– Norge henger pinlig langt etter resten av Europa
For WWF-leder Nina Jensen er ikke julen den samme uten snøballkrig med søsteren Siv Jensen. Og hun vet nøyaktig hva hun ville svart dersom hun fikk tilbud om jobb som miljøminister.
Disse miljøtiltakene oppfordrer Nina Jensen deg til å gjøre i ditt daglige liv:
- Spre informasjon om miljøsaker i sine kanaler slik at flere blir oppmerksomme. Det er også viktig å snakke om det på fest og hjemme, med familie og venner.
- Støtt en miljøorganisasjon og la den gjøre jobben for deg.
- Bruk stemmeseddelen aktivt i valget neste år til å løfte miljø- og naturvern opp på agendaen.
- Kutt ned på antallet flyreiser. Planlegg bedre slik at du kan være litt lenger på de stedene du skal besøke og sørg for å gi noe tilbake til lokalsamfunnet du besøker.
- La bilen stå litt oftere og bruk kollektivtrafikk, beina eller sykkelen når det er mulig.
- Flytt sparepengene dine, sørg for at pensjonspengene dine er investert i fossilfrie fond eller selskaper som tar et aktivt ansvar for miljø- og bærekraftspørsmål.
- Kast mindre mat, det går fint å lage restemiddag. Å kaste mat koster deg penger og er sløsing med ressurser.
- Spis mindre kjøtt. Det betyr ikke at du skal slutte med det, men du kan redusere forbruket ditt.
- Velg en strømleverandør som leverer hundre prosent fornybar strøm.
– Et slikt tilbud kan man jo selvfølgelig ikke takke nei til, ler generalsekretæren i WWF-Norge før hun fortsetter:
– Nå er jeg apolitisk i den grad at jeg jobber med alle de politiske partiene, og jeg har i utgangspunktet ingen planer om en politisk karriere. Men hvis jeg gjennom det ville fått mulighet til å realisere et grønt skifte, skapt spennende verdiskaping og tatt vare på naturen her hjemme, så ville jeg selvfølgelig takket ja.
Nina Jensen er tydelig på at miljøvernministeren bør være en av de mer sentrale posisjonene i regjeringen fremover, og ikke en salderingspost.
ABC Nyheter møter marinbiologen og miljøvernlederen en kjølig novemberdag på en kafé i Oslo for å snakke om året som er gått. Hva 2016 har betydd for henne og hvilke forventninger hun har til det nye året, sett fra et miljø- og naturvernperspektiv.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenNæringslivet overgår politikerne
Noe av det første vi kommer inn på, er hvordan miljøspørsmål har fått stadig sterkere grobunn. Jensen mener det ble tydelig under budsjettforhandlingene i november, der regjeringen risikerte å måtte gå fordi de ikke tok klimasaken på alvor.
– Jeg ser kraftig økende interesse og ikke minst engasjement for miljøet hos det norske folk. Hvor dypt engasjementet stikker i forhold til hvilke endringer folk gjør i sitt eget liv, er vanskeligere å si. Men at folk engasjerer seg er det virkelig ingen tvil om, sier generalsekretær i WWF-Norge, Nina Jensen til ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Natur- og miljøvern er noe som engasjerer folk. De er opprørte og bekymret over at politikerne ikke gjør mer.
Jensen noterer seg samtidig stor økning i interesse og engasjement i næringslivet som på mange måter går lenger enn politikerne fordi selskapene ser forretningsmuligheter i å løse en del av de store miljø- og samfunnsutfordringene verden står overfor.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Vi ser et økt engasjement internt i bedriftene hvor de gjør konkrete grep for å redusere eget miljøfotavtrykk. Samtidig engasjerer de seg inn mot det politiske miljøet og i ulike former for konstellasjoner for å få til endring.
Les også: – Tror flere villdyr vil trekke inn i byene våre i fremtiden
Kampen for ulven
I løpet av sine fem år i generalsekretærstolen hos WWF-Norge (World Wide Fund for Nature), har Nina Jensen markert seg som en tydelig samfunnsdebattant. Hun tok tidlig til orde for at Oljefondet burde trekke seg ut av kull og i stedet investere i fornybar energi.
Blant øvrige hjertesaker er bedre forvaltning av Norges havområder, og en egen norsk klimalov. Til ABC Nyheter forteller hun at nordmenns engasjement er et viktig verktøy i kampen for miljø og natur.
– Vi hadde en underskriftskampanje tidlig i 2016 som gikk på å få en norsk klimalov, og vi overleverte 25.000 underskrifter til miljøminister Vidar Helgesen (H). Nå har vi fått Norges første klimalov på høring, så her får man jo faktisk gjennomslag for saker som vi kjemper for hvor det har vært god drahjelp i det folkelige engasjementet, forteller Jensen stolt.
Artikkelen fortsetter under annonsenEn sak som vekket kraftig engasjement i høst og vinter, var da det ble kjent at potensielt 70 prosent av den norske ulvestammen skulle skytes.
– Per nå tror jeg det er kommet inn over 60.000 underskrifter. Den voldsomme mobiliseringen ble merkbar i demonstrasjonen foran Stortinget for noen måneder siden. Dette er saker som engasjerer folk, der det rett og slett er snakk om opprør mot politikken som føres.
Les også: Miljøjubel for regjeringens ulvemelding
(Saken fortsetter under)
Det tause flertallet våkner opp
Nina Jensen viser til at tidligere undersøkelser har vist at det store, stille flertallet blant folk er for rovdyr i norsk natur.
– Over 80 prosent har svart i tidligere spørreundersøkelser at de ønsker det, og det er jo folk både i og utenfor rovdyrområder. Så det er ikke bare folk i byene som ønsker dette, dette er bredt over landsgjennomsnittet, understreker hun før hun fortsetter:
Artikkelen fortsetter under annonsen– Men det er klart, det er det stille flertallet. De man oftest hører om og fra, enten i media eller andre steder, er de som er mot eller som er kritikere. De får mye spalteplass, mens det store tause flertallet mener noe annet.
Jensen tror at da det kom en såpass radikal beslutning om at 47 dyr skulle skytes, skjønte folk at nå var det på tide å vise hva man faktisk står for og mener.
– Jeg tror det virkelig har hjulpet mobiliseringen og ført til at folk vil ta en tydeligere stemme.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: WWF: Mennesket kan utrydde to tredeler av dyrelivet
(Saken fortsetter under)
Uenig med søsteren
På spørsmål om hvilke håp hun har for 2017, svarer Nina Jensen raskt at hun håper de siste budsjettforhandlingene tjente som et kraftig varsko til de store partiene, særlig Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet.
– Klima og natur kan ikke lenger være en salderingspost. Det forventes at man gjør helt konkrete tiltak for å få utslippene ned, for å realisere det grønne skiftet her hjemme og ikke minst ta vare på naturen vår. Jeg håper partiene konkurrerer om hvem som er best på klima- og naturbevaring i den kommende valgkampen.
Artikkelen fortsetter under annonsenNina Jensen forteller at en realisering av grønt skifte vil være avgjørende for fremtidige arbeidsplasser. Hun er sterkt uenig med sin søster, finansminister og leder i Fremskrittspartiet Siv Jensen, i hennes syn på arbeidsledighetstallene.
– Jeg mener finansminister Siv Jensen tar feil når hun sier at vi har nådd toppen på arbeidsledighet. Jeg tror vi kommer til å se en kraftig økning antall arbeidsledige i årene som kommer og en økning i konkurser fordi folk har tillagt seg et altfor høyt kostnadsnivå og vaner som ikke er forenlig med de endringene som vi vil komme til å måtte stå overfor.
Les også: WWF-sjef Nina Jensen har nesten en ekstra kroppsdel
(Saken fortsetter under)
Blod tykkere enn vann
Selv om de aldri har figurert på hver sin side i en politisk TV-debatt, har Nina Jensen aldri latt familieforholdet forhindre henne i å gå kraftig ut i mediene mot Solberg-regjeringen og søsteren Siv Jensen.
Artikkelen fortsetter under annonsenNå som juleferien er like rundt hjørnet, skal søstrene tilbringe romjul og nyttårsaften under samme tak. Og det klarer de utmerket uten å starte en liten diskusjon om miljø og naturvern.
– Vi er faktisk verdens beste venner, og det er ikke noe vi bare sier. Vi snakker sammen hver dag og vi har stor respekt for hva den andre driver med. Jeg skal ikke stikke under stol at det har vært litt krevende i disse budsjett-tider, både for henne og for meg. Men vennskapet og søskenforholdet trumfer alt.
– Blod er tykkere enn vann?
– Ja, og i vårt tilfelle så er det virkelig det. Så vi kommer aldri til å la politikken eller de ulike ståstedene komme mellom oss.
Les også: En mulig fremtid uten elefanter
(Saken fortsetter under)
Flere grunner til optimisme
Når miljø- og naturvernåret 2016 skal oppsummeres, kan Nina Jensen fortelle at utviklingen er kommet inn på riktig spor på flere hold og at det er grunn til å være optimistisk på vegne av fremtiden.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Penger flytter på seg i stadig større grad, det investeres mer i fornybar energi enn i fossil energi. Denne trenden må vi akselerere ytterligere for å få til det grønne skiftet.
Teknologiutvikling og bruk av fornybar energi øker ifølge Jensen over hele verden. Vi får bedre vindmøller, bedre solcellepaneler og man ser økt fremvekst av teknologi som kan løse miljøproblemer.
– Noen eksempler på dette er elbiler og elektrifiseringen av transportsektoren, 3D-printing og selvkjørende busser og biler. Et annet eksempel er fremvekst av delingsøkonomi der særlig den yngre generasjonen ikke nødvendigvis ser det samme behovet for alltid å eie ting selv. Det er både billigere og bedre å dele og leie, mener Jensen.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: – Vi må fortsette arbeidet, situasjonen er kritisk
Sneglefart mot målstreken
Når det kommer til naturvern, er det flere ting som er verdt å trekke frem, blant annet økning i verdens bestand av ville tigre.
Artikkelen fortsetter under annonsenI 2010 satte WWF som mål at antallet ville tigere skulles dobles og lenge opererte de med tall på 3.200. Men i 2016 kom nye tall som viste at antallet hadde økt til 3.890 registrerte dyr.
– Det betyr at vi er på vei til å klare målet vårt om å doble antallet ville tigere innen 2020. Vi jobber mye med å ta vare på truede arter, så det å se en positiv utvikling på disse er jo alltid veldig hyggelig, forteller Jensen med et fornøyd smil.
– Her hjemme nådde vi målet om tre prosent skogvern. Vi har lenge kjempet for ti prosent skogvern fordi det er et av de viktigste tiltakene både for å ta vare på de truede artene her hjemme og den fantastiske naturen vi har.
– Regjeringen har vedtatt at målet og forpliktelsen for skogvern er ti prosent, men så langt har vi nådd tre prosent. Vi er på vei, men det går med sneglefart.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Fra midnatt trer Parisavtalen i kraft
Pinlig bunnplassering
4. november i år trådte Paris-avtalen i kraft, der verdens ledere har forpliktet seg til å kutte klimagassutslippene og nå en utvikling på maks to grader oppvarming. Norge ligger fremdeles ganske langt etter i forhold til å oppfylle vår del av avtalen.
– Norge ligger på bunnplassering på oversikten over europeiske land, sammen med Bulgaria. Det er en pinlig oversikt å være på. De fleste andre europeiske land er godt i gang med å kutte egne utslipp, som jo burde være inspirasjon nok i seg selv, mener Jensen.
Artikkelen fortsetter under annonsenSverige og Danmark har klart kunststykket å både øke økonomisk vekst samtidig som de reduserer utslipp. Det betyr ifølge Jensen at det ikke er noen motsetning mellom verdiskaping og utslippskutt, snarere tvert imot.
– Resten av verden kommer til å omstille seg og det hjelper ikke at folk i sentrale posisjoner i Norge har klokketro på at olje og gass skal være det vi skal leve av de neste femti til hundre år.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Verden endrer seg og da må Norge endre seg sammen med verden. Men vi henger betydelig etter når vi ser på hva våre nordiske naboer og resten av Europa gjør.
Nina Jensen trekker frem Kina som et land som på mange måter er blitt hennes store miljøhelt.
– Vi ser en nedgang i kullproduksjonen og antall kullkraftverk, akselererende satsning på sol, vind, fornybare løsninger, bygg, teknologi og elektrisering av transportsektoren. Så se til Kina, der skjer det sinnssykt mye spennende.
Les også: Klimaavtalen med Kina er dårlig nytt for Trump
Snøballkrig med Siv
Selv en travelt opptatt generalsekretær tar juleferie, og for Nina Jensen skal den perfekte julen være et snøfylt frirom.
– Julefeiring for meg er snø, snøballkrig, skiturer, peis, masse god mat og min familie på alle kanter, tegnefilmer og masse hyggelige samtaler om alt mulig annet enn det man driver med ellers i hverdagen. En total frikobling fra en ellers utrolig hektisk hverdag.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Har du noen snøballkriger med Siv?
Artikkelen fortsetter under annonsen– Å ja da, smiler hun.
– I tillegg går vi lange skiturer sammen, så jeg håper å få til det denne julen også. I år skal jeg feire julen sammen med familien til min samboer. Men vi skal jo tilbringe både romjulen og nyttårsaften sammen, så da blir det nok både skiturer og mye annet hygge, avslutter hun.
I etterkant av intervjuet, kom nyheten om at miljøminister VidarHelgesen (H) stanset planene om felling av fire ulveflokker i Hedmark. Lisenskvoten kuttes dermed fra 47 til de 15 ulvene det allerede er tillatelse til å felle, og som gjelder enkeltulver utenfor ulvesonen.
– Vi har reddet våre ulver. Takk, Vidar Helgesen, for den beste julegaven noensinne, og for at du står opp for naturen , skrev Nina Jensen storfornøyd på Twitter.
Les også:
Klimamøte avsluttet i skyggen av Trump
Skogeier avviser frivillig vern av skogen