Her tar grizzlybjørnen en «Jungelboken»-manøver

Dersom du er grizzlybjørn og vil legge igjen beskjed til andre bamser i området, er det bare én ting som virkelig gjør nytten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grizzlybjørn

  • Grizzlybjørn er sammen med brunbjørn og isbjørn de største nålevende landrovdyrene. En fullvoksen hann kan veie så mye som 640 kilo og strekke seg til en respektabel lengde på 2,5 meter.
  • Hannen er ofte 1,8 ganger større enn binna, og grizzlybjørnen kan enkelt komme opp i en hastighet på 50 kilometer i timen.
  • Pelsfargen varierer mye i forhold til dens geografiske spredning, fra nærmest blond til mørk brun og nesten sort. Forskjellene i farger kan være et resultat av det habitat bjørnen lever i, hvilket innbefatter forskjeller i både diett og temperatur.

______________________________________

Grizzly i Canada

  • Den kanadiske stammen av grizzlybjørner er estimert å være mellom 26.916-34.150 dyr.
  • Den kanadiske stammen har vært relativt stabil siden 1990, selv om myndighetene tillater jakt. Det skytes omkring 450 grizzlybjørner i Canada hvert år.
  • I tillegg vet man at det drepes omkring 100 bjørner som følge av menneskelig aktivitet, men det finnes også store mørketall.

Kilde: Wikipedia

Prærieprovinsen Alberta i Canada kan by på fantastisk natur, der fjellkjeden Rocky Mountains tårner opp i sørvest med flere topper på over tre tusen meter.

I forbindelse med innspillingen av episoden «Mountains», tok BBCs naturfotografer med seg kamerautstyret til fjellene for å filme grizzlybjørner til naturserien «Planet Earth II».

I løpet av en to-måneders periode plasserte teamet eksterne, fjernstyrte kameraer i, omkring og oppi trær der barken bar tydelig preg av å være skrapt av. Men det var ikke 15 centimeter lange klør som var årsaken til skadene på stammen.

Utfordrende sporing

Trærne er såkalte «gnikketrær», steder der de store bamsene jevnlig besøker for å legge igjen duftbeskjeder til andre grizzlybjørner som holder til i området. På forhånd hadde kamerafolket fått hjelp av forskere fra Alberta Parks, som har studert bjørnenes atferd i en årrekke, til å finne frem til de mest velbrukte trærne.

– Selv om det lever mye bjørn i Rocky Mountains, er det utfordrende å skulle spore de opp i et såpass enormt område, forteller produsent Justin Anderson i en pressemelding.

– For å være sikret observasjoner, må du reise til steder der bjørnene samles.

Les også: Her kan du oppleve stjernene i «Planet Earth II»

(Saken fortsetter under)

Å gni pelsen mot trestammen løser to ting på én gang: Du forteller at du er i nærområdet, og du får bukt med irriterende kløing. Foto: Skjermdump fra video
Å gni pelsen mot trestammen løser to ting på én gang: Du forteller at du er i nærområdet, og du får bukt med irriterende kløing. Foto: Skjermdump fra video

Håper å unngå bamsetreff

De tok seg til en dal der det lever tretti grizzlybjørner, og ved hjelp av de fjernstyrte kameraene, lyktes det til slutt Anderson og hans kolleger å fange inn opptak av bjørnene mens de klør vinterpelsen oppetter trestammene.

Noen synes kanskje sekvensen minner om scenen med bjørnen Baloo i Disney-klassikeren «Jungelboken». Andre vil muligens trekke likhetstegn til strippere som gnir seg opp mot strippestanga.

– Mens de gnir seg, etterlater hver bjørn sin egen individuelle og gjenkjennelige duft. Etter hvert inneholder treet en liste over hvem som er i nærheten, noe som kan hjelpe den enkelte bjørn i å unngå slåsskamp, forklarer Sir David Attenborough i klippet som du kan se øverst i saken.

«Planet Earth II» vises søndager kl. 21.00 på BBC Earth.

Les også: Slangemareritt på stranden

Personvernpolicy