Ikke glem de nye reglene for hummerfiske

Minstemålet på hummer er 25 cm fra hode til hale. Denne oppfyller ikke kravet og må setts ut igjen på akkurat samme sted som den ble fanget. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
Minstemålet på hummer er 25 cm fra hode til hale. Denne oppfyller ikke kravet og må setts ut igjen på akkurat samme sted som den ble fanget. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix

1. oktober går startskuddet for årets fiskesesong på hummer. Nå har Nærings- og fiskeridepartementet har fastsatt nye regler for hummerfiske både for fritids- og yrkesfiskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fiskeridirektoratet skriver på sine nettsider at de nye reglene blant annet innebærer at absolutt alle som skal fiske hummer må registrere seg før fisket starter. Dette gjelder både fritidsfiskere og fiskere som er registrerte i Fiskermanntallet.

– Det er viktig å få innhentet bedre kunnskap om bestandsstørrelse og beskatningstrykk i hummerfisket, og jeg oppfatter at det er bred enighet om de nye tiltakene, sier fiskeriminister Per Sandberg i en pressemelding.

I løpet av neste uke vil Fiskeridirektoratet gjøre klart for registrering som skal skje via et elektronisk skjema på direktoratets nettsider. Når du registrerer deg for fiske, blir du tildelt et unikt deltakernummer.

Alle hummerteiner skal ha minst ett vak som er tydelig merket med deltakernummeret. Påmeldingen gjelder kun for inneværende år. Men for de som melder seg på nytt fiske neste år, skal det legges opp til gjenbruk av deltakernummer.

Les også: Flere anmeldelser etter ulovlig hummerfiske i vest

Direktør Aksel Eikemo i Fiskeridirektoratet sier til NRK Østfold at han er glad for å få på plass de nye reglene om registrering.

– Vi trenger bedre data på den totale mengden hummer som blir tatt ut, men også over fritidsfiskere og yrkesfiskere som driver med hummerfiske, sier Eikemo.

Samtidig understreker han at fritidsfiskerne kun trenger å registrere seg selv, ikke hvor mye hummer de har tatt ut.

– Havforskningsinstituttet vil kunne ringe rundt og anmode fiskere til å gi data på en frivillig basis. Resultatene vil ikke være hundre prosent nøyaktige, men de vil gi et godt estimat. Ordningen får prøves ut denne sesongen, så får vi evaluere det i etterkant, sier Eikemo.

Nye regler for hummerfiske 2017:

  • Obligatorisk påmeldingsordning.
  • På Skagerrakkysten innføres det et maksimalmål for hummer på 32 cm (totallengde).
  • Minstemål for hummer skal være basert på (kun) totallengde. (Minstemålet for hummer er i hele landet 25 cm)
  • Hummerteiner skal fra og med årets sesong røktes minst en gang per uke.
  • Rapporteringsplikt for hummer som oppbevares i sjøen i desember.
  • Det er ikke lenger forbudt for fritidsfiskere å sette krabbeteiner på grunnere vann en 25 meter på Skagerrakkysten.
  • Det er nå lov å sette/trekke teiner på søndager, også på kyststrekningen fra svenskegrensen til og med Vest-Agder. (Det er fortsatt forbudt å sette eller trekke teiner til fangst av hummer på kyststrekningen Vest-Agder til grensen mot Sverige fra en time etter solnedgang til en time før soloppgang.)

Reguleringer for 2018:

  • Påbud om bruk av (nedbrytbar) bomullstråd i hummerteiner.
  • Forbud mot fritidsfiske med garn på grunnere vann enn 25 meter i Skagerrak i perioden fra og med 1. juni til og med 15. august.

Kilde: Fiskeridirektoratet

Les også:

– Ulovlig hummerfiske er miljøkriminalitet

Hallvard fra Stavern fikk Nordens største ferskvannsfisk

Fire år gamle Elian fikk kjempelaks på nesten 20 kilo

Personvernpolicy