Meny

Undersøkelse: – Voldtektscener skrives oftest av menn

Undersøkelsen viser at voldelig seksuelt innhold oftest forekommer i krimsjangeren. Illustrasjonsfoto. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 70 prosent av 755 undersøkte filmmanus hadde mannlige forfattere bak voldtektscenene.

Det er det amerikanske nettstedet «The Black List » som har sett på hvordan voldtektscener brukes i filmmanus. Nettstedet samler inn og rangerer manus som enda ikke har blitt til ferdige filmer, og har i undersøkelsen sett på manus som kommer inn til eget nettsted, skriver SVT.

Manusredaktør Kate Hansen, som jobber for nettstedet, har blant annet sett på hvor ofte voldtektscener forekommer.

Av 45.000 undersøkte manus, var 2.400 merket med «voldtekt» eller «seksuell vold». I en testgruppe på 755 manus med referanser til voldtekt, var over 70 prosent skrevet av menn.

I undersøkelsen ønsket man også å se på hvordan voldtektscener skildres. Som en del av undersøkelsen ble det derfor gjennomført en anonym spørreundersøkelse blant nettstedets lesere, der leserne ble spurt om hvordan de opplevde voldelig, seksuelt innhold i filmmanus.

Svar som gikk igjen var: «mange skildringer av seksuell vold kommer fra mannlige forfattere» og «mange manus inneholder over-detaljerte, forstyrrende beskrivelser av seksuell vold, spesielt når det er snakk om manus på et ikke-profesjonelt nivå».

Flere av leserne pekte også på at mange filmmanus mislyktes med å skildre hva som skjer rent emosjonelt etter en voldtekt.

Les også: Den mest sensurerte filmen

– Må ta ansvar

Hansen sier hun tror funnene i undersøkelsen sier noe om filmbransjen generelt, og hva mange manusforfattere tror markedet ønsker.

Hun får støtte fra den svenske manusforfatteren Ida Kjellin.

– Jeg syns ikke voldtekt skal være underholdning på denne måten, man må ta ansvar. Jeg tror dette er en del av et større problem om hvordan man skildrer kvinner som ofre, sier hun til SVT.

Les også: NRK klages inn etter oralsex-scene i «Lilyhammer»

Helse og livsstil
Populært