Eksperter om søvnmangel blant barn: – En skjult folkehelse-krise

<p>Teknologi har bidratt til en økning i søvhnløshet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix</p>
Teknologi har bidratt til en økning i søvhnløshet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix

Statistikk fra britisk helsevesen viser at nesten 10.000 barn under 16 år opplevde søvnforstyrrelser bare i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britiske barn og unge i tusentall står overfor en søvnkrise. Antallet unge pasienter innlagt på sykehus med søvnforstyrrelser har steget kraftig de siste seks årene, ifølge The Guardian.

Eksperter kaller problemet en skjult folkehelsekatastrofe. Bak flodbølgen av tilfeller de senere årene ser forskerne en kombinasjon av årsaker: en eksplosjonsartet utbredelse av overvekt blant barn og unge, overdreven bruk av sosiale medier før sengetid, i tillegg til en psykisk helse-krise som brer om seg blant dagens unge.

The Guardian analyserte data fra NHS Digital, den nasjonale informasjons- og teknologipartneren til helsevesenet i England. Her fant de at innleggelser av pasienter under 16 år hvor søvnforstyrrelser var primærdiagnosen har steget fra 6,520 i 2012-13 til 9 429 i fjor. Utviklingen skjer til tross for at tallet for samme pasientgruppe under ett har falt litt siden 2012-13, fra 29 511 til 29 184 i 2017-18.

– Søvnangst

– Søvnproblemer er et kjempestor utfordring ... det er en skjult folkehelsekrise, sier Rachael Taylor, en søvnkonsulent på The Sleep Sanctuary.

– Mye søvnangst blir diagnostisert for øyeblikket; Dette er et nytt område vi ser på. Vi får inn flere og flere barn med angst, hvor problematikken gir seg utslag i form av søvnproblemer.

På Millpond Sleep Clinic, en privat klinikk i London for barn og unge med søvnproblemer, sier grunnleggeren Mandy Gurney at det i det siste året har vært en 30 prosent økning i angstrelaterte henvisninger for søvnproblemer blant skoleelever.

– Det er en veldig bekymringsfull økning, spesielt hvis denne tendensen fortsetter, sier Gurney.

Hormon på resept

Hun legger til at bruken av reseptforeskrevet melatonin, et hormon som kroppen produserer som en naturlig reaksjon på mørket og som bidrar til å forberede søvnen vår, også har økt.

– Vi opplever at økningen av søvnproblemer er veldig knyttet opp mot angst. Det er press fra skolen, gruppepress, sosiale medier-press. Vi ser også en økning i henvisninger på grunn av hendelser som Manchester-bombingene og annen terror, samt 10-årsjubileum for forsvinningssaken Madeleine McCann og andre nyheter som barn hører i bilen, på radioen eller får i nyhetsfeed på telefonen, sier Gurney.

Vicki Dawson, grunnleggeren av Childs Sleep Charity, den eneste spesialisttjenesten som gir gratishjelp til familier med barnesøvnutfordringer, sier at organisasjonen hennes oversvømmes av familier som søker hjelp.

Hun sier at oppgangen delvis skyldes teknologi og det faktum at det blå lyset fra skjermene undertrykker produksjonen av søvnhormonet, noe som gjør det vanskeligere å sovne.

Les også: Etter én eneste natt uten søvn begynner kroppen å lagre fett

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix

– Kveldsrutinene forsømmes

– Vi ser stadig flere familier hvor begge foreldre er ute i jobb, noe som kan resultere i at leggetiden utsettes, og at kveldsrutiner forsømmes eller sløyfes helt, sier hun.

– En god kveldsrutine er nøkkelen til et bedre søvnmønster. Kosthold kan også spille en rolle. Vi ser barn og unge som bruker mye sukker, og til og med energidrikker i et forsøk på å kompensere for søvnmangelen de opplever. Dette har da i sin tur en innvirkning på nattesøvn.

De fleste sykehusinnleggelsene er for søvnapné, en alvorlig lidelse som oppstår når pusten avbrytes om natten. Lidelsen nådde en topp på 8,274 innleggelser i 2017-18.

Søvnapné kan knyttes til fedme

Michael Farquhar, en konsulent i søvnmedisin på Evelina Children's Hospital, sa at økningen i søvnapné kan knyttes til økende fedme blant barn.

Det er per i dag 124 millioner overvektige barn verden over – en økning på over ti ganger i løpet av fire tiår. Mer enn en million av disse bor i Storbritannia, som har Vest-Europas dårligste fedmestatistikk. Å være overvektig øker belastningen på de øvre luftveiene slik at de blir mer sammentrykkbare. Dette øker sjansene for søvnapné, fordi det betyr at mindre luft kan bevege seg gjennom.

– Vi har to hovedepidemier blant barn. Den ene handler om fedme og den andre om mental helse, og underliggende begge disse finner vi nattesøvn, forklarer han.

– Vi trodde alltid at søvnproblemer var en konsekvens av fedme, men det er en økende forståelse for at også søvnløshet bidrar til fedme. Når du er utsatt for lite søvn, svarer kroppen din ved å endre hormonene som påvirker appetitt og sult ... du får mer lyst på usunne ting når du er trøtt.

Les også: Studie: – For mye eller for lite søvn øker risikoen for demens

– Fungerer ikke uten søvn

Farquhar legger til:

– Hvis du ikke sover godt, fungerer du heller ikke. Som samfunn undervurderer vi viktigheten av å sove, men det er grunnleggende for mange ting. De som er kronisk berøvet for søvn som unge voksne løper for eksempel større risiko for å utvikle Alzheimers.

– Jeg beskriver søvn som å ta en EU-kontroll hver natt for hjernen og kroppen din. Hvis du dropper det i uker eller måneder vil du ikke nødvendigvis gå i stykker, men jo lengre du lar det skure og gå, desto flere problemer vil det medføre.

Farquhar sier at angst har stor innvirkning på søvn, og at søvnløshet også kan utløse angst.

– Barn trenger en konsekvent rutine fra de er unge, men ikke en tvangstrøye. Det burde være rom for fleksibilitet. Å bygge inn en avspennende rutine på slutten av dagen, og redusere bruk av smarttelefonen en time før sengetid er viktig for bedre søvn, legger han til.

Les også: Dårlig søvn er dyrt for samfunnet

– Vanskelig å få hjelp

Dawson sier at for øyeblikket er det å få hjelp med søvnproblemene til dine barn og unge «rene lottotrekningen». Hun forteller at Doncasters kliniske oppdragsgruppe har bestilt en full søvnhjelpstjeneste fra organisasjonen hennes og at nabobyen Bassetlaw nylig har duplisert tilbudet etter å ha sett den store virkningen det har hatt i området.

– Andre steder er familier i krise uten tilgang til støtte. I dag sender medisinsk personell pasienter til vårt veldedige tilbud og vi klarer ganske enkelt ikke å møte etterspørselen ettersom vi ikke mottar finansiering, forklarer hun.

Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix

Susan på 49 fra Sørøst-London, har en sønn på 14 som opplever problemer med å sove. Hun ønsker seg mer støtte fra helsevesenet.

– Legene forstår seg ikke alltid på søvnløshet med mindre du er heldig.

Susans sønn er autistisk, og hun forklarer at søvnproblemer ofte går hånd i hånd med denne sykdomstilstanden.

– Det meste av hjelpen jeg fikk var gjennom lokale foreldresupportgrupper. Folk i skolen forstår ikke nødvendigvis utfordringene. Det er viktig at problemet løses fordi det kan eskalere svært raskt og bli psykiske utfordringer som påvirker hele familien.

Les også: Kvinner trenger mer søvn enn menn

Oversatt av Inge Kvivik / ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden