Seks av ti unge ser på skjerm i senga

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix

Mer enn seks av ti personer under 30 år bruker elektroniske medier hver eneste kveld i senga etter at de har lagt seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en undersøkelse laget av Siri Waage ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer. Studien er publisert i tidsskriftet Sleep Medicine tidligere i år.

– Funnene våre er bekymringsfulle. Lys fra elektroniske medier kan påvirke søvn- og døgnrytmen vår. I tillegg vil selve aktiviteten på de elektroniske mediene, som fore eksempel dataspill og TV-programmer, også virke oppkvikkende og kan føre til at det blir vanskeligere å sovne. Gode søvnhygieneråd er å unngå nettopp slik bruk, sier Waage til Forskning.no.

Les også: Hvor mange timer søvn trenger du?

Alle aldersgrupper sett under ett er det 27 prosent som svarer at de bruker elektroniske medier hver kveld i senga.

Undersøkelsen omfatter også andre sengevaner. Seks av ti svarer at de skifter sengetøy annenhver uke eller oftere, mens en del menn ikke aner når sengetøyet ble skiftet sist.

Særlig de eldre foretrekker å ha det kjølig på soverommet. Halvparten av de spurte over 60 år sover med åpent vindu hver natt og holder temperaturen under 12 grader om vinteren.

Dessuten svarer to av tre at de foretrekker å sove på siden. Kvinner sover heller på høyre enn på venstre side. 15 prosent vil helst sove på ryggen, noe forskerne mener kan forverre snorking.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy