil Rambøl. Siviløkonom og sosiolog, tidligere kommunalråd og leder Ap i Bergen.
Odd Egil Rambøl. Siviløkonom og sosiolog, tidligere kommunalråd og leder Ap i Bergen.

– Skal jeg være stygg, vil jeg si at av og til er debattsidene i Aftenposten … Kjenner du uttrykket «tantene på Uranienborg»? Det er lenge siden, men hvis man snakket om det spissfindige, småborgerlige i Oslo, snakket man om disse tantene. Og av og til syns jeg tanta i Akersgata fortsatt skriver for tantene på Uranienborg. Jeg kan nesten på forhånd si om et innlegg har en sjanse i Aftenposten eller ei. Når jeg likevel sender til dem, og det må du ikke rose dem for, da slutter de sikkert med det, er det fordi de er så raske til å svare: «Vi har dessverre ikke plass». Det er standardformuleringen, så man slipper å diskutere med dem. De er proffe på sin måte, men de har sin agenda, det er det ikke tvil om, altså.

– Tilpasser du innlegget til hver enkelt avis?

– Jeg begynner å få en feeling med hva de ulike redaksjonen ønsker og vil ha. Klassekampen er liberale, men blir jeg for sosialdemokratisk, kan jeg tenke meg at de helst så at jeg ikke skrev. Men mye av det jeg skriver er jo svar eller kommentarer til noe andre har skrevet først i en avis. Også har jeg min metode: Jeg leser innlegget som irriterer meg, så svarer jeg ut fra det jeg har lagt merke til, og så kontrollerer jeg for at jeg ikke mistolker. Og så vet vi at en rimelig god overskrift og en kort tekst øker sjansen for å bli lest, og jeg vil jo bli lest! Jeg skriver ikke for min egen del. Blir jeg ikke lest, kan jeg like godt slutte, sier Rambøl, som til enhver tid har noen kladder til innlegg liggende på Mac-en. Han sier hukommelsen er dårlig, men det han kaller «påkommelsen» er god. Og noen tastetrykk på maskinen kan finne kladder av gull.

– Skriver du hver dag?

– Jeg fikk akkurat et svarbrev fra Klassekampen der det sto: Du er veldig produktiv, Rambøl, men vi har ikke plass til deg hver dag. Det har de ikke hatt heller, jeg må innimellom slite med å få inn ting. Jeg har ikke noe mål å skrive hver dag, men jeg har en del ting liggende som jeg har begynt på.

Les også: «Erna sa en ting, Frp sa noe helt annet. Da oppstår det en viss komikk»

– Veldig stas

I en mannsalder har Rambøl båret ammunisjon til den politiske fronten, meninger til sine meningsfeller, ris til sine motstandere. Hvor det er artigst å komme på trykk? Han vet ikke, drar på det, snur på spørsmålet:

– Jeg vil vri det litt annerledes. Det er viktig å skrive gode, saklige innlegg, og så er det hvem du klarer å få som motdebattant.

Aha, det er altså dette som driver han. Hvem, hvilken størrelse, som vil la seg vigle opp til å svare han.

– Det må ha vært i EU-striden i 1994, da klarte jeg å komme i debatt med Stoltenberg, senior. Utenriksministeren. Det var veldig stas. Og med Hermod Skånland, direktøren i Norges Bank, det var også veldig stas. Det er som en gammel venn av meg sa etter at han klarte å komme i diskusjon med Gudmund Hernes om Maktutredningen: «Det var toppen».

– Jeg fikk akkurat et svarbrev fra Klassekampen der det sto: Du er veldig produktiv, Rambøl, men vi har ikke plass til deg hver dag.
– Jeg fikk akkurat et svarbrev fra Klassekampen der det sto: Du er veldig produktiv, Rambøl, men vi har ikke plass til deg hver dag.

Rambøl gliser.

– Selv om Hernes til de grader har en penn som både er spiss og god, og kom med noen motinnlegg som det virkelig røyk av, sa han kompisen min bare «fantastisk, fantastisk».

EU-striden var en rik tid for Rambøl. Jeg blar i avisarkivet og finner et svar fra daværende sjef i NHO, Karl Glad. Han skriver i Arbeiderbladet 25. november 1994, bare tre dager før avstemningen, under tittelen «Fy, Rambøl»: «Rambøl påstår i et innlegg i Arbeiderbladet at jeg lyver fordi han ikke får det jeg sier i dag til å henge sammen med noe jeg har sagt i 1991». 18. august samme år finner vi et svar fra Høyres Inge Lønning. Om «brunskvetting». Tonen var tøff.

– Nei, du kan si at ofte er hvem du klarer å trekke opp og få ut … Jeg har jo kritisert Gro, men kom aldri i debatt med henne. Men jeg var i debatt med statssekretæren hennes, Ted Hanisch. De færreste lar seg lokke, de er naturligvis så bevisst de fleste, men Hermod Skånland, det var virkelig …

I arkivet finner vi ikke senior, men Jens Stoltenberg i et helsides svar i Arbeiderbladet 15. august 1994, etter at Rambøl hadde hevdet at den daværende nærings- og energiministeren hadde vært lettvint i sin omtale av arbeidsledigheten i EU.

Så var det vinen, da.

Etter at EU-støvet hadde lagt seg og Rambøl og hans Sosialdemokrater mot EU hadde vunnet kampen også i Arbeiderbladets spalter, traff han daværende sjefredaktør Arvid Jacobsen. «Han lange, tynne», som Rambøl husker han som.

– Jeg hadde skrevet veldig mange innlegg den gangen. I 1972 fikk jo han finnmarkingen sparken fordi han hadde så åpne debattsider, litt stygt sagt. Men i 1994 var det ikke sånn, da var det åpen debatt.

Les også: Forskere advarer mot mer utrygt Europa (DA+)

Åtte flasker vin

«Finnmarkingen» refererer til Reidar Hirsti, som etter nederlaget for Ja-siden og Arbeiderpartiet i 1972, ble sparket som sjefredaktør. Formelt for dårlig økonomistyring, men reelt fordi han i for stor grad hadde sluppet til nei-sida.

– Jacobsen sa det var hyggelig at jeg hadde skrevet så mye, og jeg sa at jeg jo egentlig burde vært lønna. Det kunne de ikke, men vet du hva, sa han, «vi har noen flasker rødvin som vi pleier å dele ut til folk vi har et godt forhold til», mimrer Rambøl.

Avisen hadde fått laget flasker som det sto Arbeiderbladet på. Han skulle få åtte flasker, og vinen var valgt ut «av en stortingsrepresentant fra Rogaland som egentlig var stuert». Rambøl tok sjefredaktøren på ordet, og neste gang han var i Oslo troppet han opp i Arbeiderbladet.

– «Hvor mange var det jeg lovet deg», spurte han.

– Du måtte gå og hente dem?

– Jada, men han protesterte ikke. Jeg sa at ikke hadde giddet å gå dit hvis det ikke var såpass som åtte flasker, «så du får tro meg på mitt ord», sa jeg.

– Ellers har jeg jobbet gratis for norsk presse.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Johnson sier at en avtale vil forene Storbritannia06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet
Siste nytt
11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenJohnson sier at en avtale vil forene Storbritannia06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet
Populært