Eli Kristine og Bård bor i en gammel barnehage

<p>Sofaen og salongbordet er fra Møblia, putene fra Society, Milla Boutique og Eske Interiør, teppe fra Chhatwal & Jonsson, og lampen Tolomeo Mega er fra Artemide. Inni det plassbygde skapet er tv-en skjult.</p>
Sofaen og salongbordet er fra Møblia, putene fra Society, Milla Boutique og Eske Interiør, teppe fra Chhatwal & Jonsson, og lampen Tolomeo Mega er fra Artemide. Inni det plassbygde skapet er tv-en skjult.

– Vi så at det var veldig mye som måtte gjøres, men lot oss ikke skremme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eli Kristines interiørtips

Før du begynner – tenk over alle valg så langt ned på detaljnivå som mulig, alt fra hvor sengen skal stå, til valg av dørhåndtak og møbelknotter. Det er lett å bli slått i bakken av alle valg underveis, dersom du ikke er forberedt. Spesielt når du totalrenoverer, må du ta mange valg.

Prioriter plass til oppbevaring. Med nok skap, skuffer og bodplass er det mye lettere å slippe synlig rot. Vi har dessuten både vaskerom og spiskammer, noe vi virkelig verdsetter.

En tv kan ødelegge selv det fineste rom. Vi fant rom til vårt inne i det plassbygde skapet i stuen. Det er montert på en arm, og kan trekkes ut ved bruk.

Bruk magasiner for å hente inspirasjon.

De store, ærverdige syrintrærne og jasminbuskene foran glassverandaen, møter oss utenfor sveitservillaen i Kolderups vei på Grefsen. Det hvitmalte huset med lysegrå lister rundt vinduene omgis av ett mål hage – en hovedstadsluksus de færreste forunt, som sikrer god tumleplass for familien på fire pluss en firbent. Her var det fullt av lekeapparater da Eli Kristine og Bård Fornebo kom på visning vinteren 2004. Villaen hadde fungert som barnehage i flere år.

- Huset var dårlig vedlikeholdt. Vi så at det var veldig mye som måtte gjøres, men lot oss ikke skremme. Vi hadde pusset opp og solgt noen leiligheter tidligere, og mannen min er tømrer. Dermed visste vi delvis hva vi gikk til. Likevel var det en tid der jeg tenkte «hjelpes, hva er det vi har gjort?», sier hun og ler.

Ble kostbart

Ekteparet skiftet både gulv, lister, vegger og vinduer. Som man sikkert skjønner, det ble en kostbar affære.

- Vi manglet hverken pågangsmot eller ideer, da vi tok over førsteetasjen og underetasjen i villaen. Penger var det imidlertid ikke overflod av. Det første vi gjorde var derfor å ferdigstille to leiligheter i kjelleren, slik at vi fikk leieinntekter som hjalp oss videre. Deretter tok vi for oss hovedetasjen og flyttet fra rom til rom underveis. Det tok fire år før vi var noenlunde fornøyde.

– For mange par kan selv en time på Ikea true forholdet. Dere sto i oppussingen over flere år uten å føle at veggene presset seg sammen?

- Ja, det gikk helt fint. Vi synes oppussing og innredning er gøy begge to. For mannen min er det både en jobb og hobby, mens for meg er det bare en hobby.

Det var aldri noe problem å se lyset underveis. Dagslyset flommer nemlig inn gjennom villaens mange vinduer.

(Saken fortsetter under)

Eli Kristine og Bård Fornebo pusset opp en gammel villa som tidligere hadde vært en barnehage. Foto: Yvonne Wilhelmsen

– Målet vårt var å klare å kombinere husets opprinnelige stil med den litt strammere stilen vi normalt har vært tilhengere av. Det er en egen kunst å kombinere gammelt og nytt, mener Fornebo.

I rehabiliteringen valgte ekteparet gjennomgående doble dører i hele leiligheten.

– Av tre store stuer beholdt vi to, og gjorde den siste om til kjøkken.

Les også: – Du kan velge to ulike retninger når du skal innrede

Et lyst familiehjem

I dag fremstår «kråkeslottet» som et lyst og moderne hjem, samtidig som sjelen er intakt. Og husets hjerte, det er kjøkkenet.

– Mannen min bruker kontoret en del, og guttene våre liker å være på rommene sine, men vi samles på kjøkkenet. Kjøkkenet ligger midt i huset, og det er her vi tilbringer mest tid, forteller mor.

Katten Julius er her igjen. Han har svinset innom kjøkkenet – atter en gang.

Fra kjøkkenvinduene kan familien se ut på blomstrende syrintrær og grønt gress. Her er det ingen tvil om at familien inkludert malemester Julius har slått rot.

– Vi bodde i sentrum og hadde ikke noe forhold til dette området, da et vennepar dro oss med på visning. Vi ble ordentlig overrasket over det flotte villaområdet, kun 15 minutters trikketur unna sentrum, sier Fornebo med sommer i stemmen.

– Her blir vi!

Les også:

Eierne brukte ti år på renovere huset

Dette huset har over hundre ulike vinduer, men ingen gardiner

Ett klokt valg sørget for at huset sto klart på tre måneder

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Personvernpolicy