Forskning: Hester kan bruke symboler til å kommunisere

Studien viser at hester er mer intelligente enn tidligere antatt.

Se forskernes egne videosnutter fra studien. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske forskere ved Veterinærhøyskolen har prestert å trene opp 23 hester til å bruke symboler på skilt til å fortelle eierne om de vil ha på dekken eller ikke.

– Det er overraskende, for i forskerkretser har det vært en skepsis overfor hesters evner til å bruke todimensjonale symboler til å kommunisere, sier Karina Bech Glerup, som er adjunkt ved institutt for produksjonsdyr og hester ved Københavns Universitet, til Forskning.no

Hester har en mening om hva de skal ha på seg. Foto: Privat
Hester har en mening om hva de skal ha på seg. Foto: Privat

Forsøket er nettopp publisert i tidsskriftet Applied Animal Behaviour Science.

Ridehestene ble trent opp til å bruke mulen til å peke på tre ulike symboler som representerte dekken av, dekken på eller ingen endring. Når de hadde pekt på et skilt ble hestene belønnet med å få dekkenønsket oppfylt, samt en gulrot.

Les også: Dempende signaler: Hunden kommuniserer

Hester har vært misforståtte

Hestenes ønsker samsvarte med været. Når det var kaldt, ønsket hestene å få på et dekken, mens når det var varmt, ville de ha det av.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hester er ofte ansett for å ikke være særlig intelligente, men dette viser at ved å bruke de riktige metodene, kan hestene faktisk kommunisere og uttrykke sine meninger og de kan ta valg som virker fornuftige, sier forskningsleder Cecilie Mejdell til BBC.

– Interessant studie

De norske forskerne håper andre forskere vil ta i bruk samme metode til å stille hester flere, og mer avanserte, spørsmål.

Karen McComb, professor i dyreatferd ved Universitetet i Sussex, mener metoden kan være svært nyttig:

– Dette er en veldig interessant og innovativ studie som har oppdaget en ny måte å finne ut av hva hester tenker på, sier hun til BBC.

Hittil har det vært forsket mye på hunder og katter, men lite på andre dyr mennesker omgås mye med, som for eksempel hester.

En studie som ble publisert i februar i år, viser imidlertid at hester kan gjenkjenne menneskelige følelser. Britiske forskere ved universitetet i Sussex oppdaget at hesters puls stiger når de ser sinte mennesker. Hester har også en tendens til å sende et skrått blikk om de ser sinte mennesker.

Les også: Joda, pus forstår deg