Meny

Helseministeren sier ja til blodprøve som kan avdekke Downs syndrom

OSLO 20170201. Helseminister Bent Høie (H) gidjhenner blodprøven NIPT i fosterdiagnostikk innenfor dagens vilkår. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsedepartementet godkjenner bruk av blodprøven NIPT for å redusere behovet for morkake- og fostervannsprøver hos gravide med rett til fosterdiagnostikk. 

Både Helsedirektoratet og Bioteknologirådet har anbefalt å ta i bruk blodprøven NIPT, men Helsedirektoratet anbefaler enn mer begrenset godkjenning enn Bioteknologirådet.

– Vi godkjenner blodprøven innenfor dagens strenge vilkår for fosterdiagnostikk og i samsvar med Helsedirektoratets anbefaling, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Han sier at formålet med godkjenningen av blodprøven NIPT (Non-invasive prenatal testing) er å redusere behovet for morkake- og fostervannsprøver og dermed redusere risikoen for spontanabort som disse prøvene representerer.

Bakgrunn: – Det er enklere for kvinnen og det er mindre risiko for abort

Fosterdiagnostikk er i hovedsak forbeholdt gravide som har økt risiko for å få barn med alvorlig arvelig sykdom eller utviklingsavvik, blant annet de som er 38 år eller eldre ved termin.

NIPT er nevnt som et eget punkt i samarbeidsavtalen regjeringen har med KrF og Venstre. Og KrF er sterk motstander av at prøven blir godkjent her til lands, noe som har gjort saken vanskelig for helseministeren.

Arbeiderpartiet har lagt press på Høie for å få ham til å følge de faglige rådene.

Les også:  Blodprøve som avdekker kromosomfeil på vei inn i Norge

Helse og livsstil
Populært