Filmet dødskamp mellom flaggermus og skorpion for første gang

Denne lille flaggermusen jakter på verdens dødeligste skorpion som årlig tar livet av 5.000 mennesker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Nord-Afrika og Midtøsten lever det en skorpion som på latin lyder navnet Leiurus Quinquestriatus, men som på godt norsk kalles «Dødsforfølgeren». Og det med god grunn.

Giften til dødsforfølgeren angriper neversystemet, og kan lett ta livet av barn og eldre mennesker. Tre av fire mennesker som dør av skorpionstikk, er stukket av en Leiurus Quinquestriatus, ettersom den har en lei uvane med å like seg i nærheten av mennesker og gjerne kryper inn i både klær og sko.

En såpass dødbringende skapning skulle man tro fikk vandre rundt i fred for sultne rovdyr. Men i Negev-ørkenen i Israel lever det en langøreflaggermus (Otonycteris hemprichii) som jakter på disse gulbrune skorpionene - hver natt.

Les også: Slangemareritt på stranden

(Saken fortsetter under)

Over 5.000 mennesker dør årlig av stikk fra Leiurus Quinquestriatus. Foto: Wikimedia
Over 5.000 mennesker dør årlig av stikk fra Leiurus Quinquestriatus. Foto: Wikimedia

For første gang er kampen på liv og død fanget på film i forbindelse med BBCs «Planet Earth II». I klippet øverst i saken, som du kan se i sin helhet førstkommende søndag på BBC Earth, får vi se nærbilder av flaggermusen som kaster seg over skorpionen med åpne kjever. Men skorpionen vet å gjøre motstand.

– Armert med kraftige klør og en brodd fylt med dødelig gift, er skorpionen en farlig motstander, forteller Sir David Attenborough i klippet. Like etter får skorpionen inn et stikk i hodet på flaggermusen.

– Otonycteris hemprichii er tydeligvis immun mot skorpiongiften i en eller annen form, men gjentatte stikk må fremdeles være ekstremt smertefullt, fastslår Attenborough.

Flaggermusen går til slutt av med seieren. Men magen er ikke full før den har jaktet og drept tre dødsforfølgere til innen solen står opp.

Les også:

Indias mest folkerike by hjemsøkes av «levende spøkelser»

Fant livsfarlig komodovaran på badet

Her tar grizzlybjørnen en «Jungelboken»-manøver

Personvernpolicy