Opplevde dansende hai i nordnorsk fjord

– Da vi nærmet oss så jeg bare noe gigantisk som kom svømmende på tvers av båten, forteller Svenn Are Johansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vanligvis handler det om delfiner og en og annen spekkhugger når det meldes om møter med havets store beboere i norske farvann. Men det som fanget oppmerksomheten til Svenn Are Johansen og Emelie Våtvik mens de var på fisketur ute på Breivikfjorden i Finnmark, var noe ganske annet.

I klassisk «Haisommer»-stil fikk de plutselig øye på en stor og mørk haifinne som kom opp til overflaten. Så begynte den å «hoppe» i overflaten.

– Det var rett og slett et spektakulært haishow. Den var fem-seks meter lang, og kjørte i åtte-ti knop. Vi var ikke så gira på å komme så nært, for den greia der var veldig stor, beskriver Johansen overfor NRK Finnmark.

Brugde kan i noen enkelte tilfeller bli opp til 13,7 meter lang. Arten spiser hovedsaklig plankton og er ufarlig for mennesker. Foto: Wikimedia
Brugde kan i noen enkelte tilfeller bli opp til 13,7 meter lang. Arten spiser hovedsaklig plankton og er ufarlig for mennesker. Foto: Wikimedia

– Den var skikkelig sprelsk, den hoppet og danset rundt båten. Vi hadde den 20 meter fra på det nærmeste. Dette er sjeldent kost i Finnmark, fortsetter han.

Professor i arktisk og marin biologi ved UiT Norges arktiske universitet, Audun Rikardsen, sier til NRK at det mest sannsynlig dreier seg om en brugde som er verdens størst fisk nest etter hvalhaien.

– Men jeg har aldri hørt om eller sett at den har hoppet før. Jeg har søkt rundt på nettet, men har verken funnet bilder eller video som bekrefter at den gjør det. Så det er en veldig spesiell opplevelse det der, konkluderer Rikardsen.

Les også: Hai svømte mellom badegjester på Mallorca

Personvernpolicy