Menn med depresjon:– Mange menn er deprimerte uten at de er klar over det

Mye av jobben handler om å dissekere den negative indre dialogen, sier forfatter av selvhjelpsbok om depresjon, Kristian Hall.
Mye av jobben handler om å dissekere den negative indre dialogen, sier forfatter av selvhjelpsbok om depresjon, Kristian Hall.  Foto: Foto: Bjørn Wad
Artikkelen fortsetter under annonsen

Deprimerte menn får gjerne andre symptomer enn kvinner når de er deprimerte. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

20 til 30 prosent av oss, uavhengig av kjønn, vil en eller flere ganger i livet oppleve en depresjon.

Her kan du få hjelp

* Ring Mental Helse sin hjelpetelefon

116123 (Døgnåpent)

Eller chat på www.sidetmedord.no

* Røde Kors sin hjelpetelefon Kors på halsen

800 33 321

Eller chat på www.korspahalsen.no

Gratis for alle under 18 år

* Kirkens SOS sin hjelpetelefon

22 40 00 40

Eller SOS-chat på www.kirkens-sos.no

Hvis situasjonen er akutt må du ta kontakt med legevakten der du bor, eller ringe 113

____________________________

Hva gjør jeg?

Snakk med noen du stoler på og fortell om tankene dine

Ring en hjelpetelefon

Ta kontakt med lege eller legevakt

Ikke gi opp

Kilde: Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging, Universitetet i Oslo og Helsenorge.no

Likevel er det slik at menn, i større grad enn kvinner, ikke snakker om det som er vanskelig.

Psykolog Katrine Relander tror den høye terskelen for å be om hjelp blant menn er årsaken til at flere menn enn kvinner velger å ta selvmord.

– Mye handler om mannsrollen. Det er forventet at de skal være sterke og selvstendige, og det å åpne seg blir sett på som tegn på svakhet. Sårbarhet er fremdeles ansett som en feminin kvalitet i vårt samfunn, sier hun.

– Ble værende i sorgen etter faren døde

Depresjon kommer av en forstyrrelse i hjernen. Man vet ikke helt hva som skaper problemene, men personlige opplevelser spiller ofte en rolle ifølge Norsk Helseinformatikk.

Forfatter Kristian Hall slet med depresjon gjennom hele ungdoms- og studietiden. Som fjortenåring mistet han faren sin, og etterhvert utviklet sorgprosessen seg til å bli en langvarig depresjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ble værende i sorgen etter at pappa døde. Depresjonen varierte i intensitet i løpet av de elleve årene, men den var der hele tiden, sier han.

Hall forteller om et ødelagt selvbilde og om selvmordstanker.

– Jeg hadde en indre overkritisk stemme som konstant fortalte meg at jeg var en idiot, at vennene mine hatet meg og at jeg ikke fikk til en dritt. Selvmordstankene var også til stede, sier han.

– Må forvente at menn har like mange følelser

Mennesker som er deprimerte forsøker av og til å skjule sykdommen isteden for å søke hjelp. Relander tror det beste man kan gjøre som pårørende til en mann som har det vanskelig, er å understreke at det å vise sårbarhet er helt i orden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Psykolog Katrine Relander tror den høye terskelen for å be om hjelp blant menn er årsaken til at flere menn enn kvinner velger å ta selvmord. Foto: Foto: Privat
Psykolog Katrine Relander tror den høye terskelen for å be om hjelp blant menn er årsaken til at flere menn enn kvinner velger å ta selvmord. Foto: Foto: Privat

– Jeg tror vi skal forvente at menn har like mye følelser som kvinner for å fjerne stereotypiene. Mye handler om å vise aksept, om å anerkjenne det emosjonelle livet hos menn ved å vise at man ønsker å høre på at vedkommende snakker, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun tror også det finnes menn som ikke er klare over at de er deprimerte.

– Mange kjenner på energifattighet, at ting begynner å bli meningsløst uten at de skjønner hva det kommer av. Menn glir gjerne inn i tilstanden uten å skjønne hva som skjer, og spør ikke om hjelp før de er langt nede. Selv da er det mange menn som har motstand mot å skulle åpne seg, sier hun.

Les også: – Symptomer på angst og depresjon er normalt å ha

– Isolerer seg og drikker mer alkohol

Kristian Kise Haugland, Styreleder i brukerorganisasjonen Mental Helse, forteller til ABC Nyheter at symptomer på depresjon blant menn, skiller seg fra de symptomene deprimerte kvinner opplever.

– Mange menn opplever at det er vanskelig å åpne seg om depresjon fordi de ikke vet at de har det. Den informasjonen som har blitt gitt ut om depresjon, har i stor grad fokusert på de symptomene kvinner har, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Haugland forteller at de mannlige symptomene først og fremst skiller seg fra kvinners ved at menn får problemer med å gjennomføre ting, og at mange får sinnelagsproblematikk.

– Ting du ikke har hatt problemer med å gjennomføre tidligere, kan bli problematisk. Man blir gjerne fortere sint på upassende tidspunkter enn før. Mange opplever også at konsentrasjonen kan svikte, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Psykolog Peder Kjøs bekrefter at symptomene menn erfarer under en depresjon, kan være annerledes enn symptomene man ser hos kvinner.

– Menn som er deprimerte drikker ofte mer alkohol. I tillegg isolerer de seg mer, sier han til ABC Nyheter.

Han tror også at det i mange miljøer fortsatt er sånn at mannsidealet er lite åpent for at man kan vise følelser, og særlig å vise svakhet og sårbarhet.

Psykologen Peder Kjøs er blant annet kjent fra NRK-serien "Jeg mot meg". Foto: Foto: Ida K. Holth
Psykologen Peder Kjøs er blant annet kjent fra NRK-serien "Jeg mot meg". Foto: Foto: Ida K. Holth

– Det er ikke alltid så enkelt, fordi mange ønsker at mannen er den solide klippen som andre kommer til med sine problemer. Da passer det dårlig at også han har behov, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøs tror tabuet er størst blant menn i alderen 60-70 år.

– Mitt inntrykk er at det er vanskeligst for de som er i en slik alder at de helst skal få til alt, samtidig som de har vokst opp i en tid da det ikke var så mye snakk om følelser, altså menn på rundt 60 til 70 år, sier han.

Han sier at de som er enda eldre, gjerne snakker friere om følelser, fordi de ikke lengre har behov for å være så sterke.

Les også: – Vis at du ser, at du lytter, at du bryr deg

– Desidert flest henvendelser fra kvinner

Kristian Hall forteller at det var insistering fra søsteren og moren som gjorde at han til slutt oppsøkte hjelp mens han var student i Trondheim.

Kristian Hall blogger i dag om selvhjelpsteknikker mot depresjon på sin hjemmeside kristianhall.no. Foto: Foto: Privat
Kristian Hall blogger i dag om selvhjelpsteknikker mot depresjon på sin hjemmeside kristianhall.no. Foto: Foto: Privat

– De to årene med intensiv terapi ble starten på tilfriskningsprosessen. Jeg lærte mye om meg selv og om mitt forhold til pappa, forteller han.

Til tross for målrettet arbeid i terapi, følte ikke Hall seg hundre prosent frisk ved endt behandling. Han bestemte seg derfor for å ta saken i egne hender.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter jeg var ferdig i terapi begynte jeg å gjøre research. Jeg lærte om kognitive teknikker, positiv psykologi, mindfulness og meditasjon, sier han.

Hall sier at han ble helt frisk da han var 25, og at hele prosessen munnet ut i en bok om temaet, Opp fra avgrunnen. I dag driver han en blogg om selvhjelpsteknikker mot depresjon. Han er en av de som ser at det fremdeles er et sterkt kjønnsmønster på det å snakke om depresjon.

– Statistikken på bloggen min tilsier at like mange menn og kvinner besøker nettstedet, men jeg får desidert flest henvendelser fra kvinner. Det er kvinner som sender mailer og kontakter meg, mens menn som regel bare besøker nettstedet. Det viser at det fremdeles er et sterkt kjønnsmønster, sier han.

– Vet ikke at de er deprimerte

Hall tror det er flere årsaker til at menn velger å tie.

Det første han nevner er forskjellen på det mannlige og det kvinnelige ideal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som gutt blir de fleste oppdratt til å ta seg sammen hvis de slår seg eller har det vondt. Du skal liksom rette deg opp og kline til uansett. Forskjellen på hvordan du føler deg og det mannlige ideal blir så stor, og det kan forsterke depresjonen, sier han.

Han tror også at det er store forskjeller fra vennegjeng til vennegjeng når det kommer til åpenhet om depresjon.

– Jeg er i en vennegjeng hvor det er innafor å snakke om følelser. Men i den arketypiske guttegjengen er det nok ikke sånn, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hall tror også at det er vanskeligere for menn å erkjenne at de har en depresjon.

– Jeg tror mange menn kan tenke at livet er for jævlig, at man er sliten og lei, men at man ikke er klar over at man har en depresjon, sier han.

To ting avgjørende for å bli frisk

Kristian Hall er ikke i tvil om hva som var viktig for hans bedringsprosess.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hans første milepæl var å starte i terapi for å snakke med en objektiv person om den kompliserte sorgen, og om sitt forhold til sin far. I tillegg lå mye av nøkkelen i å forstå det Hall kaller for «metatenkning».

– Det er ikke vilkårlig på hvilket vis vi tenker, og hvordan vi har det. Det finnes en rekke kognitive teknikker som kan endre disse tankemønstrene. Mye av jobben handler om å dissekere den negative indre dialogen, sier han.

Hall er ikke redd for at depresjonen skal komme tilbake.

– Jeg har så mange forsvarsteknikker jeg kan bruke, og jeg er ikke redd for å bli deprimert igjen, forteller han.

Hans viktigste budskap er at det vanvittig mye hjelp å få, og at det er mye man kan gjøre selv. Han tror også at samfunnet beveger seg mot en større grad av åpenhet.

– Jeg synes vi ser en bedring for begge kjønn og i alle aldre. Jeg tror mye av grunnen skyldes at de yngre generasjonene endrer seg, og at det for hver generasjon som vokser opp, blir lettere å snakke om følelser, avslutter han.

Les også:

Selvmordsforsker: – Vi må vise at det finnes andre utveier enn døden

– Å si at du føler deg ensom i Norge er svært tabubelagt