Meny

Opplevde marerittet i villmarken – to ganger

Stygt skadet etter et voldsomt møte med en grizzlybinne, bega Todd Orr (50) seg tilbake mot bilen. Da gikk bjørnemor plutselig til angrep igjen. Obs: Sterke bilder!

Den amerikanske knivmakeren og friluftsmannen Todd Orr var på fottur i nærheten av Ennis i Montana, et vakkert naturområde der det lever grizzlybjørn. For å være på den sikre siden hadde han ropt «Hei, bjørn» med jevne mellomrom for å signalisere at han var i området og dermed unngå nærkontakt med Bamse.

Han hadde akkurat svingt inn på en sti i en åpen eng da at han plutselig sto ansikt til ansikt med noe av det farligste Moder Natur har å by på: en bjørnemor og hennes to unger. Han ropte ut i håp om at hun skulle forstå han var et menneske, og hadde ingen sjanse til å slippe unna da hun gikk til angrep.

– Føltes som en slegge med tenner

I et nylig innlegg på Facebook forteller Orr selv om hendelsen som han så vidt slapp unna med livet i behold. Bjørnesprayen hadde null effekt da bjørnemoren kastet seg mot ham; det eneste han kunne gjøre da han endte på magen i søla var å holde armene rundt halsen i et forsøk på å beskytte seg selv.

– Hun sto oppå meg mens hun bet meg i armer, skuldre og ryggsekk. Kraften av hvert bitt føltes som en slegge med tenner. Hun bet igjen og igjen. Etter et par minutter som virket som en evighet, forsvant hun, skriver Orr selv i innlegget.

Stygt skadet klarte han å komme seg på beina og gikk tilbake mot bilen som sto parkert tre mil unna. Han stoppet opp for å sjekke seg for skader, og mens han studerte sårene på armene og skulderen, hørte han bjørnen igjen.

Les også:  Se hva som skjedde da Bjørn gikk fra bilen sin åpen

(Saken fortsetter under)

Grizzlybjørnen finnes i dag fra nord i Alaska og Canada, til statene Washington, Montana, Idaho og Wyoming i USA i sør. Historisk var imidlertid denne bjørnen å finne helt sør til det nordvestre Texas. I dag er det imidlertid kun i nasjonalparkene i USA at det fortsatt finnes grizzlybjørner. Foto: Colourbox.com
Grizzlybjørnen finnes i dag fra nord i Alaska og Canada, til statene Washington, Montana, Idaho og Wyoming i USA i sør. Historisk var imidlertid denne bjørnen å finne helt sør til det nordvestre Texas. I dag er det imidlertid kun i nasjonalparkene i USA at det fortsatt finnes grizzlybjørner. Foto: Colourbox.com

Hørte det knase i bein

– Enten må hun ha fulgt etter meg nedover stien, eller så kom hun ut gjennom trærne og befant seg tilfeldigvis på stien rett bak meg, fortsetter Orr.

Dermed startet marerittet nok en gang. Han holdt armene rundt halsen og presset ansiktet ned i bakken mens han lurte på om han ville overleve et nytt angrep.

– Ett av bittene på underarmen min gikk gjennom til beinet og jeg hørte det knase. Hånden min ble umiddelbart nummen, både håndledd og fingre var ubrukelig. Smerten fikk meg til å gispe etter luft, noe som utløste et mylder av bitt på skuldrene og øvre del av ryggen min, skriver han.

Hele tiden forholdt han seg stille og gjorde så lite motstand som mulig i håp om at bjørnen skulle avslutte angrepet før hun traff en arterie og drepte ham. Han visste han hadde en pistol innenfor jakka, men våget ikke gjøre bevegelser for å finne den.

Les også:  Ulven - en del av Norge

Pistolen var borte

Etter hvert ble bjørnemor stående oppå ryggen hans mens hun brukte sin fulle vekt for å knuse ham. Til slutt gikk hun inn blant trærne igjen.

– Jeg tenkte at hvis hun kom tilbake en tredje gang så ville jeg bli drept, så jeg måtte gjøre noe, skriver Orr.

Sakte lette han med hånden under brystet for å finne pistolen han hadde vært ute av stand til å nå tidligere hvis han skulle ha håp om å redde livet ved et eventuelt tredje angrep.

Men pistolen var ikke der. Han famlet rundt igjen, men ingenting. Han tørket blod fra det ene øyet og så seg rundt. Ingen bjørn.

Les også:  SV: – Dette er masseslakt av en kritisk truet dyreart

(Saken fortsetter under)

Orr tok bilder av seg etter angrepet for å dokumentere det som var skjedd. Foto: Todd Orr/Facebook
Orr tok bilder av seg etter angrepet for å dokumentere det som var skjedd. Foto: Todd Orr/Facebook

Kjørte selv til sykehus, med setebeltet på

Med blodet rennende ned i ansiktet og øynene, pakket han forsiktig sammen sakene og bega seg nedover stien en gang til. Ryggsekken, som var blitt revet i filler under angrepet, hadde sannsynligvis reddet livet hans.

Etter å ha sett på skadene, konkluderte han med at han ville kunne gå i tre kvarter uten å dø av blodtap. Vel fremme ved bilen la han jakker i setet for ikke grise til setet, satte på seg setebeltet og kjørte på egenhånd til sykehuset. Han ringte til og med kjæresten for å be henne møte ham på sykehuset med rene klær.

Orr fikk behandling for skadene og kommer blant annet til å ha et dypt arr i hodet som et av flere fysiske minner om den skremmende hendelsen.

– Ikke min beste dag, men jeg er i live, avslutter Orr, glad for at han overlevde til å kunne fortelle historien.

Til tross for flere arr, blant annet et alvorlig i hodet hans, slapp Orr med livet mer eller kindre i behold. Foto: Facebook
Til tross for flere arr, blant annet et alvorlig i hodet hans, slapp Orr med livet mer eller kindre i behold. Foto: Facebook

Les også: 

– Ti prosent av villmarken tapt på 20 år

10 fine fjellturer

Frister med bushwalk for livsnytere

Annonse
Populært