Er dette verdens eldste duskedamer?

Foto: Ed JONES / AFP / NTB scanpix.

Disse sørkoreanske pensjonistene nekter å la seg stoppe av dårlige knær og vond rygg. De bruker cheerleading for å holde seg evigunge. Men eldrebølgen i Sør-Korea kommer med en pris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et trettitalls eldre kvinner vifter med hvite dusker, mens de i matchende rødhvite uniformer beveger seg til sørkoreansk popmusikk lettere enn det alderen skulle tilsi.

Dette er Cheer Mommy, en sørkoreansk cheerleadingstrupp bestående av omlag 30 medlemmer, der gjennomsnittsalderen er respektable 75 år. Halvveis uti den totimers trimøkten, har de fleste medlemmene begynt å svette og bli andpustne, men de lar ikke dårlige knær og vond rygg sette en stopper for det de mener gjør dem unge og spreke.

– Siden jeg kommer hit, trenger jeg ikke ta noen medisiner, forteller 82 år gamle Oh Geum-Nyu til AFP Relaxnews.

– Selv om jeg eldes på utsiden, gjør dette meg ung i hjertet, fortsetter hun.

Oh er en av de eldste blant medlemmene i cheerleadingstruppen som holder til i byen Samcheok på Sør-Koreas østkyst.

Les også: Norge bruker minst på alderdom i Skandinavia

Sammen reiser de aldrende duskedamene rundt på stevner og nasjonale turneringer for å konkurrere mot motstandere både en og to generasjoner yngre enn dem selv.

Verdens eldste befolkning

Den sørkoreanske regjeringen har satt i gang en rekke velferdsprogram for den stadig økende eldre befolkningen. Her er en gruppe kvinner over 60 på sangøvelse. Foto: AFP / NTB scanpix.
Den sørkoreanske regjeringen har satt i gang en rekke velferdsprogram for den stadig økende eldre befolkningen. Her er en gruppe kvinner over 60 på sangøvelse. Foto: AFP / NTB scanpix.

Den forventede levealderen i Sør-Korea har steget raskt de siste tiårene. Ifølge en ny studie publisert i fagtidsskriftet The Lancet, kan landet bli det første landet der kvinners forventede levealder overstiger 90 år. En sørkoreansk jente som blir født i 2030, vil ifølge studien kunne forvente å bli 90,8 år gammel.

For 50 år siden var Sør-Korea et svært fattig land. Men landet har hatt en rask økonomisk utvikling. Denne veksten, kombinert med god spedbarnsnæring og tilgang til helsetjenester og moderne teknologi, er blant de viktigste årsakene til den høye sørkoreanske levealderen. I tillegg er det lav andel overvektige, og få kvinner røyker.

Noen eksperter peker dessuten på sosiale faktorer som en viktig medvirkende årsak til den høye levealderen i Asias fjerde største økonomi.

– Deres forkjærlighet for uhøytidelige sosiale tilstelninger og evnen til å knytte nye, nære relasjoner kan være en god energikilde, uttaler Chung Soon-Dool, professor i sosial velferd ved det private Ewha Womans University i Seoul.

Les også: Ti måter å forebygge Alzheimers på

Får en ny vår

Flere eldre sørkoreanere velger å holde hjernen aktiv ved å gå tilbake til skolebenken etter pensjonsalder. Foto: AP / NTB scanpix.
Flere eldre sørkoreanere velger å holde hjernen aktiv ved å gå tilbake til skolebenken etter pensjonsalder. Foto: AP / NTB scanpix.

De fleste sørkoreanske kvinner over 60 år har tilbragt en stor del av livet i et sterkt patriarkalsk samfunn, der det var forventet at kvinnene skulle være hjemme og oppdra barna.

Flere av disse eldre kvinnene opplever nå en slags ny vår, i sitt livs høst, når de for første gang kan prioritere egne interesser.

– Jeg var akkurat ferdig med å oppdra mine syv barnebarn da en venn fortalte meg om dette stedet, forteller Cheer Mommy-medlem Ahn Young-Ja (65) til AFP Relaxnews.

Lee Pal-Soon (82) forteller at hun tar sangtimer ved siden av cheerleadingen og at hun setter pris på det hun kaller sitt andre kapittel - etter å ha giftet vekk sine fem barn.

Kim Soon-Sil (88) er en av 370 studenter fra 60 år og opp som studerer ved Ilsung Women's School i Seoul. Foto: AFP / NTB scanpix.
Kim Soon-Sil (88) er en av 370 studenter fra 60 år og opp som studerer ved Ilsung Women's School i Seoul. Foto: AFP / NTB scanpix.

Noen sørkoreanske eldre velger å holde hjernen aktiv ved å gå tilbake til skolebenken, som for eksempel 88 år gamle Kim Soon-Sil. Hun er en av 370 studenter fra 60 år og opp som studerer ved Ilsung Women's School i Seoul.

På den tiden Kim vokste opp, var Korea en koloni under Japan (1910-1945). Hun måtte slutte skolen allerede som trettenåring, og først syv tiår senere kunne hun returnere til skolen og fullføre studiene i historie og engelsk.

– Jeg merker daglig små forandringer i helsen. Men om helsa holder, så vil jeg gjerne fortsette på universitetet, sier Kim.

Les også: Levealderen nærmer seg 90 år for kvinner i flere land

Flere utfordringer

Den sørkoreanske regjeringen har satt i gang en rekke velferdsprogram for å kunne imøtekomme utfordringene en stadig økende eldre befolkning gir.

For det er ikke bare kvinnene som vil bli eldst i verden. Ifølge studien fra Lancet vil sørkoreanske menn født i 2030 kunne regne med å bli 84,1 år - noe som er det høyeste av de 35 i-landene som er undersøkt.

Men den forventede eldrebølgen i Sør-Korea kan vise seg å bli svært utfordrende for økonomien i et land som også kan slå i bordet med verdens laveste fødselsrate.

I 2015 var rundt 6,5 millioner av Sør-Koreas befolkning på 50 millioner over 65 år. Foto av hovedstaden Seoul. Colourbox.com.
I 2015 var rundt 6,5 millioner av Sør-Koreas befolkning på 50 millioner over 65 år. Foto av hovedstaden Seoul. Colourbox.com.

I 2015 var rundt 6,5 millioner av befolkningen på 50 millioner over 65 år. I løpet av de neste ti årene er det forventet at én av ti sørkoreanere vil være gått av med pensjon, ifølge en Statistics Korea-rapport publisert i desember.

Andelen personer i yrkesaktiv alder begynte i fjor å minske, ifølge rapporten. Innen 2065 vil den trolig bli forbigått av andelen pensjonister. Flere sørkoreanske eksperter tar nå til orde for å øke pensjonsalderen i landet.

Les også: Sanner bekymret for eldrebølgen i distriktene

Cheer Mommy startet som et offentlig fritidstilbud for eldre i byen Samcheok. Med det yngste medlemmet på 63 år, mangler koreografien spenstige stunts som baklengs salto og saltomortale.

De aldrende medlemmene bruker dessuten dobbelt så lang tid på å huske rutinene, og ifølge instruktør Yoon Bok-Ja er de sakte som skilpadder.

– Men de gir aldri opp før det sitter perfekt!

Personvernpolicy