Meny

Dyreverdenens beste fedre

Hannene hos keiserpingvinene kan trygt nevnes blant de beste fedrene i dyreverden. Stillbilde fra filmen «Pingvinenes marsj». Foto: Oro Film

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra mannlig svangerskap til å være eneforsørger for neste generasjon – disse fedrene er blant naturens mest oppofrende.

Juni er for oss er en måned med sommervarme og lange dager. Men på samme tid står keiserpingvin-hannene stuet sammen i Antarktikas forblåste islandskap.

Mørketiden er på sitt kaldeste, med kuldegrader ned mot minus 60. Men pingvinene forblir stående mens de forsøker å holde seg varme i den bitende kulden.

Les også:   Frokostoppskrifter som gir en god start på farsdagen

Hvis vi letter på fjærdrakten deres like over føttene, ville vi raskt se årsaken til hvorfor de gjennomlever to måneder med den kaldeste, mørkeste vinteren kloden vår har å by på: Et egg.

(Saken fortsetter under)

Hannene stuer seg sammen for å holde på varmen mens de passer på eggene som er trygt plassert i en lomme mellom beina. Stillbilde fra filmen «Pingvinenes marsj». Foto: Oro Film

Mødrene reiste til havet for spise seg fete like etter eggleggingen, og uten tilgang til mat kan far miste så mye som 50 prosent av egen kroppsvekt mens han ruger. Når hunnene vender tilbake, er egget klekket og hannene må gjerne overtales til å overlate sin lille øyensten til moren slik at han selv kan vandre til havet og spise.

Den klassiske formen for barneoppdragelse i dyrenes verden, er at far overlater ansvaret oppfostring og barnepass helt og holdent til mor. Selv er de gjerne helt ute av bildet, ofte opptatt med å kurtisere nye hunner, eller i beste fall holder de seg i bakgrunnen.

Men som vi ser i tilfellet med keiserpingvinene, finnes det flere eksempler på dyrefedre som gjør en glitrende innsats for sine fremtidige arvinger. Som for eksempel sjøhestene, der det er hannene som bærer frem ungene.

Les også:   Her kan du oppleve stjernene i «Planet Earth II»

(Saken fortsetter under)

Sjøhesthanner foretrekker store hunner fordi de ofte har store og gode egg. Her ser vi en gravid sjøhesthann. Foto: Samantha Chapnick/Flickr

Overtar svangerskapet

I sjøhestenes verden er det de mannlige sjøhestene som står for «graviditeten», men det er ikke de som lager selve eggene. Under paringsakten legger den kvinnelige sjøhesten eggene inn i en «lomme» som hannen har på magen der de så befruktes. Eggene, som kan telle opptil 2.000, er trygt forvart hos hannen i 10-12 dager, før han slipper de ut til et liv under havoverflaten.

Ifølge amerikanske forskere kan nålefisk-hanner, som er en slektning av sjøhester, velge å abortere avkom fra mindre attraktive hunner.

(Saken fortsetter under)

Hannen hos jordmorpadde lever opp til artsnavnet. Foto: Laurent Lebois/Flickr

«Kaster opp» ungene

Frosk og padder passer rumpetrollene sine og graver små kanaler slik at de hele tiden har vann å svømme i. Hos jordmorpaddene surrer hannene eggene rundt bakbena og på ryggen for å beskytte dem helt til de er klar for klekking.

Den afrikanske gravefrosken tar dette et ekstra skritt videre – her lar nemlig lar hannen eggene utvikle seg i sin egen kvekkepose. Når de er klare til å klekke, brekker han seg.

Les også:   «Planet Earth II»-produsent: – Dette ville vært umulig for ti år siden

(Saken fortsetter under)

Ulvepar holder vanligvis sammen hele livet og hannen er tilstede i valpenes oppvekst. Foto: Golo/Flickr

Streng, men leken mentor

Hannen hos pattedyr bidrar gjerne lite i ungepleie, men det finnes unntak. De mannlige ulvene er monogame, oppmerksomme og beskyttende fedre som holder seg med fast partner hele livet gjennom.

Når valpene er kommet til verden, står ulvefar vakt og jakter mat for hele familien. Etter hvert som ungene vokser til, tar far på seg rollen som streng, men også leken, mentor som hjelper avkommet med å bli integrert inn i resten av flokken.

(Saken fortsetter under)

Keisertamarin-far med unge på ryggen. Foto: AP Photo/Ronald Zak

Bærer ungen på ryggen

Hos keisertamarinene, der begge kjønn har lange hvite hår på leppa som gir de en viss likhet med tyske keiser Vilhelm II, parer hunnen seg ofte med to hanner og får nesten alltid to unger. Ettersom begge hannene har paret seg med hunnen, passer begge på ungene sammen. Blant annet bærer faren den lille poden rundt på ryggen sin, bortsett fra når det er dietid hos mor.

Les også:  Slangemareritt på stranden

(Saken fortsetter under)

Jacana senior på tur med junior. Foto: PEHart/Flickr

Passer ungene mens mor er på vift

Jacana hører til familien bladhøns, og i likhet med de fleste andre bladhøns er det hannfuglene som står for hovedansvaret: De bygger reiret, ruger eggene og fôrer ungene mens mor er opptatt med å være ute på vift. Hunnfuglene får kull av fire egg for opptil fire ulike partnere, som hver tar vare på kullet alene uten hjelp fra mor.

(Saken fortsetter under)

Nanduhannen er både rundbrenner og oppofrende far på én gang. Foto: Carlitos Pereira/Flickr

Jager bort andre hunner

Hannen hos den søramerikanske strutsefuglen nandu kombinerer harem med rollen som god og tilstedeværende far på imponerende vis. Etter å ha parret seg med mellom to og tolv damer, lager han et reir der hver enkelt hunn legger eggene sine.

Deretter er det hannen som tar seg av rugingen av så mye som seksti egg, mens hunnene står fritt til å pare seg med andre hanner. Far er såpass beskyttende overfor ungene at han betrakter alt som nærmer seg som en potensiell trussel. Selv andre nanduer av det motsatte kjønn kjeppjages om de kommer for nær.

Les også:   WWF: Mennesket kan utrydde to tredeler av dyrelivet

(Saken fortsetter under)

Kjempevanntegens rygg er et trygt sted for eggene frem til de klekkes. Foto: Wikimedia - CC BY 2.0

«Monsterfar» av beste klasse

Vi skal være glad kjempevanntegen ikke blir større enn 12 centimeter, for med sine kraftige kjever er de som hentet ut fra et mareritt. Disse rovinsektene lever i ferskvann der de fanger mindre dyr som de så suger kroppsvæsken ut av, og er populær som snacks i Sørøst-Asia.

Til tross for et skremmende utseende, utmerker kjempetegehannen seg som en førsteklasses far for sine mange, mange små. Hunnen fester eggene enkelt og greit til hannens rygg, og frem til de klekkes vil han vokte de med sitt eget liv. Han passer på å holde de fuktige og sørger for at vannet sirkulerer godt over dem slik at de får nok oksygen.

(Saken fortsetter under)

Arowanaen er blant flere fiskearter som oppbevarer egg og yngel inne i munnen. Foto: Aneo/Flickr

Ungene vokser opp i munnen

Hos mang fiskearter er det hannen som står for hovedansvaret når det kommer til avkommet, som for eksempel arowanaen. Hannen hos denne bentungefisken, som kan hoppe én meter over vannet og snappe småfugler, er en munnruger som oppbevarer hundrevis av egg i munnen. Etter yngelen er klekket, tar de flere prøvende småturer ut for å utforske omgivelsene før de forlater munnen for godt.

En annen munnruger er gul kulefisk. Men skulle en tiltrekkende kulefiskhunn by seg frem for far, kan han faktisk finne på å svelge hele avkommet for en runde intimlek.

Gul kulefisk er en oppofrende far, med visse forbehold. Foto: Martin Teschner/Flickr

Les også: 

Så trygge er dyrene dine egentlig i bilen

Norske storferaser er på randen av utryddelse

Artene vi har mistet fra norsk natur

Helse og livsstil
Populært