Forskere vil lage sykdomsresistente jordbær

Forsker ønsker å lage mer motstandsdyktige bær. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Forsker ønsker å lage mer motstandsdyktige bær. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere ved NIBIO tar i bruk en ny type genteknologi når de skal forsøke å lage jordbær som er resistente mot blant annet gråskimmelsopp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sommer ødela soppen rundt 40 prosent av jordbæravlingen. Nå vil forsker Tage Thorstensen ved Norsk institutt for Bioøkonomi (NIBIO) lage mer motstandsdyktige bær, som kan takle både gråskimmelsopp og andre sykdommer. Til den oppgaven bruker han en ny type genteknologi, som går under navnet Crispr-metoden, skriver Nationen.

– Det vi skal gjøre er kort og godt å lage en liten mutasjon ved hjelp av genredigering i gener som er involvert i sykdomsresistens i markjordbær, forklarer han. Etterpå skal han og kollegene teste hvordan den muterte planten reagerer på sykdom. Målet er å utvikle nye kommersielle jordbærvarianter. Ifølge Thorstensen er Crispr-metoden mer målrettet, enklere og billigere enn tradisjonell genmodifisering (GMO).

– Den nye planten vil ikke skille seg fra en plante som har fått en mutasjon på annet vis. Det vil ikke være en GMO-plante i tradisjonell forstand, forklarer han. Derfor mener han den bør bli regulert annerledes enn GMO-planter. Foreløpig er det ikke noe eget Crispr-regelverk.

Nettverk for GMO-fri mat synes teknologien og forskningen er interessant og vil avvente konkrete resultater før de sier om de er for eller mot Crispr-metoden.

Les også:

Sprøytemiddel gir kreft hos dyr - brukes på norsk frukt og jordbær

Norske jordbær er svindyre – så du vil ikke sløse