Meny

Derfor er badevannet kaldt

Det er ikke alltid det er en fryd å hoppe i havet. Dette er bildet er tatt på Sørenga i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vinden må ta på seg noe av skylden.

Det er ingen automatikk i at det er varmt vann i sjøen, hvis det er varmt i lufta. Det er flere faktorer som spiller inn. Det skriver NRK.

Fos oss som bor i Nord-Europa, er Golfstrømmen den viktigste faktoren til varmt vær.

– Den har vært varm de 10–15 siste årene og er det fortsatt. Når det gjelder badetemperaturene er det kun en tynn liten flik på toppen av havet, som kanskje ikke er mer enn en meter dyp, sier havforsker ved Havforskningsinstituttet, Svein Sundby til NRK.

Les også:   Her kan du bade naken

Vindretning har mye å si

Sundby påpeker at vinden spiller en stor rolle når det kommer til badetemperaturer.

– Kraftig fralandsvind, spesielt tidlig på sommeren, skaper store og raske endringer i badetemperaturen. Vinden trekker det oppvarmete overflatevannet med seg ut til havs, og kaldt vann fra dypet stiger opp mot overflaten langs skjærgården. Noen timer med fralandsvind og badevannet er blåst til havs.

Forskeren understreker at temperaturene kan synke drastisk hvis det blir en endring av vindmønsteret. Blir det en natt med fralandsvind, kan overflatetemperaturen synke til rundt ti grader.

– Normaltemperaturen på 20 meters dyp ligger på mellom åtte og elleve grader, sier Sundby.

Stensrudtjernet varmest i landet

For øyeblikket er det Stensrudtjernet i Oslo som har den varmeste temperaturen i landet. Der ble det i går målt til 20 grader i vannet. 

På Kristiansand feriesenter er det noe kaldere. Der viste gradestokken kun 12 grader i vannet tirsdag moren, ifølge yr.no

Her kan du sjekke badetempraturene landet rundt.

Tidligere i sommer kunne ABC Nyheter melde om gode badetempraturer flere steder i landet.

Les også:   Bli en livredder i sommer

Helse og livsstil
Populært