Åpen for alle - alltid

Disse tre vennetypene bør du droppe

Det at dere har vært venner lenge, betyr ikke at dere kommer til å være det for alltid.
Det at dere har vært venner lenge, betyr ikke at dere kommer til å være det for alltid. Foto: Pixabay
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du en slik venn, bør du vurdere å avslutte vennskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du trenger venner som gjør deg godt, som bygger deg opp og som støtter deg. Venner som er destruktive, krenkende og kritiske bør du derimot droppe, sier psykolog Monica Juuhl-Langseth til Kvinneguiden.

Hun har spesialisert seg på utredning av psykoselidelser og driver i tillegg praksisen Nye tanker, der hun hovedsakelig hjelper voksne.

– Omgivelsene påvirker oss, og derfor er det viktig å gjøre omgivelsene så gode som mulig. Av og til betyr det at vi må kutte ut venner som tapper oss, sier psykolog, jurist og forfatter Grethe Nordhelle til Kvinneguiden.

Monica Juuhl-Langseth er psykolog med spesialisering på utredning av psykoselidelser. Hun driver praksisen Nye tanker parallelt med forskning.
Monica Juuhl-Langseth er psykolog med spesialisering på utredning av psykoselidelser. Hun driver praksisen Nye tanker parallelt med forskning.

Mister deg selv

– I et vennskapsforhold bør maktforholdet være balansert, og det er det ikke dersom den ene parten gjør seg til dommer over den andre, påpeker Juuhl-Langseth.

For et vennskap hvor maktforholdet er ubalansert, kan få store konsekvenser for hvordan du ser på deg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kanskje blir du etter hvert i tvil om hva du selv tenker og mener, og oppdager at du nærmest tenker gjennom din dominante venninne.

– Når dette skjer, kan du miste deg selv litt. Du kan føle at grensen mellom deg og den andre personen invaderes, og kanskje føler du seg presset til å ta parti med henne og ha samme virkelighetsforståelse som henne, sier hun.

Vær derfor på vakt dersom du merker at du forandrer deg og blir mer og mer som den dominerende og kritiske venninnen din.

– Dette er ikke et godt tegn. Da er ikke relasjonen sunn for deg, legger Juuhl-Langseth til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik slår du opp med venner

Klamrende venner

Det er heller ikke positivt for deg dersom du omgis av venner som oppfører seg klamrende, og er veldig avhengig av din bekreftelse.

– Noen har store psykiske vansker, og er på grunn av dårlig selvbilde eller selvtillit, avhengig av andres bekreftelse for å ha det bra. Har du en slik venninne, kan det ende med at du går inn i en slags terapeutrolle som kan være tung å bære, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Juuhl-Langseth anbefaler i slike tilfeller å forklare vennen din at dette kan oppleves krevende, og gjerne oppfordre vedkommende til å ta kontakt med profesjonelle, slik at dere kan ha fokus på mer vanlige venneaktiviteter i en gjensidig relasjon.

– Dersom du tror dette blir dårlig mottatt, eller at det vil ende med en vond konfrontasjon, kan du imidlertid tenke på ditt eget beste og heller trekke deg forsiktig tilbake. Fokuser mer på de vennene som gjør deg godt og trapp ned forholdet som er belastende, understreker hun.

Grethe Nordhelle er psykolog og jurist som driver sin egen praksis. Hun har også skrevet en rekke bøker.
Grethe Nordhelle er psykolog og jurist som driver sin egen praksis. Hun har også skrevet en rekke bøker.

Vær kritisk

Hvis du føler at vennskapet tapper deg eller gjør deg nedstemt, mener Nordhelle det er på tide med en liten vurdering og stille seg selv noen kritiske spørsmål.

– Tenk gjennom hvorfor du beholder vennskapet når du føler det slik. Det er faktisk bedre å ikke ha noen enn å ha feil person, og dette gjelder både venner og partnere, sier Nordhelle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det å bli alene kan kanskje føles skummelt der og da, men du må tørre å kjenne litt på det tomrommet vennskapet etterlater seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik får du venner som voksen

Jobb eller vennskap?

– Det kan være mange grunner til at vi velger å beholde venner til tross for at de ikke tilfører livet noe godt. Kanskje er det et forsøk på å hjelpe vedkommende, fordi han eller hun synes å ha behov for deg. Tenk da gjennom om dette egentlig føles som en jobb eller om du gjør det for egen del, sier hun.

Er det første tilfellet, bør du gjøre en vurdering på om du vil fortsette slik.

– Hvis du ønsker å komme ut av vennskapet, vil jeg anbefale å holde litt avstand og skli diskret bort. Det er ingen grunn til at det skal bli noen konfrontasjon, mener psykologen.

I de tilfellene du mener det er håp for vennskapet, men føler at det må endringer til, kan du ta det opp med venninnen din og se om du får noen respons.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ta tak i problemet, vær tydelig og si hva du ønsker at skal endres.

Ikke løp etter

Andre ganger kan det som tapper deg være følelsen av at vennskapet er fullstendig avhengig av ditt initiativ.

Hvis du ikke ringer, kan det kanskje ta måneder mellom hver gang dere snakkes.

– Jeg syns ikke et vennskap skal være avhengig av at dere ringer annenhver gang, så det kommer litt an på hvorfor det er slik. Viser vennen din stor glede over at du tar kontakt, og det å være sammen gir dere begge noe positivt, samtidig som du vet at vennens mangel på initiativ skyldes lite overskudd, tenker jeg at det er greit å fortsette vennskapet, sier Nordhelle.

Merker du derimot at venninnen din setter seg selv på en pidestall, gjør seg kostbar og prioriterer andre venner fremfor deg, er saken en annen.

– Da skal du ikke løpe etter. Ta vare på det som betyr noe og husk at alt er midlertidig. Ofte også vennskap, sier Nordhelle.

Les også:

– Vi lever fremdeles fordi vi alltid har hatt et nært vennskap Voksen og venneløs?

Derfor bør du slå opp med "bestevenninnen" din

Vurder vennskapet hvis vennen din

  • Alltid prioriterer andre venner fremfor deg
  • Oppfører seg krenkende og kritisk
  • Bruker deg som terapeut
  • Gjør deg trist og nedstemt
  • Har stor makt over deg og tankene dine
  • Er klamrende og avhengig av deg