Liten og sinna: Chihuahua er mer aggressiv enn kamphunder

Chihuahua kan være noe dominant overfor andre hunder og regnes ikke som en spesielt barnevennlig rase. Se video.

Ny forskning slår hull på bildet av pitbullen som den hissigste kjøteren i gata.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amstaff og pitbull er blant hunderasene som har måttet tåle å bli påklistret et dårlig rykte gjennom årenes løp, ikke minst her i Norge der begge rasene står på forbudslisten. Forbudet skyldes hovedsakelig en rekke uheldige hendelser der mennesker og dyr enten har blitt drept eller alvorlig skadet.

Nå viser en fersk amerikansk studie at det ikke nødvendigvis er grunn til å frykte pitbullterrieren. Til gjengjeld kan det være klokt å holde et ekstra vaktsomt blikk når du møter noen som er ute og lufter en chihuahua. For den lille pelsdotten har like lang lunte som skulderhøyden.

Skeptisk til nye hunder

Dognition, et selskap som spesialiserer seg blant annet på lynne og oppførsel hos hunder, tok kontakt med tilfeldig utvalg av brukere og spurte de om hvor aggressiv hunden deres var i ulike situasjoner.

Chihuahua ble i utgangspunktet brukt som vakthund. Derfor kan en chihuahua fort bli gneldrete uten riktig oppdragelse. Foto: Colourbox.com
Chihuahua ble i utgangspunktet brukt som vakthund. Derfor kan en chihuahua fort bli gneldrete uten riktig oppdragelse. Foto: Colourbox.com

Som for eksempel i møte med andre hunder, barn eller hunder som enten er større eller mindre.

De fikk svar fra 4.000 brukere, og ut av de 35 mest populære hunderasene var det chihuahuaen som utmerket som rasen med den korteste lunta. Eieren av Dognition, Brian Hare, forteller til The Atlantic at det dårlige humøret er spesielt fremtredende i møte med større hunder de ikke har møtt før.

– Men før chihuahua-eiere mister besinnelsen så skal det nevnes at ingen av rasene er blitt rapportert som spesielt aggressive. Chihuahuaer viser seg som «moderat aggressiv» i enkelte målinger, men er på generelt grunnlag vurdert som «noen ganger aggressiv», sier Hare.

Les også: Slik kan Trofast finne veien hjem uten GPS

Avslappet kranglefant

Hare, som forsker på hunders intellekt ved Duke Institute for Brain Science, forteller at pitbullterrieren kom langt bedre ut enn dens minimalistiske motstykke.

– Rasen ble konsekvent rangert som en av de minst aggressive hundene. Unntaket er når de møter hunder de ikke kjenner fra før.

Hare er ikke blind for at enkelte pitbulleiere kan ha vært påvirket av den rådende generelle oppfatningen av hunden deres mens de svarte på undersøkelsen. Samtidig viser han til at andre studier har konkludert at pitbullterriere er blant de mest tolerante hunderasene.

Les også: Hunder forstår menneskers ord og tonefall

(Saken fortsetter under)

Amerikansk pitbullterrier er forbudt i flere land, blant annet i Norge og Danmark. Forbudet er imidlertid omdiskutert. Foto: Colourbox.com
Amerikansk pitbullterrier er forbudt i flere land, blant annet i Norge og Danmark. Forbudet er imidlertid omdiskutert. Foto: Colourbox.com

Disse er forbudt i Norge

Ifølge Mattilsynet er det i dag seks hunderaser som er forbudt i Norge:

Det er dessuten forbudt å avle eller innføre hunder, sæd eller embryo fra disse rasene inn i landet. Grunnlaget for forbudet er imidlertid svært omdiskutert, både blant fagfolk og legfolk.

Flere forskere mener forbudet mot disse rasene mangler faglig forankring, mens Norsk Kennel Klub (NKK) er fullstendig imot denne typen raseforbud. NKK begrunner sitt standpunkt blant annet med at bittulykker med hunder i de fleste tilfeller kan henføres til et uansvarlig eller mangelfullt hundehold.

Les også:

Nå skal hunder snuse seg frem til blærekreft

– Hunden din elsker deg fem ganger høyere enn katten din

Dyremishandlere har ansvar for hunder i fengsel

Personvernpolicy