Åpen for alle - alltid

Brodtkorb: – Jeg skal ikke legge skjul på at det har kostet mye

Etter å ha hatt en av landets mest sentrale politiske posisjoner skal Julie Brodtkorb bli ny administrerende direktør i Maskinentrepenørenes forbund.
Etter å ha hatt en av landets mest sentrale politiske posisjoner skal Julie Brodtkorb bli ny administrerende direktør i Maskinentrepenørenes forbund. Foto: Andreas Klemsdal
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er best i mindre doser, sier Julie Brodtkorb. Så Erna Solberg må greie seg uten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jule Brodtkorb:

Sivilstatus: Gift. Barn på 8, 11 og 13 år.

Stilling: Sluttet som stabssjef ved Statsministerens kontor. Begynner som adm. direktør i Maskinentreprenørenes Forbund, etter lang karantenetid.

Aktuell: Ny jobb.

Bakgrunn: Siviløkonom fra Norges Handelshøyskole. Trainee i Geelmuyden.Kiese, markedssjef i Utfors, senere ulike jobber i Høyre, som nærings- og finanspolitisk rådgiver, sekretariatets nestleder og kommunikasjonssjef. Har også vært adm. direktør i kommunikasjonsbyrået JKL Oslo. Fra oktober 2013 var hun hun statssekretær og stabssjef ved Statsministerens kontor. Brodtkorb har vært leder i Høyres Kvinneforum og medlem av Høyres arbeidsutvalg.

– Jeg hadde fullstendig misforstått. I begynnelsen gjorde jeg alt galt.

Hun har vært politisk aktiv siden puberteten, og kronet karrieren med jobben som statssekretær og stabssjef ved Statsministerens kontor (SMK). Hun har sjonglert stats-
besøk og budsjettforhandlinger, samtidig som Europa har vært ustabilt. Men så feilet hun på det mest banale. Middagene.

– Du må selvsagt aldri dra av plastfolien på Toro-rettene eller ta maten ut av Fjordland-posene før du varmer dem. Ta en gaffel og stikk to hull på toppen, før du setter dem i mikrobølgeovnen. Når det kommer en høy lyd er middagen ferdig. Aldri ta av plasten! sier trebarnsmoren Julie Brodtkorb (42) til Finansavisen.

Denne uken ble det kjent at neste steg i livet ikke er en retur til PR-bransjen og ikke er en fremtid som vinbonde i Portugal. Hun skal blir adm. direktør i Maskinentreprenørenes Forbund. Folk som kjenner henne er en smule forbauset.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fullt hus

Huset på Smestad i Oslo er totalrenovert. Alle hjem er unike, men dette, hvor skal vi begynne? Vi kan begynne i kjelleren. Her bor en syrisk familie. De bor i sokkelleiligheten, fordi Julie Brodtkorb og ektemannen mener at folk i alle deler av byen må bidra til å integrere flyktninger. På kjøkkenet er det fullt liv. Der står Emanuel, opprinnelig fra Ghana. Han er student og fotballspiller på Bærums førstelag. Hvorfor står han her? Han bare bor her. I likhet med kjæresten hans, Marthe fra Sarpsborg. På kjøkkenbordet sitter Brodtkorbs yngste datter sammen med en venninne og gjør lekser. Så kommer sønnen hjem. Han spør med undring hvorfor det ligger en vernehjelm i gangen. Han hilser høflig, og begynner å stryke morens store hår. Slik står han i to minutter, før han lener seg mot morens øre og hvisker: Mamma, kan jeg ta en is? Hun kaster litt på håret, snur seg mot sønnen, smiler og hvisker tilbake: Nei!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En som ikke bor fast i dette fellesskapet er Brodtkorbs nye ektemann, Thore Kristiansen. De ble viet 1. april i år, til Liverpools hymne, sunget av Nidarosdomens Guttekor. Koret sang «You’ll Never Walk Alone». Treffende nok, for Thore Kristiansen er alltid like spent på hvem som bor i huset når han kommer innom, fra sin jobb i Portugal.

– Jeg kan anbefale vår løsning. Jeg har tre barn, han har fire. Vi har snakket om at det hadde vært fint å sitte sammen på kveldene og ta et glass vin. Men hvor ofte gjør man det? Jeg har gjennom syv år alene blitt vant til å bestemme. Jeg er best i mindre doser, innrømmer hun til Finansavisen.

Les også: Tajik tatt uten billett på T-banen

Sluttet som stabssjef

Mindre doser skal det bli. Hun har sluttet som stabssjef ved SMK, en av de mest sentrale posisjonene i norsk politikk. Da Erna Solberg var på reise, var det Julie Brodtkorb som styrte kommandosentralen i det politiske landskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var et hektisk liv, med hverdag som alenemor til tre. Hun kom seg hjem til middag, men arbeidsdagen var aldri ferdig på ettermiddagen. Barna måtte stadig bli med til møter i statsministerboligen eller på kontoret. Høsten i fjor var ekstrem. Forhandlinger fra august til desember. I fire, fem uker gikk det bokstavelig talt døgnet rundt, i viktige forhandlingsmøter med den yngste datteren på slep.

Så det er egentlig ikke en jobb, det er et liv styrt av jobben.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg skal ikke legge skjul på at det har kostet mye. Det har vært tøft fordi jeg ikke har hatt en partner hjemme som har kunnet ta ansvar når jeg har vært travel. Erna har hatt Sindre, jeg har ikke hatt en Sindre. Men så må man ikke glemme alt barna har fått med seg.

– Mine barn har fått oppleve ting andre barn ikke får oppleve. Jeg tror ikke det er så mange barn i den alderen som rundt temaet ulv kan sitere Bernkonvensjonen og som vet mer enn garvede journalister om hva som foregår i budsjettforhandlinger. Et av barna mine hadde kommet betuttet på skolen en dag. Læreren spurte hva det var. Da svarte barnet mitt: «Vet du ikke det? Vi har kanskje ikke en regjering».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig føles det rart.

– Dette er første gang på 16 år jeg er totalt på utsiden. Det er valg, og jeg skal følge med uten å vite hva som foregår på innsiden, sier hun til Finansavisen.

Men det blir mer politikk.

– Maskinentreprenørenes Forbund er bygget opp litt på samme måte som et politisk parti, med landsmøter og regionstyrer. Er det noe jeg har lært fra Høyre, er det at sånne organisasjoner ikke kan styres fra
toppen, de må drives nedenfra og opp. Min jobb blir derfor å starte med reiser rundt i Norge for å lære meg organisasjonen.

Les også: Frp vil ha pilsdrikking i parkene

– Hadde lyst på et annet liv

Den nye jobben er en jobb og ikke en livsstil.

– Hva vil du si til dem som ikke helt tror på karriereskiftet, som kanskje tenker at det er midlertidig? En mellomlanding?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg hadde lyst på et annet liv nå. Jeg ser heller ikke for meg å gå inn i politikk igjen. Jeg har gjort min samfunnsplikt på det området.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Har du røket uklar med landets statsminister?

– På ingen måte, vi har det samme gode forholdet. Jeg skal til henne på middag til uken, med resten av staben.

– Kan du oppleve et kulturkrasj når du nå skal lede
maskinentreprenører landet rundt?

– Jeg er ydmyk. Jeg kan ikke det faglige, jeg kan ledelse og det politiske. Samtidig er det mange store samfunnsoppgaver som denne organisasjonen kan være med å løse, og dette skal jeg bidra til.

– Når kommer boken om regjeringens indre liv?

– Den kommer den dagen Erna vil. Jeg tror og håper at det blir veldig mange år til, for jeg mener Høyre bør fortsette det partiet har startet. Men jeg tenker at om hun trenger hjelp, så har jeg notatbøkene mine.

– Hvor ligger notatene?

– De ligger trygt gjemt, og om noen skulle finne dem, vil det ikke være mulig å tyde skriften.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vil bruke det offentlige til å endre folks matvaner

– Siv var litt skummel

For vi må ikke tvile et sekund på hvem som er hovedpersonen på SMK. Det lages ferskbrygget kaffe kun de dagene statsministeren er inne. Er hun ikke inne, er det kun kaffemaskinen som gjelder. Og det er alt vi får vite om regjeringens indre liv.

– Jeg har selvsagt taushetsplikt. Å avsløre hemmeligheter er lovbrudd, blunker Brodtkorb.

Men dette kan hun avsløre, tiden i regjeringen har gitt henne nye venner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Erna har jeg jo kjent lenge, men de siste årene er jeg også blitt veldig godt kjent med Siv. Jeg hadde en oppfatning om at Siv var litt skummel. Men hun er et av de varmeste menneskene jeg har truffet, og er en ekstremt god leder av sitt parti.

– Venninner?

– Ja, jeg vil si jeg ser på Siv som en venninne.

Spenningen var stor natten Høyre og Frp-regjeringen skulle innta regjeringskvartalene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg husker jeg lå og tenkte på dette natten før vi skulle inn. Disse menneskene har jobbet for Jens Stoltenberg i åtte år. De sto sammen gjennom 22. juli. Vi hadde vært fienden i åtte år. Hvordan ville vi bli mottatt? Jeg hadde hørt mye om embedsverket, men jeg opplevde aldri at de ønsket noe annet enn å jobbe for oss. De kunne omtrent vår plattform bedre enn oss selv. Kulturen på statsministerens kontor er helt fantastisk.

Saken fortsetter under bildet

I ungdommen hadde Julie Brodtkorb perleøredobber, kort hår og bilder av Jan Tore Sanner på pikerommet. De siste årene har hun jobbet tett med både ungdomshelten og landets statsminister. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
I ungdommen hadde Julie Brodtkorb perleøredobber, kort hår og bilder av Jan Tore Sanner på pikerommet. De siste årene har hun jobbet tett med både ungdomshelten og landets statsminister. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Mange flinke maktpersoner

Hun forteller om møtet med mennesker som Nina
Frisak, tidligere regjeringsråd ved SMK. Hun er en av landets skarpeste jurister. Hun var alltid der til hjelp, enten det gikk ut på å avklare det faglige i kompliserte politiske saker, eller lage kakao til stabssjefens barn. I dag møtes de regelmessig til lunsj.

– Vi har så mange flinke maktpersoner i Norge, som kunne tjent langt mer penger i næringslivet, men som velger samfunnsoppdraget og står i det døgnet rundt, uten å få æren i media.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til Siv Jensen og Nina Frisak, kommer hun med rosende ord om Elisabeth Grieg, Else Bugge Fougner og Kaci Kullmann Five. Fiendene får vi ikke høre om.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før vi møtte henne, mottok vi en nærmest uleselig tekstmelding.

– Landet vårt er blitt styrt av to kvinner med dysleksi. Hva har dere oppnådd?

– Regjeringen hadde store ambisjoner på infrastruktur og vei. Der mener jeg vi har kommet svært langt. Vi lovte å gjøre noe med den norske skolen, og der ser vi nå resultater. Så gikk vi ut med et løfte om at vi i helsevesenet skulle bry oss om menneskene og ikke systemene. Og helsekøene går ned. Så vil det være områder hvor vi ikke er i mål, det er derfor denne gjengen bør få fire nye år.

– Hva var høydepunktet?

– Det største øyeblikket var da vi greide å få frigitt det norske gisselet på Filippinene. Det verste var da vi forsto at vi ikke greide å befri nordmannen som ble tatt som gissel av IS i Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Livet er best om du brenner for noe

Det har vært travelt helt fra start, i Julie Brodtkorbs liv. Da far kom til sykehuset for å se sin nyfødte datter, fikk han beskjed fra jordmoren om at den nybakte moren allerede var forsvunnet. Hun hadde forlatt sykehuset og tatt en taxi etter å ha sett en annonse for en tannlegepraksis. Hun var tannlege i Trondheim og ville begynne for seg selv.

I 2016 ble Julie Brodtkorb kåret til landets 6. mest mektige kvinne av Kapital. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
I 2016 ble Julie Brodtkorb kåret til landets 6. mest mektige kvinne av Kapital. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det ble ikke mindre hektisk. Om lille Julie var syk, fikk hun værsågod bli med på tannlegeklinikken og ligge på en klappseng på bakrommet. Herfra kunne hun høre pasientene med tannlegeskrekk hyle. Lukten og lydene sitter i den dag i dag. Og moren kunne sitte hjemme på en lørdag kveld og trene på å sy sting i en kjøttklump, for å bli Trondheims beste tannlege.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men dette lærte hun seg: Livet er best om du brenner for noe. Det var slik hun fant Unge Høyre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg var prototypen på den ekle, plagsomme og irriterende Unge Høyre-jenta. Store perleøredobber i ørene, konservativ sveis til ørene, en bluse og mørk blå dressjakke. Og her snakker vi 9. klasse.

Stakkars storebror.

– Jeg var sikkert en pyton lillesøster. Men i dag har vi et godt forhold, det er ham jeg ringer hvis det butter imot.

I Unge Høyre så hun hvordan AUF hadde et internasjonalt engasjement, mens de unge blå var mest opptatt av å få nynorsk ut av skolen. Ungdomsopprøret ble å kreve å få reise til Honduras for å lære om sandinistene. Foreldrene holdt igjen, men gikk motvillig med på en reise dersom hun dro til en katolsk nonneskole.

Nonnene i Honduras var skeptisk til en høy, nordisk jente. De hadde hørt litt av hvert om den skandinaviske kulturen. Hun fikk en måned på seg til å bevise at
hun fortjente en plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dratt ned av talerstolen

Etter en måned skulle hun holde en tale, og skapte skandale. Hun forvekslet det spanske ordet nonne i flertall med et slangord for hore. Hun ble dratt ned av talerstolen.

– Det har vært en opplevelse å ta med seg. Når jeg har gruet meg til taler i voksen alder, har jeg tenkt tilbake på hendelsen i Honduras, og tenkt at det uansett ikke kan blir så ille som den gang.

Noen av nonnene tok til slutt den unge jenta fra Trondheim under vingene, og hun fikk bli der i 13 måneder. Men hun fortalte aldri foreldrene om hvor tøft det var.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun angrer ikke på at hun brukte ungdommen sin i Unge Høyre, med bilder av Jan Tore Sanner på
pikerommet.

– Jeg hadde ikke kommet meg mye ut uten partiet. Jeg hadde en konservativ far, men fikk lov til å dra til Oppdal da invitasjonen viste at det var et ideologisk kurs i Edmund Burke. For meg og flere andre var det et smutthull. Det var mye festing, det var verre i ungdomspolitikken den gang. Den gang drakk vi hjemmebrent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Voksenlivet startet som trainee for Hans Geelmuyden i 2000. Samme år rykket hun ut i VG. Hun tok et aldri så lite oppgjør med sine egne foreldre: Dropp barn hvis du vil gjøre karriere, sa Brodtkorb over en dobbeltside i landets største avis, og fortalte hvordan barndommen hennes ble preget av to foreldre som var oppslukt av hver sin karriere.

– Så hva sier du i dag, Julie Brodtkorb?

– Min mor hadde jo et klokt svar, da hun ble spurt av VG. Hun svarte: «Jeg registrerer hva hun sier. Det skal bli gøy å se hva hun selv velger»

Men livet kan ikke planlegges. På begynnelsen av 2000-tallet jobbet hun på Stortinget og møtte finansmannen og grisebonden Tore Aksel Voldberg, noe hun i dag ikke vil kommentere eller snakke om.

Dyrevernaktivister mente griser som skulle kastreres måtte få bedøvelse. Grisebonden var uenig. Lobby ble til jogging og senere bryllup. Hun flyttet inn på Skøien Hovedgård. De fikk tre barn sammen og bodde på 2.000 kvadratmeter. Hun har sett både norske finansliv og norsk politikk fra innsiden. Men lykken varte ikke, hun ble skilt og flyttet til eget hus. Når vi spør henne om bøker, går hun i stuen og finner frem «Kjærlighetsdikt» av Stein Mehren.
Boken er slitt i kantene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannvesenet bør være på vakt

Å slutte i politikken var noe hun skulle gjøre da hun ble voksen. Så i dag er hun blitt voksen.

– Før kunne jeg få telefoner fordi jeg var aktuell for ung og lovende-lister. Nå får jeg telefoner med spørsmål om jeg har tips til ung og lovende-lister, ler Brodtkorb.

Men hun fortsetter å skape overskrifter. Den siste var under en joggetur i Frognerparken.

– Jeg starter ofte dagen med å jogge. For en tid tilbake gikk en av hundene mine gjennom isen i parken.

Brannvesenet måtte rykke ut og greide å redde setteren. Men det stoppet ikke der. En uke senere brant det på badet i det nye huset.

– En av brannmennene rykket ut til begge jobbene. Han spurte om jeg hadde tenkt til å sysselsette ham for hele 2017.

Med en karantenetid på et halvt år vil det fortsatt være høyt energinivå i huset på Smestad, så brannvesenet bør kanskje være på vakt.

Saken er først publisert i Finansavisen lørdag 20. mai.