10 norske podcaster du bør høre på

Foto: Jonathan Grado/flickr/ CC BY-SA 2.0
Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste årene har podcastmarkedet eksplodert i land som Sverige og USA. Nå begynner utvalget i Norge å bli så stort at det er på tide å oppsummere med noen podcast-anbefalinger. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De aller fleste som begir seg ut i «podcast-riket» blir hekta. Kanskje skyldes det at du kan lytte til podcaster overalt- mens du kjører bil, mens du vasker huset eller mens du jobber.

Ved å lytte til podcaster kan du holde deg oppdatert på temaer som interesserer deg, når du selv måtte ønske.

I denne artikkelen gir vi deg våre 10 beste podcast-tips.

1. Aftenpodden.

Aftenpodden er Aftenpostens ukentlige politikkpodcast, og ledes av Trine Eilertsen, Sarah Sørheim og Lars Glomnes.

Dersom du ønsker å sette deg inn i politikken før høstens valg, er denne skarpe, men likevel jordnære og hverdagslige politiske podcasten å anbefale. Humoren sitter løst selv når alvorlige temaer diskuteres.

2. Dagsnytt atten

Nyhetsmagasinet Dagsnytt atten sendes på NRK mandag til fredag nøyaktig klokken 18.03.

Dersom du mot formodning er opptatt på den tiden av døgnet, har NRK de siste årene gjort det mulig å laste ned hver episode som podcast. Med andre ord er det fullt mulig å få en nyansert oppdatering på nyhetsfronten på vei til jobb eller mens du ligger på sofaen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredrik Solvang og co. disker opp med gode debatter, og denne må anses som et must fram mot valget 11. september!

3. Sosialt sett.

Denne podcasten handler om kommunikasjon og teknologi, og ledes av Astrid Valen-Utvik og Heidi Sperre.

Temaer som sosiale medier og digitaliseringens utvikling er gjengangere i denne podcasten.

Den inneholder mange lærerike diskusjoner, og passer for mennesker som har sansen for det tekniske, det sosiale og kombinasjonen av de to.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

4. Foppal med Bernt Hulsker

Foppal med Bernt Hulsker er en herlig podcast som balanserer det fotballfaglige og det humoristiske på en veldig god måte. Hulsker er selve drivkraften i podcasten, og gjør det på en utsøkt måte.

Det morsomme med denne podcasten er at man ikke nødvendigvis trenger å være lidenskapelig opptatt av fotball for å kose seg med den. De morsomme historiene, gullkornene og avsporingene er vel så artige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Birger (86) slår fortsatt fra seg

5. Pia og psyken

Denne podcasten tar utgangspunkt i viktigheten av å snakke om psyken. Pia Beate Pedersen og «huspsykiater» Anne Kristine Bergem tar imot ulike gjester som på forskjellige måter har kjent på utfordringer knyttet til sin egen eller andres psyke.

Pia har selv diagnosen bipolar 2, og bidrar til å normalisere en lidelse mange ser på som skremmende. De vanskelige temaene blandes sammen med en god dose humor, og resultatet har blitt en flott podcast som ufarliggjør psykiatri, fordommer og tanker.

6. Salongen

I Salongen inviterer programlederne inn en ny gjest for hver episode, og man får som lytter bli vitne til mange flotte menneskemøter.

Utover det er Salongen vanskelig å oppsummere, ettersom samtalene i studio så å si rommer «alt». Det snakkes om døden, religion og mer trivielle ting.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I blant har programlederne egne sendinger uten gjester hvor det snakkes om større overordnede temaer som «hva er den gode samtalen?» eller «er du et helt menneske?»

Artikkelen fortsetter under annonsen

7. Lørdagsrådet

Lørdagsrådet ledes av den svært dyktige programlederen Siri Kristiansen.

I hver episode kommer tre nye rådgivere på besøk, som sammen med Kristiansen skal løse «problemer» som lytterne har sendt inn.

Hører du på denne kan du regne med å få deg en god latter, samtidig som du kan reflektere over hva du selv ville gjort i situasjonene som lytterne befinner seg i.

8. Sånn er du

I denne podcasten har Harald Eia og Nils Brenna personlighetstestet gjesten som kommer på besøk i studio på forhånd. Timen i studio går derfor ut på å bli kjent med personens personlighet.

De inviterer gjerne inn veldig interessante personligheter som Jon Almås, Tore

Sagen eller Christian Ringnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du liker å granske din egen eller andres personlighet, er denne podkasten noe for deg.

Les også: 7 trinn til et lykkelig hverdagsliv

9. Bokpod

Dette er podcasten er for deg som er interessert i litteratur. I bokpod er Hallgeir Opedal i samtale med 18 av Norges viktigste forfattere. De forteller om sine arbeidsrutiner, hvordan det er å være forfatter, og hvorfor de ble forfattere.

Mye av grunnen til at denne podcasten har blitt så populær, skyldes nok intervjueren selv. Opedals tilstedeværelse og nysgjerrighet på forfatterne han intervjuer, gjør at man lett blir fengslet av disse menneskemøtene.

10. Bra damer

Etter å ha hørt denne podcasten, kommer du til å innse hvor mange bra damer det finnes i Norge. Har du ikke lyttet til Guri Solbergs podcast, bør du gjøre det nå.

Solberg intervjuer kvinner som Linnea Myhre, Selda Ekiz, Else Kåss Furuseth, Kadra Yusuf, Ida Fladen og Maria Mena - alle damer som er spennende og unike på hver sin måte. Denne podcasten er i samme gate som «Salongen», bare at den kun har kvinnelige gjester.

Slik laster du ned podcaster

  • iPhone-brukere trenger i utgangspunktet ikke å laste ned en egen podkast-app. Apple har sin egen app kalt Podcaster(App Store, gratis), og i iOS 8 kommer denne forhåndsinstallert. I denne appen kan du søke på de podcastene du har lyst til å høre på.
  • Android-telefoner kommer ikke med noen innebygd podkast-app. Du kan imidlertid laste ned Pocket Casts eller Tuneln Radio dersom du har Android telefon.

God lytting!

Les også:

Disse bøkene må du lese i sommer

Paris: Lenge leve forskjellen