Moser kan ha funnet tidssansen

Moser-miljøet kan forklare hvorfor tiden av og til føles som den står stille og andre ganger virker som den går veldig fort. Her er May-Britt Moser og Edvard Moser fotografert i 2014, samme år som de fikk tildelt Nobelprisen i medisin.
Moser-miljøet kan forklare hvorfor tiden av og til føles som den står stille og andre ganger virker som den går veldig fort. Her er May-Britt Moser og Edvard Moser fotografert i 2014, samme år som de fikk tildelt Nobelprisen i medisin. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Moser-miljøet i Trondheim mener de kan forklare hvorfor tiden av og til føles som den står stille og andre ganger virker som den går veldig fort.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne ved Kavliinstituttet har oppdaget et nettverk av hjerneceller som uttrykker tidssansen gjennom opplevelser og minner. Funnet belyser hvordan hjernen setter sammen tid og sted og lager minner, skriver Adresseavisen.

Forskerne knytter oppdagelsen til arbeidet med å forstå hvorfor Alzheimer-pasienter tidlig får problemer med tid, sted og minner.

– Først av alt har vi funnet et hjerneområde som ser ut til å være veldig viktig for hvordan vi opplever tid. Dette er ikke snakk om vanlig kronologisk tid slik vi måler på klokkene, men heller et system for å holde orden på rekkefølgen av hendelser og strukturere dem i tid, sier professor Edvard Moser.

Forskningsrapporten som er publisert i Nature viser at Moser og hans forskerteam har funnet noe som kan beskrives som tidssansen. Hva vi fyller tiden vår med, endrer vår subjektive opplevelse av tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Subjektiv tid, eller opplevd tid, er evnen til å si hva som skjedde fra start til slutt. Nervecellene registrerer tid som har gått i form av rekkefølgen til ulike hendelser, sier Moser til NRK.

NTNU-forskerne May-Britt Moser og Edvard Moser fikk i 2014 Nobelprisen for oppdagelsen av gittercellene, en innbygd automatisk kartlegging av omgivelsene som hjernen alltid gjør. Gittercellene er grunnleggende for hvordan stedsansen fungerer.