Slik kan du forebygge stormskader

Illustrasjonsbildet viser at høye bølger slår mot land på Nes i Karmøy under stormen i oktober i fjor.
Illustrasjonsbildet viser at høye bølger slår mot land på Nes i Karmøy under stormen i oktober i fjor. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Julestormene kan gjøre store skader på eiendelene dine. Det kan være lurt å ta noen forholdsregler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Folk bør allerede i dag sikre eiendeler utendørs for å være føre var, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If i en pressemelding.

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel i elleve fylker på grunn av den forventede julestormen som nå er i anmarsj.

– Når det blåser så kraftig som gjør allerede i dag og det er meldt de nærmeste dagene, kan gjenstander som flyr gjennom lufta gjøre stor skade på både personer og eiendom, sier Clemetz.

Bakgrunn: Uvær gir Hurtigruten-stans og stengte fjelloverganger

Flyvende trampoliner i storm

Han forteller at If har sett eksempler på at en flyvende trampoline har ødelagt tre parkerte biler i storm.

Noen gode råd:

  • Sørg for at takrenner, nedløp og rister er renset for løv, slik at vannet renner bort slik det skal.
  • Ta en vurdering utendørs om det for eksempel er trær som kan ramme bygninger og biler hvis de faller over ende i stormkastene.
  • Husk at campingvogner og bobiler har så stor overflate at de nærmest kan virke som seil i vinden. Vurder å flytte dem i le.
  • Utemøbler bør sikres eller tas inn. Trampoliner bør pakkes ned for sesongen. Stormkast og trampoliner uten sikring er en dårlig kombinasjon.

Se hvordan været blir fremover der du er

Følg med på vei- og føremeldinger

Kombinasjonen vind, snø og dårlig sikt betyr også at flere fjelloverganger er stengt. I tillegg er det lange køer av bilister som er på vei hjem til jul.

Det er storm og snø på fjellet i rikt monn nå. Clemetz i If minner om at det kan være fornuftig å passe på at bilen er riktig skodd for føret.

– Følg godt med på værvarslene og vei- og føremeldingene fra Statens vegvesen. Vær forberedt på dårlig vær på eller nær fjellovergangene. Folk i lavlandet bør selvfølgelig også være spesielt oppmerksomme på været på denne tiden av året, sier han.

Også langs kysten skaper uværet problemer. Hurtigruten lå værfast, og i Nordland er ferjesambandet mellom Bodø og Verøy stengt på grunn av uværet.

Clemetz mener også småbåteiere bør ta sine forholdsregler:

– Ligger båten din på vannet? Vurder å ta den opp på land og sikre den ordentlig, råder Clemetz i If.

Personvernpolicy