Meny

Spør psykologen: – Jeg er bestemor og føler meg utnyttet. Hvordan kan jeg ta det opp med sønn og svigerdatter?

– Dersom de ringer eller sender melding, er det alltid spørsmål om en tjeneste, aldri om hvordan vi har det, skriver en fortvilet bestemor. Illustrasjonsfoto: Syda Productions / Shutterstock / NTB scanpix

Kvinne over 60 føler at hun gir og gir i forholdet til barnebarn, sønn og svigerdatter, men aldri får noe tilbake, og spør psykolog Danielle Legland om råd.

Hei,

Jeg er en bestemor som føler meg utnyttet av min svigerdatter. Hun spør bare om tjenester, men ikke om hvordan jeg har det. Jeg hadde et veldig nært forhold til min svigermor, noe jeg savner med min svigerdatter. Jeg synes dette er vanskelig å ta opp. Har du noen gode råd?

Kvinne (60 +)

Spør psykologen: Hvordan får jeg tilbake kontakten med vennene mine etter en kreftsykdom?

Psykolog Danielle Legland svarer:

Hei,

Besteforeldre som stiller opp er gull verdt for både barna og foreldre, og jeg ønsker herved å gi dere honnør for innsatsen! Følelsen av å bli utnyttet er vond, og jeg skjønner godt at dette har blitt en vanskelig situasjon for dere.

Først og fremst skriver du at foreldrene utelukkende ber om tjenester når de tar kontakt. Det er ikke sikkert at dette er bevisst fra dem, men at det handler om å bli «godt vant». De er vant til at dere stiller opp, og kan derfor ta det for gitt. Dette er en dynamikk som av og til kan oppstå og vedvare i foreldre-barn-relasjoner, uansett hvor gammel man er. Det er også sånn at når de ikke blir gjort oppmerksomme på at noe ikke er greit, så går hverdagen sin gang. Jeg kan levende forestille meg at det er høyt tempo med tre barn.

Danielle Legland er ABC Nyheters nye psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

Som du skjønner ut ifra det jeg skriver er mitt råd å ta det opp. Dere kommuniserer her at dere selvfølgelig ønsker å være sammen med barnebarna og at dette ikke handler om dem. Videre er mitt tips er å skrive opp en liste med punkter over det viktigste dere vil få frem. Eksempler på dette kan være at dere opplever lite takknemmelighet for alt dere gjør, at du etterlyser en telefon en gang i blant som ikke handler om tjenester, og om de har forslag på hvordan dere kan balansere forholdet bedre. Det kan være fort gjort å bli anklagende, men forsøk så godt du kan å la være. Hvis ikke vil de naturlig nok gå i forsvar, og gode løsninger vil som et resultat være lenger unna. Forhåpentligvis beror dette på at de ikke har vært bevisst dette, og at de nå vil kunne gjøre ting annerledes.

Avslutningsvis plukker jeg opp noen forventninger knyttet til hva en svigerdatter skal være. «På seg selv kjenner vi andre» er det et uttrykk som heter. Dermed er det naturlig at du sammenlikner hva du gjorde for svigermor opp mot hvordan svigerdatteren din er mot deg. Det er ikke nødvendigvis en rettferdig sammenlikning. Så dersom min antakelse her stemmer vil jeg råde deg til å tenke over egen atferd ovenfor henne. Det tror jeg vil hjelpe deg i samtalene fremover rundt temaet.

Jeg håper det vil løse seg, og at barnebarna fortsatt kan få tilbringe kvalitetstid med besteforeldrene sine.

Flere spørsmål i spalten:

Spør psykologen: Jeg blir tappet for energi. Hva skal jeg gjøre?

Spør psykologen: Hva kan jeg gjøre for å få bedre selvfølelse?

Her kan du spørre vår psykolog om generelle råd helt anonymt

Dette er ingen erstatning for helsehjelp. Har du behov for medisinsk hjelp, ta kontakt med din fastlege eller ring Mental Helses hjelpetelefon: 116 123

TA KONTAKT

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært