Meny

Drepte kvinner fordi han følte seg lite attraktiv

– Sam elsker og drikke blod. Gå ut og drep, kommanderer pappa Sam

Nå snakker «Son of Sam» ut om tiden som morder. 

I går var det 40 år siden «Son of Sam» ble pågrepet i New York. David Berkowitz, som han egentlig heter, skjøt og drepte seks mennesker i New Yorks gater mellom 1976 og 1977. Syv personer ble også såret av Berkowitz.

Nå snakker han ut i et intervju.

– Det er så lenge siden. Jeg trodde (den beryktede) ville falme bort til slutt. Jeg ønsker å legge det bak meg, men jeg klarer det ikke, forteller en tydelig preget 64-åring.

Han hadde spredt skrekk i byen siden han tok livet av sitt første, tilfeldige offer i juli 1976. På dette tidspunktet var Berkowitz 23 år gammel.

Les også: Risikerer 169 år i fengsel

Begynte med ildspåsettelse

Han skrev også brev til politiet der han hånte etterforskerne og titulerte seg som «Son of Sam». Jakten på den forstyrrede drapsmannen fikk massiv dekning i mediene, og kom til å prege atmosfæren i New York i de mange månedene den varte. En parkeringsbot som ble utskrevet på Berkowitz’ bil ikke langt fra et av åstedene var medvirkende til at han omsider ble anholdt. I politiavhør hevdet drapsmannen at han hadde begått ugjerningene på kommando fra naboens svarte labrador retriever, som han mente var besatt av en urgammel demon.

Dette var forsiden av New York Post den 11. august 1977. Foto: AP
Dette var forsiden av New York Post den 11. august 1977. Foto: AP

Berkowitz ble som barn beskrevet som en einstøing. Nabobene beskriver han som bortskjemt, rampete og vanskelig. Han begynte i tidlig alder med ildspåsettelse.

Som 18-åring vervet han seg til den amerikanske hæren og tjenestegjorde for landet i Sør-Korea.

Allerede på julaften i 1975 skal Berkowitz ha knivstukket to jenter. Disse overlevde. Deretter skal Berkowitz ha begynt å bruke en grovkalibret revolver.

«Son of Sam» forteller i intervjuet at han ser tilbake til fortiden som livet til en annen mann, som var "veldig bekymret" og under påvirkning av "demoniske påvirkninger".

– Jeg ble overvunnet. Jeg forventer ikke at noen skal forstå, sier Berkowitz i intervjuet.

Les også:  Barn sonet sammen med voksne

– Jeg serverte djevelen

Hans hat var spesielt rettet mot kvinner, Hatet bunnet i at han mente at han hadde fått for lite oppmerksomhet av kvinner opp gjennom årene.

Berkowitz snakker ut om hva som førte han til å drepe, om livet før han ble en morder og om livet i fengsel.

– Hvis du kunne gjort alt på nytt, hva ville du endret?

– De forferdelige tingene som skjedde, ville aldri skjedd. Det var bare en pause fra virkeligheten. Jeg tror jeg gjorde det for å berolige djevelen. Jeg beklager det, men jeg vil egentlig ikke snakke om det.

– Berolige djevelen?

– På denne tiden serverte jeg ham. Jeg føler at han tok over hjernen og kroppen min. Jeg overga meg bare til de svært mørke kreftene, og jeg angrer med hele mitt hjerte.

Son of Sams revolver blir vist frem av politiet i New York, etter at han ble fengslet i 1977. Foto: Ira Schwarz / AP
Son of Sams revolver blir vist frem av politiet i New York, etter at han ble fengslet i 1977. Foto: Ira Schwarz / AP

Etter drapene på Alexander Esau (20) og Valentina Suriani (18), la Berkowitz igjen et langt brev til politisjefen i New York. Her presenterer han seg som «Son of Sam» for første gang:
- Sam elsker å drikke blod. Gå ut og drep, kommanderer pappa Sam, skrev Berkowitz i brevet.

Den 30. april mottar en journalist i avisen Daily News, også et brev:

- Jeg er her fortsatt. Som en ånd som drifter i natta. Tørst, sulten, stopper sjelden for å hvile, ivrig etter å gjøre Sam tilfreds. Jeg elsker arbeidet mitt. Nå er tomrommet fylt.

Les også: Innsatte barn får mindre utetid fra cellen enn anbefalt

Fortsatt bak murene

29. juli 1976 skyter han Donna Laurie (18) og venninnen Jody Valenti (19). Førstnevnte dør momentant av skuddene hun fikk i ryggen, mens Valenti overlever. Hun ble truffet i låret.

23. oktober 1976 dreper Berkowitz paret Carl Denaro (20) og Rosemary Keenan (18). Begge blir skadet, men overlever.

27. november 1976 skyter han jentene Donna DeMasi (16) og Joanne Lomino (18) henholdsvis i halsen og i ryggen. Begge overlever.

30. januar 1977 skytes Christine Freund (26) og hennes forlovede John Diel (30). Diel overlever, men Freund dør senere av skadene. Dette skal ha vært første gang politiet begynte å se en sammenheng mellom hendelsene.

8. mars 1977 blir den 19 år gamle studenten Virginia Voskerichian skutt i hodet. Hun dør momentant, og to dager senere holder politiet en pressekonferanse hvor de informerer om at flere personer er blitt drept med samme våpen. Med en bekreftet seriemorder begynner pressedekningen for alvor å ta fyr.

I april 1977 skyter Berkowitz Alexander Esau (20) og Valentina Suriani (18). Begge dør.

Sommeren 1977 fortsetter han med de samme handlingene som tidligere. Berkowitz skyter unge par, som sitter i parkerte biler. I løpet av sommermånedene skal en person ha blitt drept og tre skadet.

Han skal ha tatt livet av unge, vakre kvinner fordi han var sint, alene og følte seg lite attraktiv.

Til slutt oppretter politiet en egen «Son of Sam»-gruppe, og til slutt blir Berkowitz tatt.

Sommeren 1978 ble han dømt til seks livstidsdommer, og Berkowitz sitter fortsatt fengslet. Han har ved flere anledninger bedt om å få godkjent prøveløslatelse, men det har myndighetene nektet.

Les også:  Skallet drapsmann vinner tupérettsak

Annonse
Populært