Meny

Jørn valgte bort millioninntekt for å jobbe som lærer. Nå har han fått nok av den norske skolen.

Jørn Damslora har fått nok av den norske skolen og gir seg som lærer. Foto: Privat
– Jeg har ikke lyst til å jobbe i et system som skaper tapere, sier 43-åringen.

– Jeg angrer slett ikke på at jeg i 2002 valgte bort millioninntekt og begynte å jobbe med ungdom i stedet, men nå er det slutt, skriver lærer ved Lutvann skole i Oslo, Jørn Damslora, på Facebook.

Det er åpenbart at Damslora, som før han begynte som lærer var med og drev bedriften Valdres skigard, har truffet en nerve. Den 43 år gamle lærerens hjertesukk på Facebook har blitt delt av nesten 5.000 personer, fått over 11.000 reaksjoner og opp mot 1.000 kommentarer, etter at han publiserte det 16. mai. De aller fleste av tilbakemeldingene er støttende.

Les også: Hiphop-låt ble gangster-bråk

– Tiden strekker ikke til

«Det har vært mange tunge stunder i dette yrket. Jeg har tilbragt 48 timer på sykehus med en elev som forsøkte å ta livet sitt, jeg har diskutert abort med gravide jenter under 18, jeg har vært i begravelse til en elev, jeg har sett hva overgrep kan gjøre med barn og jeg har vitnet i rettsaker om ansvaroverdragelse av barn. I min tid som lærer har jeg opplevd å blir truet med slagvåpen, jeg har tatt kniven fra en, jeg har vært mål for både saks og batteri som er blitt kastet. I slike situasjoner har jeg tenkt at disse elevene trenger meg,» skriver læreren.

Han tar et ramsalt oppgjør med det han ser på som fokus på tall og måloppnåelse fremfor elevenes eget beste i norsk skole.

– Jeg har ikke lyst til å jobbe i et system som skaper tapere. Det finnes enkle måter å skape vinnere på. Mange vinnere får man ved å skape mange konkurranseklasser. Mange tapere får man ved å la mange konkurrere i få ting. Jeg har ingenting imot nasjonale prøver. Problemet oppstår når nasjonale prøver blir det eneste saliggjørende, skriver han.

– Jeg har dessverre ikke den gode dialogen med elever og foresatte lenger. Tiden strekker ikke til. Tiden jeg før brukte til dialog spises nå opp av møter og dokumentskriving for å ha ryggen fri. Jeg er ikke lærer for å ha ryggen fri, skriver han videre.

Les også: Tar ingen selvkritikk for dårlig ytringskultur

Overveldende respons

Overfor Dagsavisen understreker han at dette ikke er noe som er spesielt for Lutvann skole hvor han jobber, men at kritikken hans rammer hele det norske skolesystemet.

– Hvor vil du plassere ansvaret for at det har blitt slik?

– Det er det andre som er mye flinkere enn meg som får gjøre, men noen oppe i systemet må jo ønske den utviklingen. Mitt hjertesukk er at skole er for viktig til å være valgkampmat annethvert år. Jeg tror skolen hadde klart seg bedre om ikke det var valg annethvert år, svarer han.

Damslora er overveldet over responsen innlegget hans har fått.

– Det er mye som tyder på at dette ikke bare er mitt problem, sier han til Dagsavisen.

Les også: Lærer Malkenes tatt inn i varmen, men fikk ingen gratulasjon av skoledirektør Søgnen

– Håper pendelen snur

Han håper pendelen skal snu i den norske skolen igjen, og at fokuset dreies bort fra måloppnåelse og mer i retning det å skape gode samfunnsborgere, eller «gagns mennesker», som han kaller det.

– Jeg har virkelig elsket disse timene med håpefulle, hyggelige, undrende barn som har spurt om alt mellom himmel og jord. Det er rart hvor mange spørsmål de har som faller utenfor læreplanene. Før tok jeg meg tid til å svare på mange av disse spørsmålene, men det har jeg ikke ryggdekning for lenger, så sant det ikke styrker resultatet på den nasjonale prøven da, avslutter han Facebook-innlegget sitt med.

Damslora gir seg i lærerjobben når skolesemesteret nå er over, og inntil videre har han valgt å ta permisjon ett år for å finne ut hva han vil gjøre videre i livet.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Helse og livsstil
Populært