340 millioner brukere tatt med buksene nede etter hackerangrep

Verdens største dating-side for sexkontakter har vært utsatt for massivt angrep. 165.000 nordmenn skal være blant ofrene som nå har fått mailadresse, passord og andre detaljer eksponert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen råd om sterke passord

1.Passord skal være lange, komplekse og «uvanlige». Ingen andre i verden bør kunne ha valgt samme passord som deg.

2. Passord kortere enn ti tegn regnes som svake. Vanlige angrepsformer i dag kan teste milliarder av kombinasjoner og knekke kortere passord raskt. Flere tegn med variasjon: store og små bokstaver, tall og spesialtegn i et passord, eller mange ord i en passord-frase du lett kan huske, gjør det vanskeligere for angripere å gjette riktig kombinasjon.

3. Tjenester som inneholder mest sensitiv informasjon bør ha særlig høy passordsikkerhet. Eksempler: jobb-passord, e-post, helseopplysninger.

4. Bytt ikke et godt passord om det ikke er noen grunn til det.

Kilder: Anne-Marie Eklund Löwinder og rapporten Lösenord för alla (IIS).

Da noen hackere i fjor knuste seg gjennom brannmuren til en av USAs mest kjente datingsider for gifte, Ashley Madison, innså 36 millioner medlemmer at de ikke lenger var så anonyme som de hadde håpet.

Nå har hackere slått til mot nok en dating-side og personlige opplysninger til mer enn ti ganger så mange brukere er rammet, deriblant titusenvis av nordmenn.

Les også:

Verdens største side for sex-kontakter

AdultFriendFinder er som navnet tilsier et nettsted for voksne på utkikk etter «venn» eller «venninne» der romantikken pent må vike for sex. Det er i dag verdens største nettsted for sexkontakter, og ifølge Nettdating-Eksperten.no har omkring 165.000 nordmenn tegnet medlemskap.

Nå melder imidlertid Forbes at 340 millioner medlemmer er blitt tatt med buksene nede av hackerne. I tillegg ble brukerposter på andre FriendFinder-nettverk rammet, noe som hever det totale antallet til mer enn 412 millioner rammede brukere.

Problemet er at mye av brukerdata ble lagret som ren tekst, hvilket betyr at e-postadresser, passord og andre detaljer er fullstendig eksponert. Ifølge Forbes er du heller ikke trygg om du avsluttet medlemskapet ditt for en god stund siden. Den tidligere kontoen er nemlig fremdeles listet opp blant aktive.

Les også: – Dating-appene gjør deg sårbar

(Saken fortsetter under)

Man skulle tro brukere av dating-sider som AdultFriendFinder forsto meningen med et sterkt passord. Den gang ei, viser det seg. Foto: Colourbox.com
Man skulle tro brukere av dating-sider som AdultFriendFinder forsto meningen med et sterkt passord. Den gang ei, viser det seg. Foto: Colourbox.com

Én million benyttet samme passord

Et annet problem skal være at nesten én million brukere benyttet passordet 123456. 600.000 hadde de fem første tallene som passord, mens ytterligere én million brukere la til 7890 til tallrekken. En annen favoritt på passord-fronten skal være iloveyou.

Sikkerhetssjef i Internetstiftelsen i Sverige, Anne-Marie Eklund Löwinder, regnes som en av Sveriges fremste eksperter på IT-sikkerhet. Foto: IIS.
Sikkerhetssjef i Internetstiftelsen i Sverige, Anne-Marie Eklund Löwinder, regnes som en av Sveriges fremste eksperter på IT-sikkerhet. Foto: IIS.

– Passord skal være lange, komplekse og «uvanlige». Ingen andre i verden bør kunne ha valgt samme passord som deg, fortalte sikkerhetssjef i Internetstiftelsen i Sverige, Anne-Marie Eklund Löwinder, i et intervju med ABC Nyheter tidligere i år.

– Passord kortere enn ti tegn regnes som svake. Vanlige angrepsformer i dag kan teste milliarder av kombinasjoner og knekke kortere passord raskt. Flere tegn med variasjon: store og små bokstaver, tall og spesialtegn i et passord, eller mange ord i en passord-frase du lett kan huske, gjør det vanskeligere for angripere å gjette riktig kombinasjon, er et av sikkerhetssjefens råd.

Les også:

– Tvungent passordbytte er direkte skadelig

Din e-post er mål for kriminelle

Forbrukerrådet med hardt skyts mot dating-app

Personvernpolicy